Onko mitään parempaa kuin rapeakuorinen, tuore leipä, jonka päällä sulaa nokare voita? Leipurin ohjeilla sinäkin onnistut.

Kun Sipoossa kyläläiset asettuvat yöpuulle, V & I Heinosen perheleipomossa kääritään hihoja. Keskiyöllä jauhot lentävät, leivät kohoavat ja taikinoita vaivataan. Lopulta, aamun tunteina, käsintehtyjen lämpimäisten tuoksu levittäytyy herättämään kyläläiset.

Leipuri Tomi Heinonen leipoo vanhempiensa perustamassa yrityksessä kuusi yötä viikossa. Toisena leipurina työskentelee siskon mies.

Taikinat V & I Heinosen leipomossa tehdään alusta asti itse, ilman paranteita tai erityiskikkoja, mitä nyt ammattitaito opettaa tekijäänsä pitkin matkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Meillä leivotaan yhä  kuin ennen vanhaa, perheen äiti ja toinen yrityksen perustajista, Irja Heinonen huikkaa kaupan puolelta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Leipurin vinkit kotileipojalle

  • Vaalean leivän voi tehdä pienellä hiivamäärällä juuren avulla: Sekoita nokare hiivaa nesteeseen. Lisää osa jauhoista ja anna vellin tekeytyä leivinliinan alla kunnes taikina kuplii. Alusta joukkoon loput jauhot.
  • Mitä pitempään juuri lepää, sen hapokkaampi maku ja kuohkeampi rakenne leipään tulee. Tee hiivataikina valmiiksi edellisenä iltana. Nosta taikina kulhossa tai pyörittele sämpylät jääkaappiin odottamaan aamua. Hiiva toimii kylmässäkin. Sämpylät nousevat hitaasti ja ovat paistovalmiita seuraavana päivänä.
  • Alustaminen on tärkeää. Lisää jauhot vähitellen ja sekoita taikina kunnolla. Vaivaa taikinaa lopuksi niin kauan, että se irtoaa käsistä. Tätävaihetta ei kannata oikaista!
  • Kun taikina on rauhassa noussut, se kannattaa nujertaa. Rakenne vain paranee, kun vaivaat sitä edelleen. 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla