Passionhedelmä on raikas vaihtoehto perinteiselle sitruuna-marenkipiiralle. Tässä juttusarjassa ET:n toimitus testaa uusien ruokakirjojen reseptejä. 

Televisiokokki Sara La Fountainin uutuuskirjaan Sara's Australia – Raikas ruokamatka on valittu parhaita paloja La Fountainin Australian matkan varrelta. Reissua pääsee seuraamaan nyt myös televisiosta, sillä Ava-kanavalta tulee maanantaisin klo 19.30 Sara La Fountain Australiassa -sarja.

Kirjan ja sarjan ajoitus osuu nappiin, sillä Australia on nyt kuulemma varsin trendikäs ruokamaa.

Raikas ruokamatka -kirjan kuvat ovat värikkäitä ja vesi herahtaa kielelle katsellessa. Mukana on niin aamupaloja, pääruokia kuin jälkiruokiakin. Sivut vilisevät kauniita smoothie bowleja ja muita kulhoon tehtäviä annoksia. Kirjassa on myös useampi salaattiohje.

Kirjan alussa kerrotaan, että reseptien raaka-aineet on valittu niin, että niitä saa Suomesta. Pelkällä lähikauppareissulla ei silti selviä, jos haluaa tehdä esimerkiksi La Fountainin taskurapusalaattia, grillattua mustekalaa tai kampasimpukoita. Tosikokkaajalle kirja varmasti tarjoaa sopivasti haastetta.

Yksi epäjohdonmukaisuus kuitenkin ärsyttää. Reseptit on nimetty vaitelevasti sekä englanniksi (juicy berry bowl), suomeksi (pähkinäiset parsat) että hämmentävästi kahdella kielellä (raw taskurapu salaatti). Miksi ihmeessä? 

Minkä reseptin valitsin?

Pohdin pitkään, testaisinko kirjasta jonkin smoothiekulho-annoksen. Myös vegaaninen lehtikaalisalaatti houkutti. Päädyin silti jälkiruokaan ja päätin leipoa passionhedelmä-marenkipiirakan (Passion pie). Minun on jo pitkään ollut tarkoitus leipoa amerikkalainen klassikko, sitruunamarenkipiiras. Käytän passionhedelmää mielelläni smoothieissa, ja se kuulosti raikkaalta vaihtoehdolta piirakan täytteeksi.

Uskalsin tarttua reseptiin siitä huolimatta, että piirakkaan uppoaa valtava määrä passionhedelmiä: 17-20 kappaletta. Ne kustansivat S-marketista noin 10 euroa, joten ihan halvalla leipoja ei pääse.

18 passionhedelmän kaapiminen ja siivilöiminen vei aikaa.
18 passionhedelmän kaapiminen ja siivilöiminen vei aikaa.

Miten onnistui?

Tein mokan heti alussa. Voitelin tottuneesti piirakkavuoan, vaikka voinen murotaikina ei sitä tietenkään kaipaa. Tästä syystä piirakkapohjani vetäytyi uunissa ja irtosi reunoista hieman, kuten alla olevasta kuvasta näkee. Hups.

Törmäsin reseptiä noudattaessani muutamaan ongelmaan. Ohjeessa kehotetaan siivilöimään 17-20 passionhedelmän mehu, mutta ei mainita, paljonko mehua pitäisi lopulta olla. Omista passionhedelmistäni osa oli ainakin kuivempia kuin osa, joten en ollut varma, tuliko nestettä tarpeeksi.

Lisäksi resepti neuvoo säästämään 1,5 ruokalusikallista hedelmän siemeniä, mutta ohjeeseen on unohdettu kirjata, missä vaiheessa ne lisätään passiontäytteeseen. Päädyin lisäämään ne viimeisessä vaiheessa, juuri ennen kuin kaadoin täytteen paistetun pohjan päälle. 

Kolmas ongelma oli se, että täytettä varten kuuluu "vatkata keltuaiset erillisessä kulhossa". Minulle jäi epäselväksi, miten tanakaksi vaahdoksi keltuaiset olisi pitänyt vatkata. Jätin vaahdon melko löysäksi. Taisin keittää täytettä turhan pitkän ajan, sillä siitä tuli lopulta aika jämäkkää.

Suurin ongelmani oli kuitenkin passiontäytteeseen tulevan sokerin määrä. Runsaat 3 dl sokeria kuulosti paljolta, ja jos olisin tehnyt piirakkaa muuten vain, olisin jättänyt ainakin yhden desin pois. Tällä kertaa tarkoitus oli kuitenkin testata ohje sellaisenaan, joten kippasin koko sokerimäärän täytteeseen, vaikka hirvitti. 

