Maukkaan savujuusto-kukkakaaligratiinin resepti on mitoitettu 1–2 hengelle.

300 g kukkakaalia
75 g savujuustoa
25 g voita
3-4 dl maitoa
1 rkl vehnäjauhoja
3 rkl silputtua persiljaa
½ tl valkopippuria myllystä
½ tl suolaa
1 rkl pinjansiemeniä

  1. Irrota kukkakaali pieniksi nupuiksi. Keitä nuppuja noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat napakan kypsiä. Valuta kukkakaali ja kumoa uunin kestävään annosvuokaan.
  2. Leikkaa savujuusto pieniksi paloiksi.
  3. Sulata voinokare kattilassa. Sekoita joukkoon jauhot ja lorauta sekaan maitoa vähitellen samalla sekoittaen. Lisää juusto. Hauduta kastiketta 15 minuuttia, sekoittele välillä.
  4. Lisää silputtu persilja, pippuri ja suola. Kaada kastike kukkakaalin päälle ja ripottele pinnalle pinjansiemeniä.
  5. Gratinoi 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

Mehukkaan lasagnen uumenissa on reilusti kalaa ja pinaattia. Lohen pehmeä rasva tekee hyvää aivoille ja sydämelle. Pinaatti on täyttä rautaa.

Lohilasagne

6 annosta

6 täysjyvälasagnelevyä
600 g lohifilee
1 rkl karkeaa merisuolaa

Kastike
20 g voita
½ dl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
2 dl raejuustoa
2 dl emmental-mozzarellaraastetta
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä

Pinaattitäyte
1 sipuli
½ rkl öljyä
2 ps (à 200 g) lehtipinaattia pakasteesta
½ dl sitruunamehua
½ tl suolaa

Päälle
1 dl emmental-mozzarellaraastetta

  1. Pyyhi lohi ja nypi mahdolliset ruodot. Hiero karkea merisuola kalan pintaan ja anna sen suolaantua puolisen tuntia huoneenlämmössä. Tee sillä välin kastike ja valmistele täytteet.
  2. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja lorauttele vähitellen joukkoon maito. Hauduta kastiketta 20 minuuttia. Lisää lopuksi kastikkeeseen raejuusto ja juustoraaste sekä suola ja pippuri.
  3. Hienonna sipuli ja kuullota silppua muutama minuutti paistinpannulla. Kumoa joukkoon kohmeiset lehtipinaatit. Hauduta seosta 3–5 minuuttia eli kunnes pinaatti on sulanut. Mausta sitruunamehulla ja suolalla.
  4. Pyyhi suola lohen pinnalta. Leikkaa kala graaviviipaleiksi.
  5. Valuta puolet valkokastikkeesta lasagne­vuuan pohjalle (vuoka noin 24 x 18 cm). Lado kerros lasagnelevyjä kastikkeen päälle. Peittele levyt pinaatilla ja kerroksella kala­viipaleita. Kerrosta vielä pinaattia, kalaa ja lasagnelevyjä sekä loput valko­kastikkeesta. Ripottele pintaan juusto­raastetta.
  6. Paista lasagnea 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

Reippaan talvipäivän hämärtyessä maistuu ruokaisa piirakka. Hyvin kypsynyt goudajuusto ja granaattiomenainen hunaja on kerrassaan herkullinen makuyhdistelmä. 

Goudapiirakka

Pohja

200 g voita tai leivontamargariinia
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 rkl kylmää vettä

Täyte

3 dl goudajuustoa raastettuna
2 kananmunaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl ruokakermaa
3 rkl silputtua tuoretta timjamia
¾ tl mustapippuria myllystä
¾ tl suolaa

  1. Sekoita pehmeä voin joukkoon kuivat aineet. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Taputtele taikinasta pallo ja nosta se kelmuun käärittynä jääkaappiin.
  2. Raasta gouda karkeaksi raasteeksi. Sekoita juustoraasteeseen munat, tuorejuusto ja kerma. Silppua timjami joukkoon ja mausta täyte rouhitulla mustapippurilla. Lisää suola.
  3. Taputtele taikina pyöreän vuuan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Kaada täyte pohjan päälle.
  4. Paista juustopiirasta 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.

Granaattiomenahunaja

500 g juoksevaa hunajaa
1 granaattiomena
2 tähtisanista

Halkaise ja granaattiomena ja irrota siitä siemenet. Lusikoi siemenet purkkiin ja kaada päälle hunaja. Sekoita joukkoon tähtianikset. Anna hunajan tekeytyä kylmässä muutaman päivän. Tarjoa juustopiirakan kanssa.