Isot rinnat eivät yksin ole riittävät kriteeri eivätkä niiden aiheuttamat vaivatkaan. Lopullisen sanan sanoo plastiikkakirurgian erikoislääkäri.

Moni povekas nainen haaveilee pienemmistä rinnoista, mutta empii mielessään: Miten kehtaan puhua tästä lääkärille? Entä jos hän vähätteleekin vaivojani ja pitää minua turhamaisena?

Plastiikkakirurgian erikoislääkäri Hanna Ihalainen kannustaa ottamaan asian reippaasti esiin terveyskeskuksessa tai työterveyslääkärin vastaanotolla.

- Tällä hetkellä avoterveydenhuollon lääkäreillä on jo paljon tietoa suurten rintojen aiheuttamista hankaluuksista ja leikkausmahdollisuuksista. Moni lääkäri on itsekin saattanut ehdottaa leikkausta niskavaivoista kärsivälle naiselle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ylipaino voi olla este

Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut perusteet, joilla kiireettömään leikkaukseen voi päästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rinnan koko: kaulakuoppa-nänni (jugulum-mamilla) mitta
40 pistettä Alle 27 cm
50 pistettä 27-31 cm
60 pistettä Yli 31 cm

Niska- ja hartiaoireet
0-20 pistettä Kun painoindeksi* on alle 30
0-10 pistettä Kun painoindeksi on 30 – 35
0 pistettä Kun painoindeksi on yli 35

Toimintakyvyn rajoittuminen
0-20 pistettä Kun painoindeksi alle 30
0-10 pistettä Kun painoindeksi 30 – 35
0 pistettä Kun painoindeksi yli 35

Hoitoon pääsyn perusteena on 50 pisteen raja. Leikkausta ei kuitenkaan aina tehdä, vaikka pisteraja ylittyisikin.

– Leikkausriskit ovat suuret esimerkiksi ylipainoisille. Lisäksi kaulakuoppa-nänni -mitta on osittain harhaanjohtava: potilaalla saattaa olla hyvinkin roikkuvat, mutteivät kovinkaan raskaat rinnat, tai päinvastoin, rinnat voivat olla raskaat mutta ryhdikkäät. Pisteet on luotu lähinnä perusterveydenhuollon lääkäreille lähetteitä ohjaamaan. Leikkaava lääkäri arvioi yksilöllisesti jokaisen potilaan ottaen huomioon perussairaudet, leikkausriskit ja toimintakyvyn, Hanna Ihalainen selittää.

Leikkauttaisinko yksityisellä puolella?

Hanna Ihalaisen mukaan yleisin syy leikkauksesta luopumiseen on se, etteivät rinnat ole riittävän kookkaat tai raskaat, vaikka potilas niin kokisikin.

– Niska- ja hartiavaivat ovat yleisiä, eivätkä kaikki niistä johdu rinnoista.

Jos julkisella puolella tulee stoppi, rintansa voi toki leikkauttaa yksityisellä puolella, mutta terveydentila ja leikkauksen riskit ja hyöty punnitaan aina tarkkaan.

– Tietääkseni yksityiselläkin puolella tehdään paljon rintaleikkauksia. Yleensä kudoksen poistomäärä jää pienemmäksi, joten leikkaus saattaa olla enemmänkin kohotus kuin pienennys. Hanna Ihalainen arvioi.

Yksityispuolella leikkauksen hinnaksi tulee 3000 – 10 000 euroa. Julkisella puolella kokonaislasku on noin 200 euroa.

Lue isää rintojenpienennysleikkauksesta ET Terveys -lehden numerosta 1 /2017.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla