Villiyrtit ja -kasvit ovat oiva lisä keittiöön. Luonnonkasveja tutkinut Irja Mäkitalo vinkkaa, miten kasvit saa säilöön talven varalle.
1. Kuivata ne
Ellet omista kasvikuivuria, voi kuivata kasveja myös uunissa noin 40 asteen lämmössä luukku raollaan. Yrttejä kannattaa käännellä kuivatuksen aikana. Varmista ennen purkittamista, että lehdet ovat rapsahtavan kuivia, jotta vältyt homeilta.
2. Tee soseita
Esimerkiksi nokkosta voi säilöä käteviksi annoksiksi soseuttamalla ryöpätyt lehdet ja pakastamalla niitä jääpalapusseihin.
3. Tee niistä teetä
Hauduta kasvia kuumassa vedessä muutamia minuutteja. Useampi laimea juoma päivässä on suositeltavampaa kuin yksi vahva. Mieto uute ylläpitää terveyttä. Vahvaa uutetta käytetään kuureina hoitotarkoituksiin.
4. Fermentoi ne
Fermentointi on entsyymikäymistä, joka lisää esimerkiksi hillanlehtiin hyviä ainesosia ja muuttaa niiden makua pehmeäksi ja herkulliseksi.
Anna tuoreiden lehtien pakastua hetki. Murskaa jäiset lehdet pussissa ja kääri ne pussin pohjalle tiukaksi ”patukaksi”. Pidä sitä noin 35 asteen lämmössä vuorokauden ajan. Kun lehdet ovat tummuneet ja tuoksuvat aromaattisilta, levitä ne ja kuivaa ne nopeasti esimerkiksi uunissa 40 asteen lämmössä.
5. Hyödynnä mansikan kannat
Kun pakastat mansikoita talven varalle, säästä kannat. Voit kuivata ne aiempien kuivausohjeiden mukaisesti. Kuivatuista kannoista keität talvella herkullista teetä.
6. Tee nokkosen siemenistä suolaa
Kerää tuoreet, vielä vihreät nokkosen siemenlatvat loppukesällä ja jauha ne tehosekoittimessa yhdessä suolan kanssa. Laita nokkosta ja suolaa joko 1:1 tai 2:1 painosuhteessa riippuen siitä, kuinka voimakassuolaista haluaa.
Kuivaa seos uunissa noin 40 asteessa luukku raollaan. Hienonna sitten seos tasaiseksi.
Nokkosen siemenissä on arvokkaita valkuaisia, hyvälaatuisia rasvoja ja kuitua. Nokkossuola on herkullista munavoissa karjalanpiirakan päällä. Siemensuola säilyy vuosia pimeässä.
Vinkit antoi luonnonkasveja tutkinut ja luonnontuotealalla vuosikymmeniä työskennellyt Irja Mäkitalo. Hänen haastattelunsa voit lukea ET-lehden erikoisnumerosta 12/2017.