Valmista tasainen ja täyteläinen ruskea kastike ruokatoimittajan nikseillä. Ei enää jauhopaakkuja!

Ruskea kastike

4 annosta (noin 4 dl)

5 rkl vehnäjauhoja
5 dl liha- tai kasvislientä
1 laakerinlehti
2 rkl voita
ripaus mustapippuria
1/2-1 tl soijakastiketta

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tee näin:

  • Mittaa vehnäjauhot paksupohjaiselle, mieluusti valurautaiselle paistinpannulle. Nosta pannu kylmälle levylle. Kuumenna pannu ja sekoita jauhoja koko ajan vispilällä. Jauhot alkavat vähitellen paahtua ja ruskistua, pannusta ja hellasta riippuen noin 5 minuutissa. Varo kuitenkin polttamasta jauhoja; pannun kuumentuessa se tapahtuu herkästi.
  • Kun vehnäjauhot ovat kauniisti ruskistuneet ja tuoksuvat reilusti paahtuneilta, nosta pannu levyltä.
  • Sekoita heti vehnäjauhojen joukkoon liemi kolmessa osassa, desi tai kaksi kerrallaan vispilällä koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Vispaa tasaiseksi ja lisää nestettä. Koska pannu on kuuma, neste alkaa heti kiehua kasaan pannulla ja kastike sakeutua, vaikket vielä nostaisikaan pannua takaisin liedelle. Näin kastikkeen sekoittaminen tasaiseksi on myös helpompaa kuin kuumalla liedellä.
  • Kun olet sekoittanut nesteen jauhoihin, nosta pannu takaisin liedelle. Lisää laakerinlehti kastikkeeseen. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kastikkeen kiehua ja saostua välillä sekoit-taen noin 5 minuuttia.
  • Sekoita valmiiseen kastikkeeseen nokare voita. Mausta kastike mustapippurilla, soijakastikkeella ja tarvittaessa ripauksella suolaa.
  • Paakkuuntuiko kuitenkin? Kaada kastike kulhoon ja vispaa sileäksi. Valuta takaisin kattilaan, kuumenna ja siivilöi kulhoon. Kaada lopuksi sileä kastike vielä kerran kuumennettavaksi kattilaan. 

Vinkit täydelliseen kastikkeeseen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  1. Opettele oman hellasi teho. On hyvä tietää, missä ajassa pannu kuumenee liedellä ja kuinka nopeasti jauhot paahtuvat kullanruskeiksi.
  2. Kun aloitat, varaa kaikki ainekset valmiiksi. Näin matkaan ei tule mutkia sen vuoksi, että joudut etsimään kaapista ainesta, jonka pitäisi olla jo pannulla.
  3. Voit korvata kastikkeen liemimäärästä desin tai pari kermalla. Lisää kerma kastikkeeseen keittämisen loppuvaiheessa.
  4. Voit tehdä ruskeasta kastikkeesta makuvariaatioita. Tomaattinen kastike syntyy, kun lisäät siihen 1 rkl tomaattipyrettä, 1 tl sinappijauhoa, 1-2 tomaattia pieninä kuutioina ja tuoreita yrttejä.
  5. Saat ruokaisamman soosin, kun kypsennät kastikkeen joukossa hienonnetun sipulin, porkkanan, selleripalan ja muutaman mausteisen makkaran. Mausta lorauksella valko- tai balsamiviinietikkaa.
  6. Elegantti sienikastike syntyy, kun paistat kastikkeen sekaan reilun kourallisen metsäsieniä ja lisäät lorauksen Madeiraa. Hienonna lopuksi joukkoon oksa tai kaksi tuoretta rakuunaa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla