Aini Stenroos kertoo sairauskierteestään ET-lehden numerossa 11/2017.
Aini Stenroos kertoo sairauskierteestään ET-lehden numerossa 11/2017.

Aini Stenroos on allerginen vähän kaikelle. Monesta luonnontuotteesta on tullut hänen allergisen elämänsä pelastus. 

Kutinaa, kiristystä, kirvelyä ja kipeitä haavoja. Aini Stenroosin, 63, iho oli nuoresta saakka oikukas. Hän sai useita diagnooseja: astmaa, kroonista atopiaa, allergiaa useille eri aineille niin kromista nahkaan, kuin ruoka-aineista siitepölyihin.

– Aika paljon on tullut vietettyä aikaa sairaalassa, kun iho on lehahtanut huonoon kuntoon, Aini toteaa.

Nuorempana ihottumat olivat este monille asioille: uimassa ei uskaltanut käydä, eikä yökylässä. Veristen jalkojen näyttäminen oli liian noloa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Samaa ainetta hampaista hiuksiin

Vuosien varrella Ainin ihottumissa on ollut huonompia ja parempia hetkiä. Kuivaan ihoon on kulunut valtavat määrät voiteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Noin nelisen vuotta sitten minulle tehtiin jostain syystä vähän normaalia laajemmat allergiatestit. Niistä selvisi, että olin allerginen myös useimmille säilöntä- ja lisäaineille.

Samalla kertaa siis selvisi, että Aini oli allerginen myös useimmille niistä rasvoista, joita hän oli ihoonsa levittänyt.

– Minulla alkoi ihan uudenlainen testivaihe. Kokeilin ruokaöljystä lähtien vaikka mitä.

Lopulta löytyi yksi tuote ylitse muiden, kookosöljy.

– Se on sopinut minulle todella hyvin. Pesen kookosöjyllä hiukseni, vartaloni, se on kosteutusaineeni. Hampaani pesen kookosöljyn ja ruokasoodan yhteisseoksella.

Aini myös paistaa monet ruokansa kookosöljyllä ja lusikoi sitä joskus jopa kahvin joukkoon.

Kaikki vaikuttaa kaikkeen

Uusien allergioiden selvittyä Ainin ruokailu koki täysremontin. Mitään valmisruokia ei voi ajatellakaan ja muutenkin täytyy olla tarkka ainesosista.

– Minä olen omalta kohdaltani huomannut, että jos vatsani voi hyvin, niin myös iho on parempi. Aloin muutama vuosi sitten syödä säännöllisesti maitohappobakteereita. Minusta ne ovat auttaneet ihonhoidossakin.

Koska apteekin maitohappobakteeripurkit ovat Ainin eläkeläiskukkarolle  tyyriitä, hän on tehnyt hinta-laatuvertailua. Viimeisen vuoden hän on syönyt marketista löytyviä tabletteja, joiden purkkihinta on noin neljä euroa.

– Hyvin ovat toimineet!

Ainin sairastelu ei jää pelkästään ihoon, vaan jo 30 vuotta sitten hänellä alkoi olla kipuja myös nivelissä. Pahimmillaan kivut veivät liikuntakyvyn. Nyt polvissa on uudet tekonivelet ja Aini pystyy liikkumaan vaivatta, jopa joka päivä kuntosalilla.

– Minusta nivelillä, iholla ja vatsalla on selvä yhteys. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Myös niveliin Ainilla on omat konstinsa liikunnan lisäksi. Hän keittelee jatkuvasti itselleen inkiväärihilloa. Siihen hän lisää intiaanisokeria ja vettä. Hilloa hän syö puuron kanssa, sipaisee välillä teen joukkoon tai syö ihan sellaisenaan.

– Kaiken kaikkiaan, kun elän hyvin kurinalaisesti ja tarkkailen syömisiäni, olen saanut terveyteni takaisin. Se on ollut kaiken vaivan arvoista, Aini toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla