Lepän siitepölyä on jo ilmassa, koivunkin kohta. Koivun siitepölykaudesta ennakoidaan runsasta koko maahan. Allergia- ja astmaliitto kehottaa siitepölyallergisia aloittamaan allergialääkityksen välittömästi – vaikka tulisi takatalvikin.

Allergialääkitys tehoaa parhaiten, kun se aloitetaan hyvissä ajoin, ennen kuin oireet ovat hankalat.

– Koivulle allergisten olisi aloitettava allergialääkitys nyt heti. Moni koivuallergikko saa oireita myös lepän siitepölystä, ja sitä on nyt runsaasti ilmassa, monille on tullut oireita. Samanaikainen katupölykausi saattaa myös pahentaa oireita, painottaa koulutuspäällikkö, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Vuorenmaa muistuttaa, että takatalvi ei muuta tilannetta. Lepän siitepölyä on jo paljon ilmassa Keski-Suomea myöten, eikä lumen tulo vähennä sitä kuin hetkellisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suihketta säännöllisesti

Siitepölyallergian oireita ovat pitkäkestoinen vesinuha, aivastelu ja hiekkaisuuden tuntu silmissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Oireita lääkitään antihistamiinitableteilla, silmätipoilla ja nenäsuihkeella. Suihketta käytetään säännöllisesti, koska silloin tällöin käytetty nenäsuihke ei taltuta oireita, Anne Vuorenmaa ohjeistaa.

Allergia- ja astmaliitto muistuttaa, että siitepölyallergisen astmaatikon astmaoireet voivat myös pahentua siitepölykaudella. Siksi astmaatikon kannattaa tehostaa astmalääkitystään siitepölykauden alkaessa. Astmalääke ei kuitenkaan poista allergialääkityksen tarvetta.

Milloin lääkäriin?

Siitepölyallergia ei vaadi lääkärissä käyntiä, sillä ennakointi ja hyvä itsehoito pitävät yleensä allergiaoireet kurissa ja säästävät lääkärikuluissa. Lääkäriin kannattaa kuitenkin kiiruhtaa heti, jos siitepölyallergian oireet muuttuvat astman kaltaisiksi tai jos oireet ovat hyvin voimakkaat lääkityksestä huolimatta. Reseptillä määrätyt allergialääkkeet tulevat halvemmiksi, jos lääkitystä joudutaan käyttämään runsaasti ja pitkään.

– Jos normaali allergialääkitys ei pidä oireita kurissa, kehottaisin harkitsemaan siedätyshoitoa.

Se aloitetaan siitepölykauden jälkeen syksyllä.

Asia on kuitenkin hyvä ottaa lääkärin kanssa puheeksi jo keväällä, jos silloin käy vastaanotolla, Anne Vuorenmaa neuvoo.

Lataa maksuton Siitepölyallergiaopas Allergia- ja astmaliiton sivuilta

Sisältö jatkuu mainoksen alla