Naisenkin hiukset harvenevat iän myötä, eivätkä kutrit kasva takaisin nuoruusvuosien malliin. Mutta onko hiustenlähtö estettävissä ennakolta? Entä helpottavatko lääkkeet tai luontaistuotteet ongelmaa? 

1. Ikävuosien karttuessa tukkani on harventunut. Miksi?

Naistyyppinen kaljuuntuminen on monen geenin ohjaava perinnöllinen ja yleinen ominaisuus. Reilulla 75 prosentilla yli 65-vuotiaista suomalaisnaisista ikä harventaa hiuksia.

Tukan ohentuminen voi alkaa jo parikymppisenä ja kiihtyä vaihdevuosissa. Miehiin verrattuna naisten kaljuuntuminen on hitaampaa ja huomaamattomampaa. Hiuksia lähtee sieltä täältä, eikä lähtö miesten tapaan keskity kekkos-alueelle.

Hiukset harvenevat, koska uutta ei kasva irronneiden tilalle samoin kuin nuorempana. Hiusten kasvusykli lyhenee. Lapsena tukka voi kasvaa yhtä mittaa jopa seitsemän vuotta, viisi-kuusikymppisellä vain osan vuotta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta. Hiuksia irtoaa, lähteekö koko tukka?

Ei lähde. Monet sairaudet aiheuttavat tilapäistä hiustenlähtöä, mutta kun tauti saadaan kuriin, tukka kasvaa takaisin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tällaista tukanlähtöä kutsutaan telogeeniseksi hiustenlähdöksi. Se voi olla seurausta myös päänahan tali-ihottumasta, huonossa hoitotasapainossa olevasta diabeteksesta, raudanpuutteesta, liiallisesta A-vitamiinin saannista, jatkuvasta laihduttamisesta tai esimerkiksi syöpälääkityksestä.

3. Miksi jotkut naiset kaljuuntuvat äkkiä ja rajusti?

Kyseessä on alopecia eli pälvikalju. Se on niin sanottu autoimmuunitauti, jossa elimistö hyökkää jostakin syystä itseään vastaan.

Alopecia saa tukan irtoamaan aluksi usein läikittäin. Sitten kaljuuntuminen kiihtyy ja jotkut menettävät nopeassa tahdissa kaikki hiukset.

Mikään hoito ei palauta tukkaa varmuudella. Kortisoniliuokset ja valohoito saattavat auttaa jonkin aikaa, mutta tulokset ovat kehnonlaiset. Toisaalta alopecia saattaa joskus parantua itsekseenkin.

4. Onko hormonaalisilla syillä tekemistä viisikymppisen hiustenlähdön kanssa?

On ja ei. Vaihdevuosissa naisen elimistön estrogeenitaso laskee ja mieshormonipitoisuus kohoaa. Jos naisen keho alkaa oireilla, syntyy stressitila, joka näkyy myös tukassa.

Vaihdevuodet eivät kuitenkaan ole hiustenlähdön itsenäinen syytekijä. Hiushävikki on ikääntymiseen liittyvä normaali ilmiö.

5. Voinko ehkäistä hiustenlähtöäni eläkeiässä?

Voit. Tärkeintä on pitää päänahka puhtaana ja elintavat kunnossa. Pese tukka joka päivä miedolla, pH-neutraalilla sampoolla, syö monipuolisesti, pidä stressi aisoissa, liiku ja nuku riittävästi.

6. Mistä tiedän, onko hiustenlähtö normaalia vai ei?

Päästä irtoaa noin 100–150 hiusta päivässä. Voit tehdä tukkatestin:

Ota pieni tukko hiuksia peukalon ja etusormen väliin ja tukista kevyesti. Jos näppiesi väliin jää korkeintaan kolme hiusta, tilanteesi on normaali. Siirry seuraavaan kohtaan ja käy läpi otsan, ohimoiden, päälaen ja takaraivon seutu. Viisi tai useampia irronneita hiuksia tarkoittaa lisääntynyttä hiustenlähtöä.

7. Voiko harveneville hiuksille tarkoitetuilla hiustenhoitotuotteilla hillitä tukanlähtöä?

Kyllä, jonkin verran. Kampaamoissa ja apteekeissa on iso valikoima erilaisia hiustenlähtöön tarkoitettuja sampoita, hoitoaineita ja liuoksia. Ne virkistävät päänahkaa ja stimuloivat hiuksen kasvuaihiota. Hilsetuotteet taas vähentävät kuivan ja pölisevän päänahan hilsekuormaa ja auttavat siksi hiusta kasvamaan vapaammin.

Hiusten kuntoa hoitavat tabletit, kuten Priorin, ovat lisäravinteita. Ne sisältävät yleensä kalsiumia, piitä, sinkkiä ja biotiinia, joka on vesiliukoinen B-ryhmän vitamiini. Hiusten kunto saattaa kohentua, jos kehossa on ollut näistä vajetta.

8. Milloin on syytä lähteä lääkäriin?

Kun päänahassa kihelmöi, kutisee, hilsettä on runsaasti ja päänahka punoittaa. Kyse voi olla ihon tulehduksesta, joka pitää hoitaa pois reseptilääkkeillä. Lääkärinhoitoa vaativia sairauksia ovat muun muassa taliköhnä ja punajäkälä.

Lääkekuurin jälkeen päänahka tarvitsee sopivat tuotteet, joilla ehkäistään vaivaa uusiutumasta. Kuivalle ja rasvaiselle päänahalle on omat valmisteensa.

9. Hiukset ovat naisen kruunu, sanotaan. Millainen taakka hiustenlähtö naiselle on?

Onhan se monelle häpeän ja surun paikka. Hiukset ovat tärkeä osa ulkonäköä. Vahvat ja hyväkuntoiset hiukset liitetään nuoruuteen, elinvoimaan, seksuaaliseen viehättävyyteen ja hedelmällisyyteen – harvat ja huonokuntoiset taas vanhuuteen ja sairauksiin.

Minäkuvan muutos hyvätukkaisesta harvahapseksi voi viedä aikaa, mutta kun sen hyväksyy, tilalle kasvaa entistä vahvempi itsetunto.

Asiantuntijana ihosairauksien ja psykiatrian erikoissairaanhoitaja Maria Aitasalo Helsingin Ihopisteestä.

 

Kutrikki

Samaa mieltä edellisen kanssa. Varttuneempi kestää hyvin pidemmät pesuvälit, hiukset voivat paremmin kun niitä ei pestä jatkuvasti. Kannattaa myös panostaa hyvälaatuiseen kuivasampposeen (esim Balmain). Hiukset muuttuvat, kun niihin tulee harmaata. Harmaa hius on usein karheampaa ja ryhdikkäämpää. Biotiini on ehdottoman tärkeää, sen pitää olla vahvaa, esim 5000 mcg,  jotta siitä on hyötyä. Mieluummin Ruohonjuureen kuin apteekkiin. 
 Hiukseni eivät koskaan ole olleet näin pitkät ja upeat kuin ne ovat nyt, 57-vuotiaana. 

Vierailija

Tässä artikkelissa on monta kohtaa , joihin suhtaudun varuksella. Eniten kummeksin kohtaa 5 jossa kysytään, voiko ehkäistä hiustenlähtöä eläkeiässä. Neuvotaan pesemään tukka joka päivä! Työelämässä ollessa olin jatkuvassa hiustenpesukierteessä. Kun jäin eläkkeelle pidensin pesukertojen välejä. Pesen hiukseni nykyisin 4 -5 päivän välein ja hiukseni voivat paremmin kuin koskaan. Hiukseni ovat elinvoimaiset ja kasvavat huimaa vauhtia. Ovat myös tuuhentuneet. Kampaajakin sanoi, että harvoin näkee näin tuuheita hiuksia vanhemmalla rouvalla. Tämän kun olisin tajunnut nuorempana niin olisin jättänyt jatkuvan hiustenpesun vuosia sitten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla