Saat sämpylöistä rapeakuorisia, kun nostat ne suoraan pellille pyörittelemättä.

Sämpylät

16 kpl

5 dl vettä
1 dl maitoa
25 g hiivaa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
8 dl vehnäjauhoja
4 ½ dl hiivaleipäjauhoja
jauhoja leipomiseen

Tee näin:

Mittaa vesi ja maito. Kuumenna neste kädenlämpöiseksi kattilassa. Murenna hiiva kulhon pohjalle. Lisää joukkoon sokeri ja tilkka nestettä. Sekoita tasaiseksi ja lisää loput nesteestä sekä suola.

Lisää vehnäjauhot ja alusta taikinaa puuhaarukalla muutama minuutti. ­Lisää loput jauhot. Vaivaa taikinaa 5–10 minuuttia, se saa jäädä löysäksi. Lisää pinnalle vehnäjauhoja. Peitä kulho leivinliinalla ja nostata taikinaa vedottomassa paikassa 1–1 ½ tuntia.

Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Ripottele pöydälle 1 dl vehnäjauhoja ja kumoa taikina varovasti jauhojen päälle. Älä vaivaa, etteivät kuplat häviä taikinasta.

Ripottele jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa hellästi. Jaa taikina kahteen osaan ja kumpikin pala lastalla kahdeksaan osaan. Ei haittaa vaikka taikinat olisivat eri muotoisia, kunhan ne ovat suunnilleen samankokoisia.

Nostele taikinapalat pellille, niitä ei tarvitse pyöritellä sämpylän muotoon.

Paista ensimmäinen pellillinen ­nostattamatta 15–20 minuuttia. ­Toinen pellillinen kypsyy hieman ­lyhyemmässä ajassa.

Mansikkakausi on vihdoin käynnistynyt Etelä-Suomessa ja tulevina viikkoina myös muualla maassa. Katso ET:n viisi parasta mansikkareseptiä!

Viime viikonlopun aurinkoiset säät sysäsivät mansikan kypsymisen vauhtiin. Päälajikkeita poimitaan jo Lounais-Suomessa ja Etelä-Suomen rannikkoalueella, kerrotaan Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry:stä. 

Alkukesän viileiden säiden vuoksi mansikan kypsymisen alueelliset erot ovat normaalia suurempia. Pohjois-Suomessa mansikan kypsymistä joudutaan vielä hieman odottamaan. 

Ilouutisiakin kuitenkin on: satoa saadaan tänä vuonna noin 13-14 miljoonaa kiloa, kun viime vuonna mansikkaa poimittiin 11,9 miljoonaa kiloa. Viileä alkukesä on nimittäin vahvistanut kasvustoja ja parantanut raakilekasvua. 

Poimimme ET:n netistä viisi ihanaa reseptiä, joissa voit hyödyntää tuoreita, kypsiä mansikoita.

1. Mansikka-leipäjuustosalaatti


Mansikka ja leipäjuusto sopivat hienosti yhteen. Tuoreet mansikat pääsevät loistamaan tässä raikkaassa salaatissa. Katso resepti täältä.

2. Mansikka-trifle


Näyttävään jälkiruokaan tulee kerroksittain mansikkakiisseliä, jugurttia, keksejä ja paahdettua marenkia. Komeus koristellaan tietysti tuoreilla mansikoilla. Katso resepti täältä.

3. Mansikkainen suklaajuustokakku


Suussasulava suklaakakku tehdään tuorejuustosta. Kakku nautitaan mansikkasoseen ja mansikoiden kera. Katso resepti täältä.

4. Muurinpohjaletut ja mansikkasalsa


Kesän ihanin herkku on muurinpohjalettu. Sen kanssa maistuu ranskankerma ja limellä ja chilillä terästetty mansikkasalsa. Katso resepti täältä.

5. Maan paras mansikkaleivos


Tämä leivos valloittaa kesäisin koko Kuhmon seudun, kertoo paikallinen leipomoyrittäjä. Ohje on helppo ja lopputulos herkullinen. Kokeile vaikka! Katso resepti täältä.

P.s. Tiesitkö, että mansikka on luomulääke?Lue, miten se auttaa turvotukseen ja ruoansulatukseen

Kesän paras herkku on vastapaistettu muurinpohjalettu. Se höystetään ranskankermalla ja ihanalla mansikkasalsalla. 

Muurinpohjaletut ja mansikkasalsa

noin 10 isoa lettua

4 kananmunaa
1 l maitoa
2 dl ohrajauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
½ dl sulatettua voita
yhden limetin raastettu kuori

Mansikkasalsa

1 l mansikoita
1 pieni mieto chilipalko
2 limetin mehu
50 g voita
(sokeria)

Lisäksi

2 prk (à 200 g) ranskankermaa
voita paistamiseen

  1. Sekoita lettutaikinan ainekset tasaiseksi. Anna taikinan turvota vähintään puoli tuntia, mielellään pidempään.
  2. Poista mansikoista kannat ja lohko marjat. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna palko.
  3. Paista taikinasta pitsimäisiä lettuja.
  4. Valmista salsa. Kuumenna voi pannulla. Lisää joukkoon chili ja hauduta muutama minuutti. Lisää mansikat ja kääntele pannulla muutama minuutti. Lorauta sekaan limetin mehu ja sokeria maun mukaan.
  5. Nosta letut, ranskankerma ja salsa tarjolle. Kukin syöjä voi levittää letun päälle haluamansa määrän ranskankermaa ja mansikkasalsaa.