Kuva: 123RF
Kuva: 123RF

Jos oksennus nousee kurkkuun ja maha on kipeä koko ajan, on syytä etsiä apua. Lue, mitä muuta omalääkäri Risto Laitila sanoo tästä ikävästä vaivasta.

Kymmenisen vuotta olen paininut mahani kanssa. Aina kun käyn pitkäkseni nukkumaan, alkaa pahoinvointi.

Oksennusta nousee kurkun perälle asti.

On mahalaukku kyllä tähystetty ja todettu tulehdusta ja limakalvon surkastumaa. Helikobakteeritkin on häädetty.

Tätä vain jatkuu, vaikka syön vahvoja happosalpaajia. Mitä tämä on?

Nimimerkki Eeva

Tämä on refluksivaiva hankalimmasta päästä.

Kävisit täydellisesti lääkärikandien opetuspotilaaksi. Mutta ei tuo tieto taida sinua lohduttaa. Ruokatorven alapää olisi kannattanut suunnitella toisin. Takaiskuventtiilin tapainen sulkumekanismi olisi toiminut paremmin. Nyt siellä ei erillistä rakennetta edes ole, vaan ruokatorven seinämän lihassolut yrittävät supistumalla tehdä parhaansa pitääkseen ruokasulan oikealla puolella, siis mahalaukussa.

Kun on noinkin hankala refluksitauti kuten sinulla, niin kyllä siellä tavallisesti on palleatyräkin. Se tarkoittaa mahalaukun yläosan pullistumista pallean yläpuolelle, rintakehän puolelle.

Jos mainitsemasi happosalpaajat eivät pidä ruokatorven tulehdusta kurissa ja oireet ovat kestämättömät, huudetaan kirurgia apuun.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: