Tomaattinen Tarte Tatin vie kielen mennessään.

4–6 annosta

Pohja

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl Herbes de Provence -yrttimaustesekoitusta
  • 100 g voita
  • 2 rkl kylmää vettä

Täyte noin

  • 1 kg luumutomaatteja
  • 1 punasipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl voita
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 3 rkl sokeria
  • 1 rkl Herbes de Provence -yrttimaustesekoitusta
  • 1 rkl tummaa balsamietikkaasuolaamustapippuria myllystä

Päälle

  • vuohenjuustoa murennettuna
  • tuoretta oreganoa

1. Sekoita kuivat ainekset ja leikkaa voi pieniksi kuutioiksi kulhoon. Nypi jauhot ja voi murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita vielä tasaiseksi.

2. Muotoile taikina palloksi,
kääri kelmuun ja pidä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.
Kuumenna uuni 200 asteeseen.

3. Tee tomaattien päälle ristiviilto ja pane ne hetkeksi kiehuvaan veteen. Nosta vedestä, kuori ja poista kanta. Lohko 6–8 osaan. Poista siemenet.

4. Suikaloi punasipuli ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna voi ja öljy pannulla. Lisää sipulit ja sokeri. Sekoittele hetki ja lisää tomaattilohkot, yrttimaustesekoitus sekä balsamietikka. Mausta lopuksi suolalla ja rouhitulla
mustapippurilla.

5. Ota taikina jääkaapista ja kauli jauhotetulla alustalla noin 24-senttiseen irtopohjavuokaan sopivaksi. Aseta leivin­paperipala vuoan pohjalle, leikkaa pois ylimääräinen paperi. Levitä pohjalle täyte ja nosta taikina kaulimen ympärille kietaistuna täytteen päälle. Painele reunat niin, ettei täytettä pursua pohjan päälle paistettaessa.

6. Pistele pohja haarukalla ja nosta vuoka uunin keskiosaan. Paista noin 20 minuuttia, kunnes taikina on saanut kauniisti väriä.

7. Avaa vuoan reunus ja kumoa piiras tarjoiluastiaan. Lisää päälle murennettua vuohenjuustoa ja tuoretta oreganoa. Tarjoa sellaisenaan tai salaatin kera.

Puolukkapiiras saa pinnalleen rapean murupäällisen ja koko komeus nautitaan vaniljakastikkeen kera.

Pohja
1 dl piimää
1 muna
¾ dl juoksevaa margariinia
1 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

Päälle
4–5 dl pakastepuolukoita

Muruseos
50 g voita
1 dl kaura- tai ruishiutaleita
½ dl sokeria

Tarjoiluun
vaniljakastiketta

  1. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voitele halkaisijaltaan 28 sentin piirasvuoka.
  2. Vatkaa piimän joukkoon muna. Lisää margariini, sokerit ja jauhot, joihin on yhdistetty sooda. Sekoita taikina.
  3. Levitä puolukat taikinan pinnalle.
  4. Sulata voi ja sekoita joukkoon hiutaleet sekä sokeri. Ripottele seos puolukoille.
  5. Paista uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  6. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Katso nämä ihanat mustikkaherkut

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.