Täyte valmiina, marenki puuttuu.
Täyte valmiina, marenki puuttuu.

Miltä maistui?

Juuri kuten arvelin – valtavan makealta. Passionhedelmätäyte oli niin imelää, että syöjien suu muikisteli joka lusikallisella. Niin ikään makea marenki päällä maistui hyvältä, mutta kokonaisuus oli liian ätläkkä. Todellinen makean ystävä voi pitää piirakasta sellaisenaan, mutta itse lisäisin ensi kerralla täytteeseen enintään puolet ohjeen sokerimäärästä, jotta täyte jäisi mukavan kirpeäksi. 

Piirakkapohjan ohje oli kuitenkin hyvä ja onnistunut. Myös marengista tuli kauniin kiiltävää ja kuohkeaa. Piirakka pysyi kauniisti kasassa leikattaessa eikä täyte valunut kuten kirjan kuvassa. Se ei haitannut, vaan pidin jämäkästä koostumuksesta.

Piirakka on melkoisen työläs ja sen leipominen oli urakka, jonka lopussa jo väsytti. Piirakka on myös kallis, sillä siihen uppoaa niin monta passionhedelmää. Ohje sopii kokeneille leipojille, jotka jaksavat noudattaa monivaiheisia reseptejä. 

Voisin tehdä piirakan kuitenkin uudelleen, mutta silloin vähentäisin sokerin määrää reippaasti ja korvaisin osan passionhedelmämehusta vaikkapa sitruunamehulla, jotta piirakka olisi halvempi tehdä. Silloin törmäisin tosin samaan ongelmaan kuin tällä ensimmäisellä kerralla: kuinka paljon mehua pitäisi oikein olla? 

Sara La Fountainin passionhedelmä-marenkipiiras

Pohja
3 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 rkl sokeria
100 g kylmää voita, kuutioituna
1 kananmuna

Passiontäyte
17-20 passionhedelmää
3 1/4 dl sokeria (huom! vähennä, ellet pidä todella makeasta)
2 rkl vehnäjauhoja
3 rkl Maizena-suurustetta
ripaus suolaa
2 ½ dl vettä
½ vaniljatankoa, siemenet kaavittuna
2 rkl voita
4 kananmunan keltuaista

Marenki
4 kananmunan valkuaista
1½ sokeria
2 dl tomusokeria

Tee näin:

1. Laita kulhoon jauhot, suola ja sokeri ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon voi ja nypi taikina rakeiseksi. Lisää joukkoon muna ja sekoita hyvin. Latia taikina kelmuun käärittynä jääkaappiin noin tunniksi kovettumaan hieman.
2. Kauli taikina hieman piirakkavuoan (halk. 24 cm) pohjaa suuremmaksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille tasaiseksi. Laita pohjan päälle leivinpaperi ja kaada sen päälle papuja tai linssejä, jotta taikina ei nouse. Paista pohjaa uunissa 180 asteessa noin 20 minuuttia. Ota pavut ja levinpaperi pois. Paista pohjaa vielä ilman paperia noin 8 minuuttia. Ota uunista ja anna jäähtyä. 
3. Tee täyte. Halkaise passionhedelmät, lusikoi hedelmäliha kulhoon ja siivilöi. Ota neste talteen. Säästä 1,5 rkl passionhedelmän siemeniä.
4. Laita isohkoon kattilaan sokeri, jauhot, Maizena ja ripaus suolaa. Lisää joukkoon vesi, passionhedelmien neste sekä vaniljatangon siemenet. Keitä seosta keskilämmöllä koko ajan sekoittaen. Kun seos alkaa kiehua, lisää joukkoon voi. Laita kattila hetkeksi sivuun. 
5. Vatkaa keltuaiset erillisessä kulhossa. Sekoita keltuaisten joukkoon noin 1 dl kuumahkoa täytettä koko ajan sekoittaen, jotta keltuaiset lämpenevät. Lisää keltuaisseos kattilaan.
6. Laita kattila takaisin liedelle. Anna seoksen kiehua koko ajan sekoittaen niin, että siitä tulee paksua.
7. Kaada passiontäyte vuokaan paistetun pohjan päälle. Levitä täyte tasaiseksi. Anna jäähtyä hetki ja laita sitten jääkaappiin jäähtymään.
8. Tee marenki. Sekoita valkuaiset isossa kulhossa sähkövatkaimella kuohkeiksi. Lisää joukkoon sokeri ja sekoita niin, että massasta tulee jämäkkää. Kääntele, esimerkiksi kauhalla, joukkoon vielä tomusokeri.
9. Levitä marenki täytteen päälle. Aloita reunoilta ja levitä vasta lopuksi piirakan keskelle, jotta saat keskelle kauniin marenkikeon. Paista piirakkaa uunissa 170 asteessa noin 10 minuuttia. 

 

Tässä juttusarjassa ET:n toimitus testaa uusien ruokakirjojen reseptejä. 

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.

Maailman parhaat korvapuustit tehdään juureen. ET:n toimittaja sai tämän ohjeen hyppysiinsä 25 vuotta sitten ja se on sittemmin hioutunut täydelliseksi.

"Sain maailman parhaan pullaohjeen 25 vuotta sitten. Se hioutui täydelliseksi, kun tein vapaaehtoistyötä SPR:n nuorten turvatalolla, missä leivoin pullaa pakkaset täyteen.

Täydellisyyteen saattaa vaikuttaa se, että lisään taikinaan sokeria, rasvaa ja kardemummaa aina hiukan enemmän kuin ohjeessa lukee. Sama pätee puustien täytteeseen: mitä huolellisemmin malttaa levittää voin (tai margariinin) tasaisesti koko pullalevylle ja mitä reilummalla kädellä ripsottelee sokeria ja kanelia, sitä parempia puusteja saa."

– Ilja Ojala, ET:n toimittaja

Maailman parhaat korvapuustit

Juuri

5 dl lämmintä maitoa
1 hiiva (50 g)
4 dl vehnäjauhoa

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää jauhot, sekoita.
  2. Anna tekeytyä noin puoli tuntia liinan alla lämpimässä paikassa, esimerkiksi uunissa, jossa on valo päällä. 

Taikina

1 muna
1,5 dl sokeria
3-4 tl kardemummaa
150 g sulatettua voita tai margariinia
7-8 dl vehnäjauhoja

Lisäksi

noin 100 g pehmentynyttä voita tai margariinia
kanelia
sokeria
1 muna

  1. Lisää juuren joukkoon muna, sokeri ja rasva sekoittaen puuhaarukalla. Rasvaa ja sokeria voi mitata vähän reilummalla mitalla.
  2. Lisää vehnäjauhot erissä sekoittaen. Taikina saa olla ennemmin löysä kuin liian jämäkkä. 
  3. Kohota suljetussa uunissa liinalla peitettynä puolisen tuntia. 
  4. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ensimmäinen osa suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä päälle puolet rasvasta, sokeria ja runsaasti kanelia. 
  5. Kääri levy tiukaksi rullaksi pitkältä sivulta aloittaen. Leikkaa rulla mielesi mukaan joko suoriksi tai hieman kolmionmuotoisiksi paloiksi.
  6. Nosta palat leivinpaperin päälle uunipellille niin, että leikkaussivut osoittavat sivuille. Jos leikkasit pullat kolmionmuotoisiksi, aseta "kärkiosa" ylöspäin.
  7. Paina sormella pullien pintaa keskeltä niin, että puustin poimut aukeavat sivuille.
  8. Kohota liinan alla vähintään 15 minuuttia.
  9. Kauli sillä välin toinen taikinapuolisko, täytä ja tee kuten edellisen kanssa.
  10. Voitele puustit kananmunalla ja ripottele halutessasi päälle raesokeria. Paista korvapuusteja uunin keskitasolla 225 asteessa noin 13 minuuttia. 
  11. Anna jäähtyä hetken ja nauti esimerkiksi maitolasillisen tai kaakaon kera.

Vinkkejä!

  • Puusteista saa tehdä juuri sen kokoisia kuin haluaa. Tiedetäänpä tapaus, jossa suuria pullia rakastava puoliso kyllästyi liian pieniin pulliin ja tarttui itse kaulimeen. Ohjeessa mainittujen 30 korvapuustin sijaan puoliso sai samasta ohjeesta aikaan yhdeksän (9) kappaletta mammuttipullia. 
  • Jos haluat oikaista, voit leipoa puustien sijaan kanelikierteitä. Kauli taikina ja levitä täytteet. Taita levy kahtia niin, että täyte jää sisäpuolelle. Leikkaa levystä noin 2 cm leveitä suikaleita. Kieritä suikaleita päistä eri suuntiin kierteelle ja pyöräytä kauniin muotoiseksi pullaksi. Kohota ja toimi kuten korvapuustien kanssa. 
  • Karamellimaista makua saat, kun lisäät täytteeseen fariinisokeria.