Kaalipiirakan pohjan voi tehdä itse hiivaleipäjauhoista tai käyttää valmista pakastepohjaa.

Hiivataikinapohja, umpipiirakka:
125 g marariinia tai voita
1 dl vettä
1 keltuainen
½ tl suolaa
1 tl sokeria
30 g hiivaa
n. 250 g (n. 4 dl) Myllyn Paras karkea vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja tai valmis pakastepohja

Avopiirakka:
1 kpl Myllyn Paras pyöreä piirakkataikina, suolainen (380 g)

Täyte:
250 g kaalia
voita ja öljyä
100 g hapankaalia
suolaa
mustapippuria
tuoretta timjamia
1–3 rkl siirappia
2–3 dl Myllyn Paras esikypsytettyjä ohrasuurimoita (kokonainen tai rikottu) kypsäksi keitettynä

Voiteluun:
muna tai keltuainen

Hiivataikinapohja:

  1. Sulata rasva isossa kattilassa. Lisää vesi ja odota, kunnes seos on kädenlämpöistä.
  2. Sekoita joukkoon keltuainen, suola, sokeri ja murustettu hiiva sekä jauhot vähitellen kauhalla vatkaten.
  3. Levitä puolet taikinasta voidellun piirakkavuoan pohjalle. Levitä ja taputtele jauhotetuin käsin loppu taikinasta tasaiseksi pyöreäksi kansilevyksi leivinpaperiarkin päälle.
  4. Peitä levyt liinalla ja anna kohota hetken aikaa.

Pakastetaikina:

  1. Ota taikina sulamaan.
  2. Levitä sulanut taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti.

Täyte:

  1. Keitä ohrasuurimot pakkauksen ohjeen mukaan, rikotut tai kokonaiset ohrasuurimot sopivat.
  2. Suikaloi kaali hienoksi ja hauduta se kunnolla pehmeäksi, lisää hapankaalisuikaleet.
  3. Mausta mieleiseksi.
  4. Lisää joukkoon kypsät ohrasuurimot (1dl raakoja suurimoita, keitä kypsäksi –› n. 3 dl).
  5. Levitä kaaliseos pohjalevylle ja nosta toinen levy kanneksi. Nipistä reunat hyvin kiinni, voitele pinta ja pistele haarukalla.
  6. Paista 200-asteisen uunin keskiosassa 30–40 minuuttia.

Puolukkapiiras saa pinnalleen rapean murupäällisen ja koko komeus nautitaan vaniljakastikkeen kera.

Pohja
1 dl piimää
1 muna
¾ dl juoksevaa margariinia
1 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

Päälle
4–5 dl pakastepuolukoita

Muruseos
50 g voita
1 dl kaura- tai ruishiutaleita
½ dl sokeria

Tarjoiluun
vaniljakastiketta

  1. Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voitele halkaisijaltaan 28 sentin piirasvuoka.
  2. Vatkaa piimän joukkoon muna. Lisää margariini, sokerit ja jauhot, joihin on yhdistetty sooda. Sekoita taikina.
  3. Levitä puolukat taikinan pinnalle.
  4. Sulata voi ja sekoita joukkoon hiutaleet sekä sokeri. Ripottele seos puolukoille.
  5. Paista uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
  6. Tarjoa piiraan kanssa vaniljakastiketta.

Katso nämä ihanat mustikkaherkut

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.