Saat sämpylöistä rapeakuorisia, kun nostat ne suoraan pellille pyörittelemättä.

Sämpylät

16 kpl

5 dl vettä
1 dl maitoa
25 g hiivaa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
8 dl vehnäjauhoja
4 ½ dl hiivaleipäjauhoja
jauhoja leipomiseen

Tee näin:

Mittaa vesi ja maito. Kuumenna neste kädenlämpöiseksi kattilassa. Murenna hiiva kulhon pohjalle. Lisää joukkoon sokeri ja tilkka nestettä. Sekoita tasaiseksi ja lisää loput nesteestä sekä suola.

Lisää vehnäjauhot ja alusta taikinaa puuhaarukalla muutama minuutti. ­Lisää loput jauhot. Vaivaa taikinaa 5–10 minuuttia, se saa jäädä löysäksi. Lisää pinnalle vehnäjauhoja. Peitä kulho leivinliinalla ja nostata taikinaa vedottomassa paikassa 1–1 ½ tuntia.

Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Ripottele pöydälle 1 dl vehnäjauhoja ja kumoa taikina varovasti jauhojen päälle. Älä vaivaa, etteivät kuplat häviä taikinasta.

Ripottele jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa hellästi. Jaa taikina kahteen osaan ja kumpikin pala lastalla kahdeksaan osaan. Ei haittaa vaikka taikinat olisivat eri muotoisia, kunhan ne ovat suunnilleen samankokoisia.

Nostele taikinapalat pellille, niitä ei tarvitse pyöritellä sämpylän muotoon.

Paista ensimmäinen pellillinen ­nostattamatta 15–20 minuuttia. ­Toinen pellillinen kypsyy hieman ­lyhyemmässä ajassa.