Onko mitään parempaa kuin rapeakuorinen, tuore leipä, jonka päällä sulaa nokare voita? Leipurin ohjeilla sinäkin onnistut.

Kun Sipoossa kyläläiset asettuvat yöpuulle, V & I Heinosen perheleipomossa kääritään hihoja. Keskiyöllä jauhot lentävät, leivät kohoavat ja taikinoita vaivataan. Lopulta, aamun tunteina, käsintehtyjen lämpimäisten tuoksu levittäytyy herättämään kyläläiset.

Leipuri Tomi Heinonen leipoo vanhempiensa perustamassa yrityksessä kuusi yötä viikossa. Toisena leipurina työskentelee siskon mies.

Taikinat V & I Heinosen leipomossa tehdään alusta asti itse, ilman paranteita tai erityiskikkoja, mitä nyt ammattitaito opettaa tekijäänsä pitkin matkaa.

– Meillä leivotaan yhä  kuin ennen vanhaa, perheen äiti ja toinen yrityksen perustajista, Irja Heinonen huikkaa kaupan puolelta.

Leipurin vinkit kotileipojalle

  • Vaalean leivän voi tehdä pienellä hiivamäärällä juuren avulla: Sekoita nokare hiivaa nesteeseen. Lisää osa jauhoista ja anna vellin tekeytyä leivinliinan alla kunnes taikina kuplii. Alusta joukkoon loput jauhot.
  • Mitä pitempään juuri lepää, sen hapokkaampi maku ja kuohkeampi rakenne leipään tulee. Tee hiivataikina valmiiksi edellisenä iltana. Nosta taikina kulhossa tai pyörittele sämpylät jääkaappiin odottamaan aamua. Hiiva toimii kylmässäkin. Sämpylät nousevat hitaasti ja ovat paistovalmiita seuraavana päivänä.
  • Alustaminen on tärkeää. Lisää jauhot vähitellen ja sekoita taikina kunnolla. Vaivaa taikinaa lopuksi niin kauan, että se irtoaa käsistä. Tätävaihetta ei kannata oikaista!
  • Kun taikina on rauhassa noussut, se kannattaa nujertaa. Rakenne vain paranee, kun vaivaat sitä edelleen. 

 

 

Puolukkapiiras saa pinnalleen rapean murupäällisen ja koko komeus nautitaan vaniljakastikkeen kera.

Pohja
1 dl piimää
1 muna
¾ dl juoksevaa margariinia
1 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

Päälle
4–5 dl pakastepuolukoita

Muruseos
50 g voita
1 dl kaura- tai ruishiutaleita
½ dl sokeria

Tarjoiluun
vaniljakastiketta

  1. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voitele halkaisijaltaan 28 sentin piirasvuoka.
  2. Vatkaa piimän joukkoon muna. Lisää margariini, sokerit ja jauhot, joihin on yhdistetty sooda. Sekoita taikina.
  3. Levitä puolukat taikinan pinnalle.
  4. Sulata voi ja sekoita joukkoon hiutaleet sekä sokeri. Ripottele seos puolukoille.
  5. Paista uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  6. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Katso nämä ihanat mustikkaherkut

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.