Lapsilla se on vesirokkoa, aikuisilla vyö­ruusua. Kiusallinen rokkotauti yleistyy iän karttuessa.

 • 1. Millainen tauti on vyöruusu?

  Vyöruusu on vesirokkoviruksena tunnetun Varicella zosterin aiheuttama tulehdus eli infektio. Se ilmaantuu vyömäisinä iho-oireina useimmiten juuri vyötärön tai kyljen seudulle ja nostattaa ihoon kutisevia, kosketusarkoja ja kirveleviä rakkuloita.
  Vyömäiseksi rakkularyppään tekee se, että virus nousee esiin tietyn hermon alueella ja rypäs noudattaa hermon ”kulkureittiä”. Vyöruusua esiintyy myös kasvoissa sekä suun ja nielun limakalvoilla. Joskus se tulehduttaa silmät.
  Iän karttuessa vyöruusu yleistyy. Nuoruudessaan vesirokon sairastaneista yli 80-vuotiaista vyöruusun saa jopa joka toinen. Vyöruusu on yleinen tauti myös niillä aikuisilla, joilla elimistön vastustuskyky on jostakin syystä alentunut. Monet krooniset sairaudet tai esimerkiksi solunsalpaajalääkitys altistavat vyöruusulle.

 • 2. Voiko vyöruusuun sairastua monta kertaa elämänsä aikana?

  Voi. Virus jää piileksimään hermon juureen, josta se kykenee sopivien olosuhteiden seurauksena havahtumaan hereille ja synnyttämään oireisen taudin.

 • 3. Millaisia oireita vyöruusu aiheuttaa?

  Ensimmäiseksi tulevat kipu ja särky. Kipuoireet alkavat muutamaa päivää tai viikkoa ennen varsinaisia iho-oireita. Sitten iho alkaa punoittaa ja siihen nousee parin millimetrin läpimittaisia kirkkaita rakkuloita. Tauti tuo mukanaan pientä kuumeilua.
  Päivien kuluessa rakkulat lisääntyvät. Niiden määrä vaihtelee muutamasta näpystä laajoihin rakkularyppäisiin. Parin viikon tai kuukauden kuluessa rakkulat hiljalleen samentuvat, alkavat muodostaa rupea ja parantua.
  Aina ihorakkuloita ei ilmesty lainkaan.

 • 4. Sairastin vyöruusun, joka jätti muistoksi pistävät kivut. Normaaliako?

  Harmi kyllä, mutta tuikkivat tai pistävänoloiset kivut ovat tavallinen kiusa vyöruusun sairastaneelle. Kyse on jälkihermosärystä ja vyöruusuihottuman paikalle kehkeytyneestä tuntoaistimuksen muutoksesta.
  Mitä vanhempana vyöruusun on sairastanut, sitä herkemmin tauti jättää perinnökseen jopa vuosia kestävän vaikean hermokivun. Silloin ihosta tulee niin herkkä, että vaatteetkin voivat tuntua kivuliailta.

 • 5. Voiko vyöruusua hoitaa?

  Voi. Useimmiten vyöruusu talttuu itsestään, eikä lääkitystä tarvita. Hankalissa oireissa tauti pitää hoitaa viruslääkkeillä, joita ovat asikloviiri, valasikloviiri tai famsikloviiri. Viruslääkitys lyhentää taudin kestoa, vähentää rakkuloita ja lievittää tautivaiheen kipua sekä hermoperäistä jälkikipua.
  Lääkkeestä on apua vain, jos se aloitetaan sairauden alku­vaiheessa. Mitä enemmän perussairauksia vyöruusupotilaalla on tai mitä iäkkäämpi hän on, sitä tärkeämpää on ajoissa aloitettu viruslääkitys. Lääkäriin lähtöä ei siksi ole syytä viivytellä. Välttämätöntä lääkitys on silloin, jos tauti on edennyt silmiin. Tablettikuuri kestää yleensä viikon.

 • 6. Voinko helpottaa kipujani kotikonstein? Onko ­lääkäristä apua?

  Tulehduskipulääkkeiden pitäisi auttaa jonkin verran vyöruususärkyyn. Jos ne eivät tehoa, lääkäri voi määrätä voimakkaampia reseptikipulääkkeitä tai hermosäryn hoitoon suunnattuja valmisteita. Ihon tuntopuutoksiin tarvitaan joskus puudutus.
  Suihkuttele rakkuloita pari kertaa päivässä lämpimällä vedellä, siten ehkäiset ihoa tulehtumasta. Apteekista saat sinkkipastaa, jota kannattaa levittää oirehtivalle ihoalueelle. Pasta kuivattaa rakkuloita ja auttaa pitämään niitä puhtaina. Rakkuloiden paranemisvaiheessa perus­voiteista on hyötyä.

 • 7. Onko jälkihermosärylle tehtävissä mitään?

  Kyllä vain. Siihen käytetään neuropaattisen kivun lääkkeitä, joista tavallisimpia ovat amitriptyliini, karbamatsepiini ja gabapentiini. Niitä saa vain reseptillä.
  Ihottuman parantumisen jälkeistä särkyä tai kivuliasta kosketusherkkyyttä on lähes kaikilla potilailla. Pistelevät tai vihlovat jälkihermosäryt jatkuvat viidesosalla potilaista vähintään kolme kuukautta.
  Taudin ensivaiheessa aloitettu viruslääkitys vähentää myös jälkihermosärkyjä.

 • 8. Voiko vyöruusu tarttua?

  Voi, silloin kun tauti on rakkulavaiheessa. Siksi vyöruusupotilaan on syytä välttää kosketusta raskaana oleviin naisiin, pitkäaikaisesta sairaudesta kärsiviin ja sellaisiin henkilöihin, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa tai saaneet vesirokkorokotusta.

Asiantuntijana ylilääkäri Markku Kuusi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Lähteinä terveys­kirjasto.fi sekä Sanofi-Aventiksen nettisivut.

10.2.2015 kello 10.55.: Juttua on päivitetty ja siitä on poistettu tieto rokotteesta, koska sitä ei ole tällä hetkellä saatavana Suomessa. Vyöruusurokotetta on saatavilla Suomessa vasta maalis-huhtikuusta 2015 alkaen. 

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.