Hyvinvoivat hiukset tarvitsevat säännöllistä hoitoa, mutta ennen kaikkea säännöllistä hyvää ravintoa. Näin neuvoo kampaamoalalla pitkään työskennellyt Annikki Hagros.

Ampulleja, pillereitä, liuoksia ja suihkeita. Markkinoilla on yhä enemmän hiusta ja hiuspohjaa hoitavia tuotteita.

Hiusakatemian perustaja Annikki Hagrosin mielestä on todella hyvä, että tarjontaa hiuspohjan ongelmiin on yhä enemmän. Ihan jo siksikin, etteivät kaikki tuotteet sovi kaikille.

– Hiustuotteita kannattaa aika ajoin vaihdella, ja varsinkin iän myötä siirtyä herkemmän ihon tuotteisiin, sillä päänahankin iho tulee vuosien karttuessa herkemmäksi, Hagros toteaa.

Hiukset puhtaaksi pää alaspäin

Hiusten hoito lähtee niiden pesusta, josta Hagrosilla on vankka mielipide.
– Hiukset kannattaa aina pestä pää alaspäin, niin että sormet pääsevät hiusten seasta hieromaan päänahkaa. Ensin huuhdotaan muotoilutuotteet pois ja sittet sormet noita-akkamaisesti harallaan päätä hieromaan. Tällä tyylillä säästyy sampootakin, Hagros neuvoo.

Hoitoaineen hän neuvoo levittämään pyyhekuiviin hiuksiin ja aina kammalla. Päänahan ja hiusten syväpuhdistus on hyvä tehdä noin kuukauden välein.

Rasva ja vesi vahvistavat hiusta

Hiusten hyvinvointi lähtee Hagrosin mielestä kuitenkin aina päänahkaa syvemmältä, nimittäin ravinnosta.

– Minulla on paljon 50–90-vuotiaita asiakkaita, joilla melkeinpä kaikilla on rasvan vajaus. Silloin hiusjuuret nahistuvat. Hyvänlaatuisen rasvan saantia ei voi liiaksi korostaa. Useammin kalaa, ja valmisleivonnaiset sekä keksit pois, Hagros listaa ja muistaa heti perään:

– D-vitamiini, sitä ei vain edelleenkään saada tarpeeksi, ja sen vajaus surkastuttaa talirauhasia.

Rasvojen lisäksi meidän pitäisi valella sisäisesti itseämme vedellä, ihan kraanavedellä.

– Ihmisestä 60 prosenttia on juuri vettä, ei vaikkapa olutta tai kahvia, Haglöf hymähtää.

Yli kuusikymppisellä on hyvä syy kaataa maitoa lasiinsa: se auttaa torjumaan lihaskatoa.

1. Mainio proteiinin lähde 

Maidon proteiinit sisältävät kaikkia elimistölle välttämättömiä aminohappoja. Niitä elimistö ei pysty itse valmistamaan, vaan ne on saatava ruuasta.

Maidon proteiineista 80 prosenttia on pitkävaikutteista kaseiinia. Loput proteiinista on heraa, joka pilkkoutuu ja imeytyy nopeasti elimistön käyttöön. Se edistää muun muassa liikunnasta palautumista.

2. Iäkäs tarvitsee enemmän proteiinia

Iän myötä proteiinien hyväksikäyttö elimistössä heikkenee. Siksi yli 64-vuotiaille suositellaan enemmän proteiineja kuin työikäisille: 1,2-1,4 grammaa painokiloa kohti päivässä. Proteiinien riittävä saanti auttaa säilyttämään lihasmassaa.

Kolmesta lasillisesta maitoa saat noin 20 g proteiinia.

3. Maito torjuu jodin puutosta 

Maito sisältää elimistölle välttämätöntä jodia, jota
tarvitaan kilpirauhasen toimintaan. Viidestä desilitrasta maitoa saa jodia noin 80 mikrogrammaa eli reilut puolet aikuisen päivittäisestä saantisuosituksesta.

4. Hyvä kalsiumin lähde 

Maito sisältää monia ihmisen tarvitsemia kivennäisaineita. Eniten maidossa, myös rasvattomassa, on hyvin imeytyvää kalsiumia, luuston tärkeintä ravintoainetta.

5. Tärkeää D-vitamiinia

Suomessa valtaosa maidoista D-vitaminoidaan.
D-vitamiinia tarvitaan kalsiumin imeytymiseen ja sen kiinnittymiseen luustoon. Riittävä D-vitamiinin saanti ylläpitää myös vastustuskykyä. Homogenoimatonta luomumaitoa ei kuitenkaan vitaminoida.

Asiantuntija: laillistettu ravitsemusterapeutti Teija Penttilä

Viljatuotteet ovat tärkeä kuidun lähde suomalaisten ruokavaliossa, eikä painoaan tarkkailevankaan pitäisi niistä nipistää. Gluteenia välttelevän kannattaa korvata ruis, ohra ja vehnä eksoottisilla viljoilla.

Leipä meidät tiellä pitää, tietää vanha sananlasku. Edelleen vilja ja erityisesti leipä ovat suomalaisen ruokavalion peruskallio ja etenkin kuidun ykköslähde.

– Harva syö kasviksia riittävän paljon saadakseen tarpeeksi kuitua. Yksi täysjyväleipäviipale vastaa kuitupitoisuudeltaan kahta omenaa, viittä porkkanaa tai 400:aa grammaa parsaa. Vilja- ja kasvikuidut ovat keskenään erilaisia, mutta molempia toki tarvitaan, sanoo elintarviketieteiden maisteri Kaisa Mensonen, Leipätiedotus ry:n toiminnanjohtaja.

Viljan laadullakin on väliä. Täysjyväviljan säännöllisen syömisen on osoitettu vaikuttavan hyvinvointiimme.

– Täysjyväviljaa käyttävillä on vähemmän ainakin sydän- ja verisuonisairauksia, kakkostyypin diabetesta sekä esimerkiksi paksu- ja peräsuolisyöpää, kuin niillä, jotka eivät nauti täysjyväviljaa. Naisten pitäisi saada kuitua päivittäin vähintään 25 grammaa ja miesten 35 grammaa, Mensonen kertoo.

Leivän väri ei määritä sen terveellisyyttä.

Kotimaista laihduttajan kaveriksi

Viljassa on kuidun lisäksi muutakin hyvää. Vilja sisältää kivennäisaineita, kuten rautaa, useimpia vitamiineja ja bioaktiivisia aineita, kuten soluja hapettumiselta suojaavia antioksidantteja.

Kotimaisia viljoja ovat vehnä, ruis, ohra ja kaura. Mutta ovatko ne kaikki yhtä terveellisiä? Onko esimerkiksi vaalea leipä "epäterveellisempää" kuin tumma ruis?

– Leivän väri ei määritä sen terveellisyyttä vaan täysjyväpitoisuus. Kaura, ohra ja vehnäleivät ovat väriltään vaaleita, mutta ne ovat terveellisiä, jos ne on valmistettu täysjyvästä. Valitse siis leipä, jossa on kuitua vähintään kuusi grammaa 100 leipägrammassa, Mensonen vinkkaa.

Täysjyväviljojen määrästä ei pidä tinkiä edes silloin, jos pudottaa painoaan. Naisille suositellaan 6:tta ja miehillä 9:ää viljavalmisteannosta päivittäin. Yksi annos viljavalmisteita on esimerkiksi yksi leipäviipale tai yksi desilitra ohraa, pastaa tai puurohiutaleita.

Myös suolan määrä ja rasvan laatu ovat viljavalmisteiden terveellisyyttä ohjaavia määreitä.

