Biotiini on turvallinen ja hyvin siedetty lisäravinne, jonka käyttöä voi kokeilla hiusten ja kynsien vahvistamiseen.

1. Parempi niellä kuin purra

Biotiini maistuu B-vitamiineille ominaiseen tapaan pahalle, ja siksi biotiinilisät ovat kokonaisina nieltäviä tabletteja ja puristeita.

Valmisteissa on usein mukana vastustuskykyä parantavaa ja hiuksia hoitavaa sinkkiä tai ihon kimmoisuutta lisääviä omega-rasvahappoja. Biotiinia käytetään myös ihovoiteissa ja shampoissa.

2. Turvallinen lisäravinne

Biotiinilla ei ole yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. Liikasaannista ei ole haittaa, sillä biotiini on vesiliukoinen vitamiini ja siksi ylimääräinen biotiini poistuu elimistöstä virtsan mukana.

3. Tarve täyttyy helposti

B-vitamiiniperheeseen kuuluvaa biotiinia eli B7-vitamiinia tarvitaan elimistön aineenvaihdunnassa. Suoliston bakteerit pystyvät tuottamaan biotiinia, ja terve bakteerikanta pitkälti täyttää kehon biotiinin tarpeen.

4. Keratiinin kirittäjä

Biotiini aktivoi hiusten ja kynsien perusrakennusaineen keratiinin muodostumista. EU:n hyväksymän terveysväittämän mukaan biotiinitukee ihon, limakalvojen ja hiusten normaalia toimintaa. Sitä kutsutaan myös H-vitamiiniksi, mikä juontuu saksankielen sanasta Haut, iho.

Lisääntynyt biotiinin saanti voi auttaa vähentämään hiustenlähtöä. Perinnölliseen hiustenlähtöön se ei auta.

5. Diabeetikko voi hyötyä

Biotiini tehostaa kromin toimintaa verensokerin säätelyssä. Siitä saattaa alustavien tutkimusten mukaan olla hyötyä kakkostyypin diabeteksen hoidossa lääkehoidon rinnalla.

6. Puutos harvinaista

Biotiinia saadaan myös maksasta, munuaisista, kananmunista, soijasta, maitotuotteista ja täysjyväviljoista, erityisesti kaurasta. Biotiinin puutos on harvinaista.

Artikkeli on julkaistu ET Terveys -lehden numerossa 4/2017.

Vierailija

Biotiini tekee hyvää hiuksille, iholle ja kynsille – näin se vaikuttaa

Onko kellään kokemuksia bioteenin käytöstä ? Kävin tänään jalkahoidossa jalkaterapeutilla ja hän suositteli bioteenia koska varpaankynteni ovat "haperoituneet" iän myötä. Olen kahden vaiheilla tämän bioteenin suhteen, jotta alkaisinko niitä ostamaan ja käyttämään koska sormien kynnet ovat vahvat ja kasvavat hirveää vauhtia, joudun leikkaamaan kerran viikossa. Samoin hiukseni ovat tuuheat ja kasvavat niin nopeasti, että joudun leikkauttamaan kerran kuussa. Syön myös artikkelissa mainittuja...
Lue kommentti

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: