Maailman helpointa hyvää ruokaa ja ilman tiskivuoria! Sellaista on yhdessä kattilassa valmistuva pasta. Tässä juttusarjassa ET:n toimitus testaa uusien ruokakirjojen reseptejä. 

Nyt taisin hurahtaa! Käden käänteessä syntyvät pastat ovat juuri sellaista konstailematonta herkkuruokaa, jolla tykkään hemmotella ruokavieraita.

Keväällä ilmestynyt Sabrina Fauda-Rôlen Yhden kattilan kattilan pastat on vastaus toiveisiini: erilaisia makuelämyksiä, jotka kaikki syntyvät samalla yksinkertaisella valmistusmenetelmällä.

Ennen tutustumistani Yhden kattilan pastat -kirjaan, tunsin jo periaatteen: kaikki ainekset samanaikaisesti yhteen pataan ja nestettä vähemmän kuin tavallisesti pastaa keittäessä. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jo ensi kokeiluissa olin hämmästellyt, miten mukavasti pastasta keitinnesteeseen vapautuva tärkkelys sakeuttaa ruuan, eikä lopputulos ole lainkaan vetinen. Onnistumisen takaa se, että ruoka on saanut vartin keittämisen jälkeen vielä saostua viitisen minuuttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä neuvo löytyy kiitettävästi heti Yhden kattilan pastat -kirjan alkulehdiltä. Aukeaman johdanto-osa esittelee selkeästi valmistusmenetelmän idean, kaikkia reseptejä koskevat työvaiheet ja vinkkilistan raaka-aineista.   

Aukeaman periaatteella kirja etenee myös reseptiosiossa. Akiko Idan selkeät kuvat tekevät kunniaa ruualle.

Kirjan joka reseptissä itse valmistusohje on sama ihanan yksinkertainen: laita kaikki ainekset isoon kattilaan... Korkeintaan viimeistelyyn käytettävien ainesten valikoima vaihtelee ohjeittain.

Kirjan juju onkin reseptien raaka-aineissa. Ohjeet innostavat käyttämään eri pastoja monipuolisesti ja testaamaan kivoja uusia makuyhdistelmiä. Kokeilemani kasvispastaohjeen seesamiöljy ja paahdetut seesaminsiemenet olivat minulle uusi ihastuttava tuttavuus.

Miten onnistui?

Olen vähentänyt merkittävästi lihansyöntiä, joten valitsin kasvisohjeen, joita kirjan 33 ohjeesta on vain kuusi. Tosin juustoisissa pastoissakaan (neljä reseptiä) ei ole lihaa, mutta tuhdit juustot eivät lämpimänä syyskesän päivänä innostaneet. Lihaa, kanaa tai kalaa on 23 ohjeessa. Pekonin ja kinkun ystävät eivät pety!

Kotoa löytyi jo valmiiksi melkein kaikkea porkkana-kookospastaan tarvittavaa, sattumoisin jopa seesamiöljyä. Ruokavieraaksi tullut tytär toi puuttuvan kookosmaitopurkin tuliaisina. Kevätsipulin korvasin muutamalla salottisipulilla, pihan yrttilaatikosta nappasin korianterin lehtien lisäksi kukkia annosta koristamaan.

Kuvan perusteella onnistuin päättelemään, että porkkanaraaste saa olla varsin karkeaa, ohje ei sitä kerro.

Pastasta tuli pehmeän täyteläistä. Kookosmaito, curry ja rapsakat seesaminsiemenet  toimivat mainiosti yhdessä. Reseptissä ei ole lainkaan eläinperäisia raaka-aineita.

Ohje on neljälle, mutta kun me molemmat halusimme santsata, ei annoksesta olisi riittänyt kuin juuri ja juuri kolmelle.

Porkkana-kookospasta

Ohje neljälle

250 g täysjyväspagettia
120 g raastettua porkkanaa
2,5 dl kookosmaitoa
1 pieni korianterinippu
1 tl currya
1 tl seesamiöljyä
20 g paahdettuja seesaminsiemeniä
2 pilkottua kevätsipulia
1 pilkottu valkosipulinkynsi
1 tl karkeaa merisuolaa
7,5 dl vettä

Tee näin

  1. Laita sivuun osa pilkotuista sipuleista ja seesaminsiemenistä.
  2. Laita kaikki muut ainekset isoon kattilaan ohjeen mukaisessa järjestyksessä.
  3. Anna kiehua keskilämmöllä noin 15 minuuttia, muista sekoittaa. Keittämisen loputtua kattilan pohjalle tuele jäädä kaksi senttiä nestettä.
  4. Ripottele sipulit ja seesaminsiemenet lopuksi pastan päälle.  

Sabrina Fauda-Rôle: Yhden kattilan kattilan pastat (Atena)

Sisältö jatkuu mainoksen alla