Nyhtökaura-perunapihvit pysyvät hyvin kasassa ja maistuvat lihansyöjällekin. Ekologinen nyhtökaura on valkuaispommi: 31 grammaa valkuaista 100 grammassa. Rasvat ovat pehmeitä, kuituja on paljon ja säilyvyys hyvä. 

Kaisa Niemisen Nyhtökauraa! Hyvää kasvisruokaa sinulle -kirjan takakansi lupaa 36 reseptiä eri maiden keittiöiden inspiroimiin nyhtökauraruokiin. Bonuksena on yhdeksän jälkiruokaa, joissa on käytetty tavallisia kaurahiutaleita tai puhtokaurapuuteria - sellaisesta en ole ennen kuullutkaan.

Nyhtökauraa saa kaupasta kolmenlaista: maustamatonta, tomaatilla, savustetulla paparikalla ja persijalla maustettua sekä inkiväärillä, limetinlehdillä ja seesaminsiemenillä maustettua. Ohjeissa kerrotaan, mitä kulloinkin käytetään.

Kirjan kannessa on toivomisen varaa: nyhtökaura-teksti hahmottuu heikosti ja elementtejä on turhan paljon. Selkeä annoskuva markkinoisi tuotetta paremmin, vaikkapa pizza tai nyhtökaura flatbread – molemmat näyttävät houkuttelevilta. Sami Revon kuvat ovat kautta linjan hyviä, selkeitä ja houkuttelevia. 

Miten onnistui?

Valitsin kirjasta tavallisia ruokia, joissa nyhtökaura on nimenomaan lihan korvike. Itse syön lihaa niukasti lihaa, punaista varsinkaan, mutta mies on lihamies. Tavoitteena on vähentää hänen lihansyöntiään.

Tein sekä nyhtökaura-perunapihvejä että lihattomia lihapullia.

Perunapihvit onnistuivat mainiosti. Otin vinkistä vaarin ja käytin edellisenä päivänä tehtyä muusia. Siitä tuli sen verran tiukkaa tavaraa, että jätin vehnäjauhot pois – hyvin pysyivät pihvit kasassa. Paistamiseen käytin ruiskorppujauhoja, koska niissä on minusta enemmän makua kuin tavallisissa.

Ainoa ongelma – jos sitä siksi voi sanoa – on se, että nyhtökaurakin on aika tiukkaa tavaraa. Jos sen sekoittaa muiden ainesten joukkoon sellaisenaan, pihveistä ja pullista tulee muhkuraisia. Siispä nyhtökauraa pitää nyhtää  sormin vielä pienemmäksi, ja se käy ihan työstä.

Kermaviilikastike on raikas kaveri pihveille. Siinä oikaisin: Dijon-sinappi oli päässyt loppumaan, käytin väkevää Turun sinappia. En lähtenyt kauppaan hakemaan sriracha-chilikastiketta vaan käytin makeaa chilikastiketta, jota sattui jääkaapissa olemaan.

Avokadoranskalaisia en alkanut väsäämään. Aion tarjoilla pihvejä jatkossa salaatin kera.

Hyvältä maistuivat, vaikkeivat kauniilta näytäkään. Lihansyöjä kehui suorastaan vuolaasti.

Nyhtökaura-perunapihvit

450 g perunamuusia (noin 5 perunan muusi)
2 rkl vehnäjauhoja
1 pkt (250g ) inkiväärillä maustettua nyhtökauraa
1/ 2 dl tilliä
1 sitruunan kuori
½ tl mustapippuria

Kuorrutus:

2 dl korppujauhoja tai panko-korppujauhoja
öljyä paistamiseen

 

Tilli-kermaviilikastike

1 prk (200 g) kermaviiliä tai kaura – creme fraichea
1 tl Dijon-sinappia
1 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ tl sokeria
1 tl sriracha-chilikastiketta
2 rkl hienonnettua tilliä

Lisäksi:

1 sitruuna

 

Tee näin:

Sekoita muusin joukkoon jauhot, hienonnettu nyhtökaura, hienonnettu tilli sekä raastettu sitruunankuori. Mausta pippurilla, Muotoile 8 pihviä ja kierittele ne kauttaaltaan korppujauhoissa. Anna pihvien vetäytyä kylmässä noin 30 minuuttia. Paista reilussa öljyssä noin 4 minuuttia per puoli. Valut talouspaperin päällä.

Tee tilli-kermaviilikastike: sekoita kaikki ainekset yhteen ja anna maustua kylmässä noin 15 minuuttia.

Tarjoa pihvit ja ranskalaiset kermaviilikastikkeen , raikkaan vihreän salaatin ja sitruunalohkojen kanssa.

VINKKI: pihvit onnistuvat parhaiten, jos käytä edellisenä päivänä valmistettua perunamuusia.

 

Kaisa Nieminen: Nyhtökauraa! Hyvää kasvisruokaa sinulle. Kuvat Sami Repo. Moreeni 2016.

Tämä ruoka vie Thaimaan makumaailmaan. Merellisen curryn raaka-aineita voi muunnella oman maun mukaan. 

Merellinen vihreä curry

200 g kuorittuja jättikatkarapuja
200 g vaaleaa kalaa
seesamiöljyä
2 tl vihreää currytahnaa
1 chilipalko
2-3 valkosipulin kynttä
1 tlk kookosmaitoa
1 rkl osterikastiketta
paksoita (tai pinaattia)
kevätsipulia
hunaja- tai verkkomelonia
tuoretta korianteria

  1. Kuumenna wokkipannulla tilkka seesamiöljyä. Lisää pilkotut valkosipulin kynnet, chili ja kevätsipuli. Kuullota
  2. Lisää currytahna ja hetken päästä kookosmaito sekä osterikastike. Kuumenna ja anna kiehua lempeästi muutama minuutti.
  3. Lisää katkaravut, paloitellut kalat, hunajamelonipalat ja paksoin lehdet. Kypsennä pari minuuttia. Lisää lopuksi tuore korianteri. Tarkista maku.
  4. Lisää suolaisuutta saat lisäämällä soijakastiketta.
  5. Tarjoa keitetyn jasmiiniriisin kanssa.

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.