Tomaattinen Tarte Tatin vie kielen mennessään.

4–6 annosta

Pohja

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl Herbes de Provence -yrttimaustesekoitusta
  • 100 g voita
  • 2 rkl kylmää vettä

Täyte noin

  • 1 kg luumutomaatteja
  • 1 punasipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl voita
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 3 rkl sokeria
  • 1 rkl Herbes de Provence -yrttimaustesekoitusta
  • 1 rkl tummaa balsamietikkaa
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä

Päälle

  • vuohenjuustoa murennettuna
  • tuoretta oreganoa

1. Sekoita kuivat ainekset ja leikkaa voi pieniksi kuutioiksi kulhoon. Nypi jauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita vielä tasaiseksi.

2. Muotoile taikina palloksi, kääri kelmuun ja pidä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.
Kuumenna uuni 200 asteeseen.

3. Tee tomaattien päälle ristiviilto ja pane ne hetkeksi kiehuvaan veteen. Nosta vedestä, kuori ja poista kanta. Lohko 6–8 osaan. Poista siemenet.

4. Suikaloi punasipuli ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna voi ja öljy pannulla. Lisää sipulit ja sokeri. Sekoittele hetki ja lisää tomaattilohkot, yrttimaustesekoitus sekä balsamietikka. Mausta lopuksi suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

5. Ota taikina jääkaapista ja kauli jauhotetulla alustalla noin 24-senttiseen irtopohjavuokaan sopivaksi. Aseta leivin­paperipala vuoan pohjalle, leikkaa pois ylimääräinen paperi. Levitä pohjalle täyte ja nosta taikina kaulimen ympärille kietaistuna täytteen päälle. Painele reunat niin, ettei täytettä pursua pohjan päälle paistettaessa.

6. Pistele pohja haarukalla ja nosta vuoka uunin keskiosaan. Paista noin 20 minuuttia, kunnes taikina on saanut kauniisti väriä.

7. Avaa vuoan reunus ja kumoa piiras tarjoiluastiaan. Lisää päälle murennettua vuohenjuustoa ja tuoretta oreganoa. Tarjoa sellaisenaan tai salaatin kera.