Tomaattinen Tarte Tatin vie kielen mennessään.

4–6 annosta

Pohja

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl Herbes de Provence -yrttimaustesekoitusta
  • 100 g voita
  • 2 rkl kylmää vettä

Täyte noin

  • 1 kg luumutomaatteja
  • 1 punasipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl voita
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 3 rkl sokeria
  • 1 rkl Herbes de Provence -yrttimaustesekoitusta
  • 1 rkl tummaa balsamietikkaa
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä

Päälle

  • vuohenjuustoa murennettuna
  • tuoretta oreganoa

1. Sekoita kuivat ainekset ja leikkaa voi pieniksi kuutioiksi kulhoon. Nypi jauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita vielä tasaiseksi.

2. Muotoile taikina palloksi, kääri kelmuun ja pidä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.
Kuumenna uuni 200 asteeseen.

3. Tee tomaattien päälle ristiviilto ja pane ne hetkeksi kiehuvaan veteen. Nosta vedestä, kuori ja poista kanta. Lohko 6–8 osaan. Poista siemenet.

4. Suikaloi punasipuli ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna voi ja öljy pannulla. Lisää sipulit ja sokeri. Sekoittele hetki ja lisää tomaattilohkot, yrttimaustesekoitus sekä balsamietikka. Mausta lopuksi suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.

5. Ota taikina jääkaapista ja kauli jauhotetulla alustalla noin 24-senttiseen irtopohjavuokaan sopivaksi. Aseta leivin­paperipala vuoan pohjalle, leikkaa pois ylimääräinen paperi. Levitä pohjalle täyte ja nosta taikina kaulimen ympärille kietaistuna täytteen päälle. Painele reunat niin, ettei täytettä pursua pohjan päälle paistettaessa.

6. Pistele pohja haarukalla ja nosta vuoka uunin keskiosaan. Paista noin 20 minuuttia, kunnes taikina on saanut kauniisti väriä.

7. Avaa vuoan reunus ja kumoa piiras tarjoiluastiaan. Lisää päälle murennettua vuohenjuustoa ja tuoretta oreganoa. Tarjoa sellaisenaan tai salaatin kera.

Marenkilevyistä, kinuskivaahdosta ja raparperista koostuva pavlova on ihana herkku kevään ja kesän kahvipöytään.

Raparperipavlova

12 palaa

  • 7 kananmunanvalkuaista
  • 3 dl sokeria
  • ½ rkl maissitärkkelystä (esim. Maizena)

Täyte

  • 2–3 raparperinvartta
  • 2 rkl vettä
  • 2 rkl sokeria
  • 2 dl vispikermaa
  • 250 g rahkaa
  • ½ dl kinuskikastiketta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • (½ dl kinuskikastiketta)
  1. Laita uuni kuumenemaan kiertoilmatoiminnolle 135 asteeseen.
  2. Vatkaa valkuaisia sähkövatkaimella muutama minuutti. Lisää sokeri vähitellen. Vaahdota seos niin kovaksi vaahdoksi, että se pysyy kulhossa, vaikka käännät sen ylösalaisin.
  3. Siivilöi maissitärkkelys vaahtoon ja sekoita.
  4. Levitä vaahdosta kaksi kiekkoa (läpimitta 24 cm) kahdelle leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista marenkeja 1 tunti, vaihda peltien paikkaa ja paista vielä 30 minuuttia. Kytke uunista virta ja jätä marengit jälkilämpöön tunniksi tai pitempäänkin, jos marengit eivät ole rapeutuneet. Jäähdytä marengit.
  5. Kuori ja pätki raparperinvarret 5 cm:n pätkiksi. Lisää raparperit ja vesi kuumalle paistinpannulle. Anna veden haihtua ja ripottele palojen päälle sokeria. Jäähdytä palat.
  6. Vaahdota kerma sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää joukkoon rahka ja kinuskikastike.
  7. Kokoa kakku. Nosta marenkilevy tarjoiluvadille. Levitä kinuskikerma ja puolet raparpereista marenki-levyn päälle. Nosta sen päälle toinen marenkilevy ja muotoile loppu kermavaahto ja raparperit keoksi marengin päälle.
  8. Valuta kuorrutuksen päälle kinuskikastiketta.

Suloiset macaron-minileivokset tehdään mantelijauhosta, joten ne ovat ovat gluteenittomia.

Macaron-minileivokset

16 kpl

  • 150 g mantelijauhetta
  • 3 ½ dl tomusokeria
  • 2 tl perunajauhoa
  • 3 valkuaista
  • ½ dl sokeria
  • 1⁄4 tl suolaa
  • 1 tl haluamasi väristä, jauhemaista elintarvikeväriä

Täyte

  • esim. sitruunatuorejuustoa, lemon curd -tahnaa tai hasselpähkinälevitettä
  1. Kuumenna uuni 130 asteeseen.
  2. Siivilöi mantelijauhe tiheän siivilän läpi. Mantelijauhetta jää jäljelle noin 125 g. Ota talteen karkea mantelijauhe ja käytä se jossain muissa leivonnaisissa. Sekoita hienon mantelijauheen joukkoon tomusokeri ja perunajauho.
  3. Erottele valkuaiset ja vatkaa ne kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri ja suola sekä elintarvikeväri. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on notkeaa ja kiiltävää. Siivilöi manteli-tomusokerijauhelma valkuaisvaahdon joukkoon.
  4. Lusikoi taikina pursotuspussiin. Purista pussista leivinpaperin päälle pieniä, noin 3 senttiä halkaisijaltaan olevia kuoria. Anna kuorien kuivua huoneenlämmössä puolen tunnin ajan ennen paistoa.
  5. Paista macaroneja uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä kuoret ja irrota ne varovaisesti uunipelliltä.
  6. Macaronien täytteeksi sopivat esimerkiksi sitruunatuorejuusto, valmis lemon curd -sitruunatahna ja hasselpähkinäkaakaolevite. Levitä täytettä macaronin tasaiselle pinnalle ja paina varovasti toinen kuori kanneksi.