Muutenkin jo ohuet hiukset - ja nyt ne ovat lähdössä. Miksi se tapahtuu nyt, kun olen vasta viisikymppinen?

Olen 52-vuotias nainen. Kuukautiseni loppuivat kaksi vuotta sitten, ja vaihdevuosivaivat kestivät noin vuoden yöllisine hikoiluineen. Harmia minulle aiheuttavat muutenkin ohuet hiukseni, jotka kesällä alkavat lähteä. Runsasta hiustenlähtöä kestää syys–lokakuulle.

Yleislääkäri tutki hiuspohjan eikä havainnut poikkeavaa. Hiukset ovat kiiltävät ja terveet. En ole käsitellyt niitä permanenteilla tai väreillä. Joskus päänahassa on kutinaa, mutta siihen auttavat apteekin pesuaineet. Terveystarkastuksessa paastosokeri oli 6, mutta rasituskoe oli kuitenkin hyvä. Virtsatietulehduksiin olen saanut avun gynekologilta.

Miksi hiukset lähtevät niin runsaasti juuri kesällä? Olenko allerginen auringolle vai onko minulla vitamiinin puutetta talven jäljiltä? Täytyykö tästä lähtien kulkea kesät myssy päässä?

Kiitän vastauksesta

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hiukset elävät kaksivaiheisesti. Niillä on kasvuvaihe ja lepovaihe, jolloin tapahtuu hiustenlähtöä. Vierekkäiset hiukset ovat eri vaiheissa, joten normaalia hiustenlähtöä ei tavallisesti huomaa.

Iän lisääntyessä kasvuvaihe lyhenee ja lepovaihe pitenee. Hiukset kasvavat enemmän talvella ja lähtevät syyskesällä.

Joskus lepovaiheeseen liittyvää hiusten lähtöä on tavallista enemmän. Sitä voi tapahtua pari kuukautta esimerkiksi synnytyksen, vakavan kuumetaudin tai voimakkaan laihdutuksen jälkeen. Tietyt lääkkeet ja etenkin liian runsas A-vitamiinin käyttö voivat myös aiheuttaa lisääntynyttä hiusten lepovaiheen tukanlähtöä. Hiusten liiallinen lähtö pysähtyy yleensä itsestään.

Mistään ruokavaliosta, vitamiineista tai hivenaineista ei ole apua. Teidän ei tarvitse kesäisin kulkea myssy päässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla