Kuva Piia Arnoud
Kuva Piia Arnoud

Kuohkean ja rapeareunaisen purjopizzan täyte on simppeli: jogurttia, purjoa, pinjansiemeniä ja sitruunaöljyä.

Noin 12 reilua palaa

Taikina
½ l vettä
20 g tuorehiivaa
1 tl sokeria
1 ½ tl suolaa
noin 1 l vehnäjauhoja

Täyte
3 dl turkkilaista jogurttia
100 g pehmeää vuohenjuustoa
1 pieni purjo
½ sitruunan mehu
½ dl oliiviöljyä
½ dl pinjansiemeniä

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää sokeri ja suola kahdessa erässä samalla vaivaten jauhot.
  2. Nostata taikinaa huoneenlämmössä tunti tai viileässä jopa seuraavaan päivään.
  3. Jaa noussut taikina kahteen osaan. Painele jauhotetuin käsin taikinapaloista kahdelle uunipellille pizzapohjat.
  4. Laita uuni kuumenemaan 250-asteiseksi. Sekoita jogurtti ja vuohenjuusto tasaiseksi. Halkaise purjo, leikkaa kuivat päät pois ja huuhtele huolella. Leikkaa purjo ohuiksi tikuiksi. Lorauta sitruunamehu oliiviöljyn joukkoon.
  5. Levitä jogurttitäytettä pohjalle. Ripottele päälle purjo ja pinjansiemenet. Paista pizzat kypsiksi noin 15 minuutin ajan. Viimeistele pinta paiston jälkeen sitruunaöljyllä.

 

Sosekeitto lämmittää talvisäällä. Keitto on myös hyvä eväs, sillä se kulkee mukana kätevästi termarissa.

Kukkakaalikeitto

4 annosta

800 g kukkakaalia
2 rosamundaperunaa
1 sipuli
2 rkl rypsiöljyä
8 dl vettä
½ sitruunan mehu sitruunan raastettu kuori
3 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
1 prk (250 g) soijakerma
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa

Päälle :
kukkakaalia
oliiviöljyä
kurpitsansiemeniä

Tee näin:

  • Irrota kukkakaalista kanta. Lohko kaali kukinnoiksi ja ota kolmannes sivuun. Kuori ja kuutioi perunat ja sipuli.
  • Kuumenna öljy kattilassa ja lisää sipuli kuullottumaan. Kaada kattilaan vesi ja kasvikset. Hauduta noin 20 minuuttia eli kunnes kukkakaalit ja perunat ovat kypsiä.
  • Paahda sillä välin kolmannes kukkakaalinupuista. Sipaise pintaan oliiviöljyä ja laita palat uunipellille 275-asteisen uunin ylälämpöön noin 5 minuutiksi eli kunnes ne saavat hieman väriä.
  • Huom! Jos et halua paahtaa kukkakaaleja, käytä koko kukkakaali sosekeiton joukossa.
  • Soseuta keitto.
  • Lisää joukkoon sitruunan mehu ja kuori sekä tuoretta hienonnettua inkivääriä. Hauduta 10 minuuttia.
  • Viimeistele soijakermalla, hunajalla ja suolalla.
  • Tarjoa keitto paahdettujen kukkakaalien ja kurpitsansiemenien höystämänä.

Papupata on tuhtia syötävää. Mausteet ja ja yrtit tuovat siihen mukavasti potkua.

Papupadan resepti on kirjasta ET Klassikot – lukijoiden rakkaimmat reseptit (2012). Näin helsinkiläinen Tuuli Tukiainen kertoo reseptistään:

– Kasvissyöjänä käytän runsaasti papuja. Keitän niitä kerralla isomman määrän ja pakastan annospusseihin tulevaa käyttöä varten. Tämä chilillä ja mintulla ryyditetty pataruoka maistuu kaikille.

Tuulin papupata

4 annosta

1 prk ( 380 g) kidneypapuja tai 2 dl papuja keitettynä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
½ rkl rypsiöljyä
½ chilipalko
1 paprika
½ dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 rkl makeaa soijakastiketta
vettä (tai ruokajogurttia, kookosmaitoa, smetanaa)
1 tl kuivattua minttua tai 1 rkl tuoretta
½ tl mustapippuria
(sokeria, suolaa)

  1. Silppua sipulit ja valkosipuli ja kuullota ne öljyssä.
  2. Halkaise chilipalko, poista siemenet, pilko ja lisää kuutioidun paprikan kanssa pannulle.
  3. Sekoita joukkoon silputut aurinkokuivatut tomaatit, tomaattimurska, soija­kastike, vesi ja pavut. Anna muhia puolisen tuntia.
  4. Tasaa maku lusikallisella smetanaa, ruokajogurttia tai kookosmaitoa.
  5. Mausta lopuksi mintulla ja rouhitulla mustapippurilla. Maista ja lisää tarvittaessa ripaus sokeria ja suolaa.
  6. Tarjoa pata riisin tai tattarin kanssa.

Vinkki: Kokeile kidneypapujen tilalla härkäpapuja.