Tee tämä suussa sulava mousse lempisuklaaseesi ja saat samalla monta nautintoa. Jos pidät vaaleasta suklaasta enemmän, käytä sitä.

Suklaamousse

4–6 annosta

100 g tummaa suklaata, 70 %
½ dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
ripaus suolaa
kirsikka- tai omenahilloa
pari palaa valkosuklaata

  1. Lohko suklaa kulhoon ja sulata miedolla lämmöllä joko mikroaaltouunissa tai liedellä vesihauteessa.
  2. Vatkaa sokeri ja munat kovaksi vaahdoksi  sekä erillisessä kulhossa kerma. Yhdistä ainekset.
  3. Laita lusikallinen kirsikka- tai omenahilloa annosmaljojen pohjalle. Kaada moussea päälle.
  4. Anna vaahdon kovettua jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua. Raasta pintaan valkosuklaata.

Lue myös: Raakasuklaat ET-lehden testissä: Yksi ylitse muiden

Papupata on tuhtia syötävää. Mausteet ja ja yrtit tuovat siihen mukavasti potkua.

Papupadan resepti on kirjasta ET Klassikot – lukijoiden rakkaimmat reseptit (2012). Näin helsinkiläinen Tuuli Tukiainen kertoo reseptistään:

– Kasvissyöjänä käytän runsaasti papuja. Keitän niitä kerralla isomman määrän ja pakastan annospusseihin tulevaa käyttöä varten. Tämä chilillä ja mintulla ryyditetty pataruoka maistuu kaikille.

Tuulin papupata

4 annosta

1 prk ( 380 g) kidneypapuja tai 2 dl papuja keitettynä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
½ rkl rypsiöljyä
½ chilipalko
1 paprika
½ dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 rkl makeaa soijakastiketta
vettä (tai ruokajogurttia, kookosmaitoa, smetanaa)
1 tl kuivattua minttua tai 1 rkl tuoretta
½ tl mustapippuria
(sokeria, suolaa)

  1. Silppua sipulit ja valkosipuli ja kuullota ne öljyssä.
  2. Halkaise chilipalko, poista siemenet, pilko ja lisää kuutioidun paprikan kanssa pannulle.
  3. Sekoita joukkoon silputut aurinkokuivatut tomaatit, tomaattimurska, soija­kastike, vesi ja pavut. Anna muhia puolisen tuntia.
  4. Tasaa maku lusikallisella smetanaa, ruokajogurttia tai kookosmaitoa.
  5. Mausta lopuksi mintulla ja rouhitulla mustapippurilla. Maista ja lisää tarvittaessa ripaus sokeria ja suolaa.
  6. Tarjoa pata riisin tai tattarin kanssa.

Vinkki: Kokeile kidneypapujen tilalla härkäpapuja.

Mehukkaan lasagnen uumenissa on reilusti kalaa ja pinaattia. Lohen pehmeä rasva tekee hyvää aivoille ja sydämelle. Pinaatti on täyttä rautaa.

Lohilasagne

6 annosta

6 täysjyvälasagnelevyä
600 g lohifilee
1 rkl karkeaa merisuolaa

Kastike
20 g voita
½ dl vehnäjauhoja
6 dl maitoa
2 dl raejuustoa
2 dl emmental-mozzarellaraastetta
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä

Pinaattitäyte
1 sipuli
½ rkl öljyä
2 ps (à 200 g) lehtipinaattia pakasteesta
½ dl sitruunamehua
½ tl suolaa

Päälle
1 dl emmental-mozzarellaraastetta

  1. Pyyhi lohi ja nypi mahdolliset ruodot. Hiero karkea merisuola kalan pintaan ja anna sen suolaantua puolisen tuntia huoneenlämmössä. Tee sillä välin kastike ja valmistele täytteet.
  2. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja lorauttele vähitellen joukkoon maito. Hauduta kastiketta 20 minuuttia. Lisää lopuksi kastikkeeseen raejuusto ja juustoraaste sekä suola ja pippuri.
  3. Hienonna sipuli ja kuullota silppua muutama minuutti paistinpannulla. Kumoa joukkoon kohmeiset lehtipinaatit. Hauduta seosta 3–5 minuuttia eli kunnes pinaatti on sulanut. Mausta sitruunamehulla ja suolalla.
  4. Pyyhi suola lohen pinnalta. Leikkaa kala graaviviipaleiksi.
  5. Valuta puolet valkokastikkeesta lasagne­vuuan pohjalle (vuoka noin 24 x 18 cm). Lado kerros lasagnelevyjä kastikkeen päälle. Peittele levyt pinaatilla ja kerroksella kala­viipaleita. Kerrosta vielä pinaattia, kalaa ja lasagnelevyjä sekä loput valko­kastikkeesta. Ripottele pintaan juusto­raastetta.
  6. Paista lasagnea 200-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.