Lapsilla se on vesirokkoa, aikuisilla vyö­ruusua. Kiusallinen rokkotauti yleistyy iän karttuessa.

 • 1. Millainen tauti on vyöruusu?

  Vyöruusu on vesirokkoviruksena tunnetun Varicella zosterin aiheuttama tulehdus eli infektio. Se ilmaantuu vyömäisinä iho-oireina useimmiten juuri vyötärön tai kyljen seudulle ja nostattaa ihoon kutisevia, kosketusarkoja ja kirveleviä rakkuloita.
  Vyömäiseksi rakkularyppään tekee se, että virus nousee esiin tietyn hermon alueella ja rypäs noudattaa hermon ”kulkureittiä”. Vyöruusua esiintyy myös kasvoissa sekä suun ja nielun limakalvoilla. Joskus se tulehduttaa silmät.
  Iän karttuessa vyöruusu yleistyy. Nuoruudessaan vesirokon sairastaneista yli 80-vuotiaista vyöruusun saa jopa joka toinen. Vyöruusu on yleinen tauti myös niillä aikuisilla, joilla elimistön vastustuskyky on jostakin syystä alentunut. Monet krooniset sairaudet tai esimerkiksi solunsalpaajalääkitys altistavat vyöruusulle.

 • 2. Voiko vyöruusuun sairastua monta kertaa elämänsä aikana?

  Voi. Virus jää piileksimään hermon juureen, josta se kykenee sopivien olosuhteiden seurauksena havahtumaan hereille ja synnyttämään oireisen taudin.

 • 3. Millaisia oireita vyöruusu aiheuttaa?

  Ensimmäiseksi tulevat kipu ja särky. Kipuoireet alkavat muutamaa päivää tai viikkoa ennen varsinaisia iho-oireita. Sitten iho alkaa punoittaa ja siihen nousee parin millimetrin läpimittaisia kirkkaita rakkuloita. Tauti tuo mukanaan pientä kuumeilua.
  Päivien kuluessa rakkulat lisääntyvät. Niiden määrä vaihtelee muutamasta näpystä laajoihin rakkularyppäisiin. Parin viikon tai kuukauden kuluessa rakkulat hiljalleen samentuvat, alkavat muodostaa rupea ja parantua.
  Aina ihorakkuloita ei ilmesty lainkaan.

 • 4. Sairastin vyöruusun, joka jätti muistoksi pistävät kivut. Normaaliako?

  Harmi kyllä, mutta tuikkivat tai pistävänoloiset kivut ovat tavallinen kiusa vyöruusun sairastaneelle. Kyse on jälkihermosärystä ja vyöruusuihottuman paikalle kehkeytyneestä tuntoaistimuksen muutoksesta.
  Mitä vanhempana vyöruusun on sairastanut, sitä herkemmin tauti jättää perinnökseen jopa vuosia kestävän vaikean hermokivun. Silloin ihosta tulee niin herkkä, että vaatteetkin voivat tuntua kivuliailta.

 • 5. Voiko vyöruusua hoitaa?

  Voi. Useimmiten vyöruusu talttuu itsestään, eikä lääkitystä tarvita. Hankalissa oireissa tauti pitää hoitaa viruslääkkeillä, joita ovat asikloviiri, valasikloviiri tai famsikloviiri. Viruslääkitys lyhentää taudin kestoa, vähentää rakkuloita ja lievittää tautivaiheen kipua sekä hermoperäistä jälkikipua.
  Lääkkeestä on apua vain, jos se aloitetaan sairauden alku­vaiheessa. Mitä enemmän perussairauksia vyöruusupotilaalla on tai mitä iäkkäämpi hän on, sitä tärkeämpää on ajoissa aloitettu viruslääkitys. Lääkäriin lähtöä ei siksi ole syytä viivytellä. Välttämätöntä lääkitys on silloin, jos tauti on edennyt silmiin. Tablettikuuri kestää yleensä viikon.

 • 6. Voinko helpottaa kipujani kotikonstein? Onko ­lääkäristä apua?

  Tulehduskipulääkkeiden pitäisi auttaa jonkin verran vyöruususärkyyn. Jos ne eivät tehoa, lääkäri voi määrätä voimakkaampia reseptikipulääkkeitä tai hermosäryn hoitoon suunnattuja valmisteita. Ihon tuntopuutoksiin tarvitaan joskus puudutus.
  Suihkuttele rakkuloita pari kertaa päivässä lämpimällä vedellä, siten ehkäiset ihoa tulehtumasta. Apteekista saat sinkkipastaa, jota kannattaa levittää oirehtivalle ihoalueelle. Pasta kuivattaa rakkuloita ja auttaa pitämään niitä puhtaina. Rakkuloiden paranemisvaiheessa perus­voiteista on hyötyä.

 • 7. Onko jälkihermosärylle tehtävissä mitään?

  Kyllä vain. Siihen käytetään neuropaattisen kivun lääkkeitä, joista tavallisimpia ovat amitriptyliini, karbamatsepiini ja gabapentiini. Niitä saa vain reseptillä.
  Ihottuman parantumisen jälkeistä särkyä tai kivuliasta kosketusherkkyyttä on lähes kaikilla potilailla. Pistelevät tai vihlovat jälkihermosäryt jatkuvat viidesosalla potilaista vähintään kolme kuukautta.
  Taudin ensivaiheessa aloitettu viruslääkitys vähentää myös jälkihermosärkyjä.

 • 8. Voiko vyöruusu tarttua?

  Voi, silloin kun tauti on rakkulavaiheessa. Siksi vyöruusupotilaan on syytä välttää kosketusta raskaana oleviin naisiin, pitkäaikaisesta sairaudesta kärsiviin ja sellaisiin henkilöihin, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa tai saaneet vesirokkorokotusta.

Asiantuntijana ylilääkäri Markku Kuusi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Lähteinä terveys­kirjasto.fi sekä Sanofi-Aventiksen nettisivut.

10.2.2015 kello 10.55.: Juttua on päivitetty ja siitä on poistettu tieto rokotteesta, koska sitä ei ole tällä hetkellä saatavana Suomessa. Vyöruusurokotetta on saatavilla Suomessa vasta maalis-huhtikuusta 2015 alkaen. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjoituksessa suositellaan rokotteen ottamista vyöruusua vastaan mutta apteekeista ei sellaista ole Suomessa saatavana. Onko kirjoittajalla parempaa tietoa tilanteesta ja rokotteen saatavuudesta. Onko tulossa ja mihin hintaan? Reseptin lääkäriltä kyllä saisi jos olisi mitä määrätä.

Terveisin

Risto

Kiitos palautteestasi, Risto.

Toimitus pahoittelee, että juttuun on tullut virheellistä tietoa. Nyt juttua on päivitetty ja siitä on poistettu tieto rokotteesta, koska sitä ei ole tällä hetkellä saatavana Suomessa.

Ystävällisesti,
Annakaisa,
ET-lehden toimitussihteeri

Sisältö jatkuu mainoksen alla