Jos isot rinnat häiritsevät arkea, se on vaiva, jota lääkäri kuuntelee. Rohkeasti vastaanotolle, kannustaa plastiikkakirurgian erikoislääkäri Hanna Ihalainen.

1. Milloin isot rinnat ovat ongelma?

Silloin kun nainen niin kokee. Sen, kannattaako niille tehdä mitään, arvioi lääkäri. Suomalaiset naiset ovat aika käytännöllisiä ja lähtevät lääkärin pakeille useimmiten fyysisen haitan takia. Suuret rinnat aiheuttavat myös häpeää; monet kokevat, että he ovat vain rinnat, eivät ihmisiä. Osa häpeää myös ongelmaansa: ”Onhan sitä pahempiakin sairauksia.”

2. Minkä ikäiset naiset kärsivät rinnoista eniten?

Suurin asiakasryhmä ovat noin 50-vuotiaat. He ovat kantaneet raskaiden rintojen taakkaa sen verran pitkään, että terveys pettää. Lapset on siinä iässä tehty, joten imetystäkään ei tarvitse ajatella. Tietoisuuden lisääntyminen on viime vuosina tuonut myös nuoria naisia vastaanotolle.

Koon lisäksi leikkauspäätökseen vaikuttavat niska- ja hartiaoireet ja painoindeksi.

3. Millä kriteereillä leikkaus tehdään?

Leikkauspäätös on monen tekijän summa. Siihen vaikuttavat rinnan koko, niska- ja hartiaoireet ja toimintakyvyn rajoittuminen. Niiden lisäksi katsotaan painoindeksiä – ylipainoisten leikkausriskit ovat niin suuret, että heitä ei välttämättä leikata, vaikka muut kriteerit täyttyisivätkin. Yksilöllisessä arviossa otetaan huomioon myös perussairaudet.

Rintojen kokoa mittaava kaulakuoppa-nännimitta on osittain harhaanjohtava. Naisella voi olla hyvinkin roikkuvat mutta silti eivät kovin raskaat rinnat, tai päinvastoin, rinnat voivat olla raskaat mutta ryhdikkäät.

Lue myös: Pääsisitkö rintojen pienennysleikkaukseen? Katso tästä tarkat kriteerit

4. Milloin leikkausta ei tehdä?

Tavallisesti siksi, etteivät rinnat ole riittävän kookkaat tai raskaat tai koska potilas tupakoi. Niska- ja hartiavaivat ovat yleisiä, eivätkä ne kaikki johdu rinnoista. Yksityiselläkin puolella tehdään paljon leikkauksia, mutta niissä kudosta poistetaan yleensä vähemmän, joten leikkaus voi olla pikemminkin rintojen kohotus kuin pienennys.

5. Miten leikkaus tehdään?

Yleensä nänni ja nännipiha irrotetaan kudoskielekkeen varassa, muu rinta poistetaan ihonalaisesti ja rinta kootaan uudestaan.

Jos rinnat ovat todella suuret, potilas toivoo usein mahdollisimman suurta pienennystä. Tuolloin myös esteettiset vaatimukset ovat vähäisempiä. Tarkkaa kuppikokoa harva toivoo, eikä sellaista voida luvatakaan.

Rintojen muotoutuminen kestää kolmesta kuukaudesta vuoteen.

6. Jääkö arpia, heikkeneekö tunto?

Leikkaustekniikka valitaan rinnan pienennys- ja kohotustarpeen mukaan. Yleensä arvet tulevat nännipihan ympärille, jonka alaosasta ne jatkuvat pystysuoraan kohti rinnanaluspoimua ja tekevät kaaren rinnan alla rintapoimussa – tätä leikkaustapaa kutsutaan ankkurimalliksi. Nännin alueen tunto voi heikentyä tai kadota kokonaan leikkaustavasta riippuen.

7. Ovatko rinnat "heti valmiit"?

Leikattu rinta on aina turvoksissa, ja pinkeys voi kestää 2–3 kuukautta. Erityisen voimakas turvotus on vaivata varsinkin naisia, joiden rinnat ovat turvonneet aina ennen kuukautisia.

Rintojen muotoutuminen kestää vähintään 3 kuukautta, jopa vuoden. Luontoäiti korjaa kirurgin kädenjälkeä. Yksilöllinen malli on mennyttä, leikatut rinnat ovat enemmän tai vähemmän samaa mallia.

