Jouluruoka hyötykäyttöön

Rosollista voi nauttia näinkin: piirakan muodossa. Hyödynnä joulusta yli jäänyt rosolli tai keitä uudet kasvikset.

8–10 palaa

Pohja
125 g voita
3 ½ dl spelttijauhoja
1 rkl kylmää vettä
½ tl suolaa

Täyte
600 g juureksia: punajuuria, porkkanoita, bataattia
3 dl ruokakermaa
3 kananmunaa
½ dl tuoretta timjamia
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
150 g pehmeää vuohenjuustoa

  • Sekoita pehmeän rasvan joukkoon jauhot, kylmä vesi ja suola. Muodosta taikinasta pallo ja laita se muovipussissa jääkaappiin vetäytymään.
  • Keitä kuoritut ja paloitellut juurekset napakan kypsiksi. Punajuuret kannattaa keittää omassa kattilassa. Valuta ja jäähdytä juurekset.
  • Ota taikina jääkaapista ja painele se halkaisijaltaan 24-senttisen piirakkavuuan tai pienempien annosvuokien pohjalle ja reunoille. Sekoita kerma, munat, silputtu timjami, pippuri ja suola. Kaada kermaseos piirakkapohjan päälle. Lisää juureslohkot ja vuohenjuustonokareet.
  • Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, pienempiä annospiirakoita koon mukaan noin 20 minuuttia.
     
  • Vinkki! Keitetyt juurekset voi korvata valmiilla rosollilla.

Tämä ruoka vie Thaimaan makumaailmaan. Merellisen curryn raaka-aineita voi muunnella oman maun mukaan. 

Merellinen vihreä curry

200 g kuorittuja jättikatkarapuja
200 g vaaleaa kalaa
seesamiöljyä
2 tl vihreää currytahnaa
1 chilipalko
2-3 valkosipulin kynttä
1 tlk kookosmaitoa
1 rkl osterikastiketta
paksoita (tai pinaattia)
kevätsipulia
hunaja- tai verkkomelonia
tuoretta korianteria

  1. Kuumenna wokkipannulla tilkka seesamiöljyä. Lisää pilkotut valkosipulin kynnet, chili ja kevätsipuli. Kuullota
  2. Lisää currytahna ja hetken päästä kookosmaito sekä osterikastike. Kuumenna ja anna kiehua lempeästi muutama minuutti.
  3. Lisää katkaravut, paloitellut kalat, hunajamelonipalat ja paksoin lehdet. Kypsennä pari minuuttia. Lisää lopuksi tuore korianteri. Tarkista maku.
  4. Lisää suolaisuutta saat lisäämällä soijakastiketta.
  5. Tarjoa keitetyn jasmiiniriisin kanssa.

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.