– Valitse esimerkiksi Sydänmerkillä varustettu elintarvike. Silloin tiedät, että sen valmistuksessa on käytetty hyviä rasvoja ja vähän suolaa. Tosin kaikki leipomot eivät ole hankkineet maksullista Sydänmerkkiä, vaikka leipä täyttäisikin sen vaatimukset. Siksikin on hyvä opetella lukemaan pakkausmerkintöjä.

Ruis vai vehnä?

Moni vannoo sataprosenttisen ruisleivän nimeen. Mutta onko sellaista edes olemassa?

– Vain ruisjauhot ovat sataprosenttista ruista. Ruisleivän nimeä saa käyttää leivästä, jossa rukiin osuus viljaraaka-aineesta on vähintään puolet. Viljaraaka-aineita ovat ruis, vehnä, kaura, ohra, tattari, hirssi, maissi ja muun muassa niistä saadut jyvät, hiutaleet tai maltaat, Mensonen sanoo.

Viljoista kannattaa ottaa selvää ennen kuin niitä karsii lautaseltaan.

On makuasia, valitseeko täysjyvävehnää vai -ruista, vaikka terveysvaaka kallistuukin hitusen enemmän rukiin eduksi.

– Rukiissa kuitu ja sen terveyttä edistävät yhdisteet, kuten antioksidantit, ovat hajaantuneet enemmän koko jyvän alueelle . Vehnässä ne keskittyvät enemmän kuorikerrokseen. Tästä syystä ruisperäisissä kuorituissakin tuotteissa on ravitsemuksellisesti hyviä aineita enemmän kuin vastaavissa vehnätuotteissa, Mensonen selittää.

Gluteenittomuus villitsee

Nyt on muodikasta olla gluteenittomalla ruokavaliolla, vaikka ei keliakiasta kärsisikään. Laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa Terveystalosta suosittelee, että ihmiset ottaisivat viljoista selvää, ennen kuin alkavat karsia niitä summamutikassa lautaseltaan.

– Toki pullat voi ja kannattaakin jättää ruokavaliosta pois, mutta täysjyväleivät, -puurot, -pastat ja -riisit on hyvä säilyttää.

Gluteenittomalle ruokavaliolle voi hurahtaa turvallisestikin.

– Jos syö vaikkapa täysjyväriisiä- tai makaronia, hirssiä tai kvinoaa, kauraa tai tattaria, ei kolmen gluteenipitoisen viljan poisjättämisestä koidu ongelmaa – etenkin, jos lisää samalla kasviksia aterioilleen.

Kokeile myös näitä 

  1. Hirssi on ravitsevaa, mutta melko vaikeasti sulavaa. Hirssisuurimoista voi valmistaa esimerkiksi puuroa.
  2. Durra on Afrikan ja Aasian tärkeimpiä ruoka-kasveja, ja siellä durrasta valmistetaan puuroa tai leipää. Jauhoja saa meiltäkin ainakin erikoisliikkeistä. Durrajauhoja voi kokeilla gluteenittoman leivän leipomisessa.
  3. Maissi antaa kaikista maailman viljoista vuosittain kaikkein suurimman sadon, 850 miljoonaa tonnia. Maissijauho sopii esimerkiksi gluteenittoman näkkileivän leipomiseen.
  4. Tattaria on ennen viljelty Suomessa pääosin Karjalan ja Etelä-Savon hiekkaisilla pelloilla. Tattari sisältää välttämätöntä aminohappoa, lysiiniä, enemmän kuin useimmat muut viljat. Siksi sen proteiini on ravitsemuksellisesti arvokasta.
  5. Kvinoa on miedon makuinen ja helposti sulava ikivanha ruokakasvi, jota kutsutaan myös "inkojen riisiksi". Sen siemenet sisältävät runsaasti hyvänlaatuisia proteiineja ja rasvahappoja.

Asiantuntijoina toiminnanjohtaja, ETM Kaisa Mensonen Leipätiedotus ry:stä ja laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa Terveystalosta.

Lähteinä: leipätiedotus.fi, terveyskirjasto.fi ja hyvaasuomesta.fi.