8. Miten toipuminen sujuu?

Yleensä hyvin. Se kestää 3–6 viikkoa ja sairausloma on keskimäärin 4 viikkoa. Pienet komplikaatiot, kuten verenvuoto, tulehdus ja haavojen pienet aukileet ovat tavallisia. Ne hoituvat yleensä suun kautta otettavilla antibiooteilla. Uusintaleikkauksen vaativa runsas verenvuoto ilmenee yleensä ensimmäisen vuorokauden aikana.

Erittäin harvinainen komplikaatio on nännin kuolio, jossa nänni ja nännipiha joudutaan uudella leikkauksella poistamaan. Korjausleikkaus on mahdollinen, mutta siitä jää pysyvät arvet.

Tukevia liivejä on hyvä pitää kuukauden ajan yötä päivää.

9. Miten rintoja pitää hoitaa leikkauksen jälkeen?

Haava-alueita suihkutellaan ja niille annetaan lyhytaikaisia ilmakylpyjä. Arvet saattavat parantua hyvin mutta ne voivat alkaa punoittaa, kutista ja kipuilla kuukausien kuluttua leikkauksesta. Niitä voi hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavalla silikonihoitolevyllä.

Tukevia liivejä on hyvä pitää nelisen viikkoa yötä päivää. Valitse pehmeät urheiluliivit, paras liivimalli on edestä aukeava. Heti haavojen parannuttua kannattaa kokeilla pyöreää, kaarituellista liivimallia. Se auttaa rintoja muotoutumaan kauniin pyöreiksi ja estää niitä litistymästä rintakehää vasten.

Raskasta liikuntaa, joka sisältää hyppyjä ja voimakkaita ylävartalon liikkeitä, pitää välttää parin kuukauden ajan. Kahteen viikkoon ei saa uida eikä saunoa. 

Myös leikatut rinnat laskeutuvat vuosien kuluessa. Painonhallinta, terveet elämäntavat ja liikunta auttavat hoitotuloksen säilymisessä.

10. Mikä on suurin pienennysleikkauksesi?

Enimmillään olen poistanut yli 2,5 kiloa kudosta, mutta paljon suurempiakin on tehty, 4-5 kiloa ja jopa enemmän. Tämä on tyytyväisin potilasryhmä. Monet ovat aloittaneet liikuntaharrastuksen uudelleen, vaatteet istuvat ja seksielämä paranee.

11. Miten kannustaisit isorintaisia naisia leikkaukseen?

Reippaasti asia esiin terveyskeskuksessa, työterveyshuollossa tai gynekologilla. Yleensä jo lääkärin antama arvio, että rinnat ovat todellakin kookkaat eikä huoli ole kuviteltua, auttaa naista eteenpäin. Monia auttaa myös tieto, että kun täyttää julkisen puolen kriteerit, on oikeutettu verorahoilla kustannettuun leikkaukseen.

Artikkeli on julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 1/2017.

Uni toistuu suunnilleen samanlaisina vaiheina yöstä toiseen. Yksi sykli kestää puolestatoista kahteen tuntiin.

Unella on neljä erilaista vaihetta, jotka toistuvat yöstä toiseen.

  1. N1 on kevyen eli torkeunen vaihe, siirtymisvaihe kohti syvempää unta. Hyvin nukkuvalla N1-unta on vain noin 2-5 % yöunesta.
  2. N2-vaiheessa syke ja hengitys hidastuvat. Tätä keskisyvää unta on jopa puolet koko yöunen pituudesta.
  3. N3 on syvän unen vaihe. Syke ja hengitys ovat säännöllisiä ja rauhallisia. Syvä uni elvyttää elimistöä. Hyvin nukkuvalla syvää unta on 15-20 % yöunesta.
  4. REM-unessa aivot toimivat vilkkaasti kuten päivällä. Silmät liikkuvat mutta keho ei. REM-unen osuus kasvaa kohti aamuyötä. Hyvin nukutussa yössä sitä on 20-25 %.

