Nokkosista saat vitamiineja ja hivenaineita roppa­kaupalla, ja aivan ilmaiseksi.

1 l (80 g) tuoreita nokkosenlehtiä
1 hapahko omena
1 sipuli
½ rkl rypsiöljyä
1 rkl vehnäjauhoja
¾ l vettä
1 kasvisliemikuutio
½ tl rouhittua valkopippuria
½ tl sokeria
suolaa
2 dl ruokakermaa

  • Kerää nokkosenlehdet puhtaalta paikalta, hansikkaat kädessä.
  • Huuhtele ja ryöppää nokkosia 5 minuuttia. Vettä saa olla niin paljon, että lehdet peittyvät. Kaada ryöppäysvesi pois ja huuhtele lehdet kylmällä vedellä. Purista nokkosista ylimääräinen vesi ja hienonna leikkuulaudalla karkeaksi rouheeksi.
  • Pese ja lohko omena. Raasta se kar­kealla raastinterällä. Kuori ja silppua sipuli. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää omenaraaste ja sipuli kuullottumaan. ­Sekoita nokkoset ja jauhot joukkoon. Kääntele seosta kattilassa muutama minuutti.
  • Lisää vesi, kasvisliemikuutio, pippuri ja ripaus sokeria. Hauduta keittoa 20 ­minuuttia. Lorauta lopuksi joukkoon kerma. Mausta suolalla makusi ­mukaan.

Lue myös: Lääkkeet luonnosta lähes joka vaivaan

Suloiset macaron-minileivokset tehdään mantelijauhosta, joten ne ovat ovat gluteenittomia.

Macaron-minileivokset

16 kpl

  • 150 g mantelijauhetta
  • 3 ½ dl tomusokeria
  • 2 tl perunajauhoa
  • 3 valkuaista
  • ½ dl sokeria
  • 1⁄4 tl suolaa
  • 1 tl haluamasi väristä, jauhemaista elintarvikeväriä

Täyte

  • esim. sitruunatuorejuustoa, lemon curd -tahnaa tai hasselpähkinälevitettä
  1. Kuumenna uuni 130 asteeseen.
  2. Siivilöi mantelijauhe tiheän siivilän läpi. Mantelijauhetta jää jäljelle noin 125 g. Ota talteen karkea mantelijauhe ja käytä se jossain muissa leivonnaisissa. Sekoita hienon mantelijauheen joukkoon tomusokeri ja perunajauho.
  3. Erottele valkuaiset ja vatkaa ne kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri ja suola sekä elintarvikeväri. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on notkeaa ja kiiltävää. Siivilöi manteli-tomusokerijauhelma valkuaisvaahdon joukkoon.
  4. Lusikoi taikina pursotuspussiin. Purista pussista leivinpaperin päälle pieniä, noin 3 senttiä halkaisijaltaan olevia kuoria. Anna kuorien kuivua huoneenlämmössä puolen tunnin ajan ennen paistoa.
  5. Paista macaroneja uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä kuoret ja irrota ne varovaisesti uunipelliltä.
  6. Macaronien täytteeksi sopivat esimerkiksi sitruunatuorejuusto, valmis lemon curd -sitruunatahna ja hasselpähkinäkaakaolevite. Levitä täytettä macaronin tasaiselle pinnalle ja paina varovasti toinen kuori kanneksi.

Sitruunarisoton ystävä rakastuu myös raparperirisottoon.

Raparperirisotto

4 annosta

  • 4 dl raparperinvarsia pilkottuna
  • 3 salottisipulia
  • 10 pehmeää kuivattua taatelia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 3 dl risottoriisiä 
  • noin 9 dl vettä
  • 1½ tl suolaa
  • 1 dl tuoreita mintunlehtiä
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 dl raastettua parmesaanijuustoa
  1. Kuori ja leikkaa raparperinvarret parin sentin viipaleiksi. Kuori ja silppua sipulit. Halkaise taatelit.
  2. Lisää kattilaan öljy, riisit, raparperit, sipulit ja taatelit. Kuullota seosta pari minuuttia eli kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää vettä vähän kerrallaan samalla sekoittaen. Sekoita joukkoon suola.
  3. Kypsennä risottoa miedolla lämmöllä noin 25 minuuttia. Lisää nestettä tarvittaessa. Risoton pitää olla kosteaa.
  4. Nypi mintusta lehdet ja soseuta ne öljyn kanssa soseeksi sauva-sekoittimella.
  5. Sekoita lopuksi risoton joukkoon minttuöljy ja raastettu parmesaani.