Rintasyöpään sairastuu vuosittain noin 5000 naista Suomessa. Kun tutkit itse rintasi säännöllisesti, syöpä voidaan havaita jo varhaisessa vaiheessa.

Jopa 10 prosenttia suomalaisista naisista sairastuu rintasyöpään elämänsä aikana. Rintasyöpää on eniten yli 50-vuotiailla naisilla, mutta myös miehet voivat sairastua rintasyöpään.

Rintasyövän riskiä lisäävät esimerkiksi nuorena alkaneet kuukautiset, synnyttämättömyys, ylipaino ja myöhäiset vaihdevuodet sekä suvussa todetut aiemmat rintasyöpätapaukset. Myös miehet voivat sairastua rintasyöpään.

Jokaisen naisen tulisi tutkia omat rintansa säännöllisesti. Rinnat on paras tutkia kuukautisten jälkeen, sillä silloin rintakudos on pehmeimmillään ja rinnat eivät arista yhtä paljon kuin yleensä. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näin tutkit rintasi itse

1. Tutki seisten

Asetu peilin eteen yläkroppa paljaana, kädet alhaalla. Nosta kädet ylös ja katso, näkyykö rinnoissasi liikkeen aikana muodonmuutoksia tai sisäänvetäytymiä. Tutki, ettei niitä löydy myöskään nänneistä ja tarkista, ettei nänneistäsi erity veristä vuotoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Tutki maaten

Käy selinmakuulle. Painele rintaa pehmeästi pyöröliikkein. Tähän on parasta käyttää koko kämmentä, sillä silloin erotat kyhmyn parhaiten. Rintasyöpää esiintyy tavallisimmin sillä rinnan alueella, joka on lähimpänä olkapäätä. Mahdolliset kovettumat tuntuvat käden ja rintakehän välissä. Tutki rinta sekä toinen käsi alhaalla että ylhäällä.

3. Tutki myös kainalot

Painele lopuksi myös kainalokuopat. Rintasyöpä voi suurentaa niiden imusolmukkeita, jotka tuntuvat tällöin sormenpään kokoisina nystyröinä kainaloissa.

Mitä, jos epäilen rintasyöpää?

Rintasyövän tavallisin oire on aristamaton kyhmy rinnassa. Mahdollista kyhmyä ei silti kannata säikähtää ennen aikojaan. On normaalia, että rinnoissa on sidekudos- tai rasvakyhmyjä. Ne on kuitenkin aina tarkistettava lääkärissä.

Muista myös, että Suomessa 50-70-vuotiaat naiset kutsutaan rintojen röntgentutkimukseen eli mammografiaan kahden vuoden välein.

Mene lääkäriin aina, jos tunnet rinnoissasi kovettuman tai muutoksen niiden ääriviivoissa. Myös kuopalle vetäytynyt iho, sisäänpäin vetäytyneet nännit tai nesteeneritys nänneissä ovat syy lähteä lääkäriin.

Kun lääkäri on tutkinut rinnat, tehdään lisätutkimuksia, esimerkiksi mammografiakuvaus. Jos rintasyöpää epäillään, kyhmystä otetaan neulalla solunäyte ultraääniohjauksessa. Todettua syöpää hoidetaan leikkauksella ja tapauksesta riippuen säde- tai sytostaattihoidoilla tai molemmilla.

Lähde: terve.fi

Lue myös:

Uutta tutkimustietoa rintasyövästä

Syö kuitupitoista ruokaa...

Yhdysvaltalaistutkimuksessa havaittiin, että nuorena paljon kuituja ja varsinkin hedelmiä ja kasviksia syövät saattavat sairastua rintasyöpään epätodennäköisemmin kuin muut naiset. 

Tutkimusksen mukaan rintasyöpäriski on noin 16–24 prosenttia pienempi niillä naisilla, jotka olivat syöneet runsaasti hedelmiä ja kasviksia nuoruudessaan. 

Yhä jatkuva tutkimus perustuu 90 000 naisen terveystutkimukseen, joka aloitettiin jo vuonna 1991. 

...ja vältä tupakointia

Tupakoivilla naisilla on suurempi riski sairastua rintasyöpään kuin savuttomilla. Norjassa tehdyn uuden tutkimuksen mukaan yhteys tupakoinnin ja rintasyövän välillä on selkeä monissa etnisissa ryhmissä.

Tupakan suurkuluttajat ovat suurimmassa vaarassa. Askillisen päivässä 20 vuoden ajan tupakoineiden riski sairastua rintasyöpään on yli kolmanneksen suurempi kuin niillä naisilla, jotka eivät ole koskaan polttaneet tupakkaa. Vielä suurempi rintasyöpäriski on niillä pitkäaikaisesti tupakoineilla naisilla, jotka eivät käytä alkoholia. 

Norjalaiseen tutkimukseen osallistui 83 000 naista, joita seurattiin 15 vuoden ajan.

Lähde: terve.fi 

Sisältö jatkuu mainoksen alla