Näin parannat unenlaatua – muistilista

  • Kahvi. Herkkyys kofeiinille on yksilöllistä. Unettoman pitäisi välttää kofeiinia jo klo 14:n jälkeen.
  • Ruoka. Päivän pääateria kannattaa nauttia vasta klo 18-20. Jos syö päivällisen ennen klo 18, iltapalaa on hyvä nauttia noin klo 21. Se on tärkeä yöllisen sokeritasapainon kannalta. Katso täältä ruokia, jotka edistävät hyvää unta.
  • Stressi. Päivän aikana ihmisen aivoissa käy noin 60 000 ajatusta. Mieltä voi olla vaikea rauhoittaa illalla. Hyvä keino mielen rauhoittamiseen on esimerkiksi huolihetki. Katso täältä ET:n ohjeet huolihetken pitämiseen.
  • Makuuhuone. Hyvän unen saamiseksi huoneen lämpötilan on hyvä olla 18-20 astetta. Iäkkäillä ihmisillä lämpötila voi olla 20-24 astetta.

Apua lääkkeettömistä hoidoista?

70 % unettomista hyötyy lääkkeettömästä hoidosta. Parhaat tulokset on saatu kognitiivis-behavioraaliseen terapiaan perustuvilla menetelmillä.

Lievemmissä univaikeuksissa voi auttaa myös reseptivapaa melatoniini. Melatoniini on käpyrauhasen tuottama hormoni, jonka eritys on suurimmillaan aamuyöstä. Se toimii eräänlaisena biologisena rytmien tahdistajana. Jos uni ei tule luonnostaan väsymyksestä huolimatta, melatoniinia voi ottaa purkista.

Joidenkin tutkimusten mukaan melatoniini edistää unta kuitenkin vain vähän. Lääkärilehden mukaan melatoniiniannoksen ansiosta nukahtaminen nopeutuu keskimäärin noin 4 minuuttia. Melatoniini ei myöskään auta kaikkia unipulmista kärsiviä.

Artikkeli on julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 2/2017.

Lue myös: Nuku parempia päiväunia – 7 hyvää vinkkiä

Lue myös: Miksi aina väsyttää? Tarkista, ettet sairasta diabetesta tai kilpirauhasen vajaatoimintaa

Mikä flunssajuoma maistuu hyvältä vielä viidennen mukillisen jälkeen? Testasimme.

Flunssassa on syytä juoda paljon, sillä ruoka ei maistu ja kuume lisää nesteen tarvetta.  ET:n toimitus testasi, miltä erilaiset flunssajuomat maistuvat. Löysimme uusia yllätyssuosikkeja!

1. Syystäkin klassikko: Teetä ja sitruunaa 

Moni kaipasi makeutukseksi sokeria tai maitoa ja hunajaa, mutta sitruunan ja teen sekoitusta pidettiin yleisesti raikkaan makuisena. Klassikkojuomaa jaksaa juoda useita mukillisia.

”Sitruuna maistuu mukavasti.”
”Toi mieleen lapsuuden. ”

2. Helppo juotava: Para-hot

Pussillinen jauhetta sekoitetaan kuumaan veteen ja saadaan mustaherukan makuinen juoma, jossa on 500 milligrammaa parasetamolia. Juoman makua pidettiin parempana kuin hajua.

”Mieto, hyvä maku.”
”Voisi juoda hyvin vaikka litran”.

3. Lapsuuden trauma: Sipulimaito

Maidossa kiehautettu sipuli herätti raadissa tunteita jo etukäteen. Jotkut tyytyivät vain haistamaan, ja osalle riitti kertamaistiainen.

”Ihan kuin suolatonta kalakeittoa.”
”Yäk! Maistuu lapsuudelle!”

4. Mielipiteiden jakaja: Finrexin

Vanha tuttu asperiini on eukalyptukselta ja mentholilta maistuvan juoman vaikuttava aine. Raati piti tuoksusta, sitä oli hyvä hengittää. Puolet tykkäsi mausta, puolet ei.

”Mieto, terveellinen maku.”
”Eukalyptys tekee hyvää kurkulle.”

5. Yllätyssuosikki: Kokis ja inkivääri

Kiinasta lähtöisin oleva flunssajuoma syntyy, kun Coca-Colaa ja tuoretta raastettua inkivääriä keitetään 10 minuuttia. Inkivääri toi ”tehoa” ja aukaisi hengityksen.

”Loistava makuyhdistelmä!”
”Tilkka rommia voisi tehdä tästä vielä parempaa.”

6. Parantavaa makua: Echinaforce

Kuuman veden joukkoon sekoitettu Echinaforce maistui yhden mielestä pihanurmikolta ja toisen mielestä parantavalta. Moni olisi mieluummin nauttinut tipat sellaisenaan.

”Tarpeeksi pahaa, tuntuu lääkitsevän.”