Rakkaudella, Malin on paras suomalainen gluteeniton keittokirja, johon olen törmännyt. Suolainen piirakkapohjan resepti osoittautui loistavaksi.

Rakkaudella, Malin -keittokirja (Teos & Förlaget, 2017) olisi vahvoilla, jos valittaisiin parasta suomalaista gluteenitonta keittokirjaa. Kirjassa on juuri sellaisia ohjeita, joita parikymmentä vuotta gluteenittomasti kokkailleena kaipaan: suolaisia ja makeita piiraita, erilaisia leipiä ja sämpylöitä, keksejä. Siis niitä leivonnaisia, joiden rakenne jää helposti murenevaksi ja maku vähän sahajauhomaiseksi. 

 


Käytännössä kaikissa kirjan ohjeissa käytetään useita eri jauhoja. Kävin kaupan kautta täydentämässä omat varastoni, ja nyt jauhohyllyssä on kaurasta, riisistä, perunasta, tattarista, maissista, kookoksesta, hirssistä ja perunakuidusta ja psylliumista valmistettuja jauhoja. Jos leipoo säännöllisesti gluteenittomasti, tämä valikoima kannattaa hankkia kaappiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lisäksi kannattaa hankkia keittiövaaka. Malin antaa mitat sekä deseinä että grammoina, mutta oikeammat jauhomäärät ja niiden keskinäiset suhteet saa vaa'alla. Jauhojen punnitseminen on muuten aika hauskaa – vähän kuin kauppaleikit lapsena!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjassa on sopivassa suhteessa perusohjeita (suolainen piirakka, rapeakuorinen leipä) ja uusia inspiraatioita (polentakakku, vaniljakreemillä täytetty piiras) sekä muutamia helppotekoisia arkiruokaresepetejä (kasvisnuudelit).

Kunkin reseptin yhteydessä Malin kertoo lyheysti sen taustasta, mikä tekee kirjasta hauskaa luettavaa, vaikka ei aikoisikaan juuri sillä hetkellä leipoa. Kirjan lopussa esitellään pari suomalaista suloista kahvilaa ja niiden gluteenittomat bravuurireseptit. 

Koska olen kokeillut vaikka kuinka montaa gluteenitonta piirakkapohjaa löytämättä suosikkiani, kokeilin Malinin parhaaksi piirakkapohjakseen mainostamaa ruokaisaa tonnikalapiirakkaa.  

Pohja oli helppo tehdä, ja se suostui asettumaan piirakkavuokaan ihan kuivin käsin ilman jauhoja. Olisi kannattanut tehdä vähän korkeammat reunat, koska täytettä tulee paljon, ja sen päälle kaadetaan vielä munamaito. 

Ohjeessa sanottiin paistoajaksi vartti, mutta piirakka näytti pinnalta kauniilta vasta 25 minuutin paistamisen jälkeen.

Piirakka onnistui hyvin ja lunasti lupaukset: pohja leikkautui ja pysyi kasassa kuin normaali piiraspohja – ja maistui hyvältä myös normaalisyöjän mielestä. Tonnikalatäyte jäi vähän vetiseksi, tonnikala olisi ehkä kannattanut valuttaa. Seuraavana päivänä täyte oli vetäytynyt niin, että ongelma poistui. 

Ruokaisa tonnikalapiirakka

Taikina

100 grammaa kylmää voita kuutioituna
50 g maustamatonta tuorejuustoa
55 g (1 dl) riisijauhoa
55 g (1 dl) tattarijauhoa
45 g (1 dl) gluteenitonta kaurajauhoa
1 rkl psylliumrouhetta
1 rkl kylmää vettä

Täyte

1 purkki tonnikalaa
puolikas keltainen paprika pieninä paloina
puolikas punainen paprika pieninä paloina
1 dl suikaloitua kevätsipulia varsineen
puolikas kesäkurpitsa suikaloituna
175 g pussi mozzarellaraastetta

Munamaito

3 munaa
2,5 dl maitoa
suolaa ja pippuria maun mukaan

1. Lämmitä uuni 200-asteiseksi.
2. Tee piiraspohja. Sekoita voi, tuorejuusto, jauhot ja psyllium monitoimikoneella murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja työstä nopeasti taikinaksi,
3. Painele taikina tasaisesti piirasvuokaan, pistele pohja haarukalla ja esipaista 10 minuuttia, Anna jäähtyä.
4. Tee täyte. Sekoita tonnikala, paprikat, kevätsipuli, kesäkurpitsa ja puolet juustoraasteesta kulhossa. Levitä pohjalle,
5. Tee munamaito. vatkaa munat ja maito ja mausta. 
6. Levitä munamaito tasaisesti piiraspohjalle ja ripottele päälle loput juustoraasteet.
7. Paista piirasta 200 asteessa noin 15 minuuttia riippuen piirasuvuoan ja täytteen paksuudesta. Kun täyte on hyytynyt ja piiras on kauniin värinen, se on valmis.
8. Tarjoa vihreän salaatin ja hyvän kastikkeen kera.

PS. Tein kirjasta myös pikapullia ja omatekoista granolaa, jonka juju on omenamehussa liotetuissa aineksissa. Molemmat onnistuivat hyvin, ja aion tehdä toistekin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla