Nokkosista saat vitamiineja ja hivenaineita roppa­kaupalla, ja aivan ilmaiseksi.

1 l (80 g) tuoreita nokkosenlehtiä
1 hapahko omena
1 sipuli
½ rkl rypsiöljyä
1 rkl vehnäjauhoja
¾ l vettä
1 kasvisliemikuutio
½ tl rouhittua valkopippuria
½ tl sokeria
suolaa
2 dl ruokakermaa

  • Kerää nokkosenlehdet puhtaalta paikalta, hansikkaat kädessä.
  • Huuhtele ja ryöppää nokkosia 5 minuuttia. Vettä saa olla niin paljon, että lehdet peittyvät. Kaada ryöppäysvesi pois ja huuhtele lehdet kylmällä vedellä. Purista nokkosista ylimääräinen vesi ja hienonna leikkuulaudalla karkeaksi rouheeksi.
  • Pese ja lohko omena. Raasta se kar­kealla raastinterällä. Kuori ja silppua sipuli. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää omenaraaste ja sipuli kuullottumaan. ­Sekoita nokkoset ja jauhot joukkoon. Kääntele seosta kattilassa muutama minuutti.
  • Lisää vesi, kasvisliemikuutio, pippuri ja ripaus sokeria. Hauduta keittoa 20 ­minuuttia. Lorauta lopuksi joukkoon kerma. Mausta suolalla makusi ­mukaan.

Lue myös: Lääkkeet luonnosta lähes joka vaivaan

Lohipastrami maistuu joulupöydän alkupalana sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä. 

Lohipastrami

2-4 annosta

400 g lohta
1,5 rkl karkeaa merisuolaa
2 rkl seesaminsiemeniä paahdettuna
1 appelsiininkuorta raastettuna
2 tl korianterinsiemeniä
tuorekelmua
tarjoiluun saaristolaisleipää

  1. Osta pala lohta fileen paksuimmasta kohdasta. Leikkaa pala kolmeksi tangoksi. Levitä suola lautaselle ja kieritä kalatangot suolassa. Kääri kalat tiukasti kelmuihin ja nosta kalatangot jääkaappiin tunniksi.
  2. Paahda seesaminsiemenet pannulla, raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori ja rouhi korianterinsiemenet morttelissa.
  3. Ota kalat kylmästä. Pyyhi suola pois. Paista kalatankoja kuivalla pannulla noin minuutti joka puolelta, niin että pinta saa paistoväriä.
  4. Hiero kalapalojen pintaan korianterin- ja seesaminsiemeniä sekä appelsiinin- kuoriraastetta. Kääri kalat uudelleen kelmuihin. Anna kalojen maustua seuraavaan päivään. Leikkaa tangot noin kolmen sentin paloiksi. Tarjoa sellaisenaan tai saaristolaisleivän päällä.

Juureen leivotun ruisleivän kaveriksi sopii mainiosti sen perinteinen makupari, raikas kotijuusto.

Kotijuuston valmistaminen on yllättävän yksinkertaista, vaikka lämpötilan seuraaminen vaatii hieman tarkkuutta.

Juustonjuoksutetta saa apteekeista ja isommista marketeista. Keittiötarvikeliikkeet ja kangaskaupat myyvät juustokangasta, mutta puuvillaharsokangas käy myös mainiosti.

Tiesitkö? Nimi lööpijuusto tulee ruotsista, ostlöpe eli juustonjuoksutin. 

Juoksutejuusto eli ”lööpijuusto”

2 litraa kulutusmaitoa eli punaista maitoa
0,2 dl suolaa
4 ml juustonjuoksutetta

  1. Kuumenna maito 63 asteeseen. Seuraa lämpötilaa esimerkiksi paistimittarilla.
  2. Anna maidon olla tässä lämpötilassa puoli tuntia, anna sitten jäähtyä 39 asteeseen. Lisää suola ja juoksute, anna seistä puoli tuntia kunnes maito saostuu.
  3. Nostele reikäkauhalla juustomuottiin valumaan. Jos et omista perinteistä juustomuottia, siivilä käy hyvin. Vuoraa se juustokankaalla tai puuvillaharsokankaalla.
  4. Tarjoa juusto lempiruisleipäsi kyytipoikana. Päälle voit ripotella ruohosipulisilppua.

Ohje: Hannu Nikander