ET-lehden 70-vuotiasta mieslukijaa kiinnostaa silmän verisuonten ja aivoverenvuodon yhteys. Voiko silmän mustelma ennustaa aivoverenvuotoa? Omalääkäri Risto Laitila kertaa riskitekijät.

Lukijamme Timo kysyy:

Olen hyväkuntoinen, perusterve mies. Pariin kertaan on silmän pinnalta katkennut verisuoni. Puolet silmämunan valkoisesta osasta oli yhtä verta. Lääkäri totesi sen hyvänlaatuiseksi mustelmaksi. Äitini kuoli vanhana aivoverenvuotoon. Hänellä oli verenpainetauti. Onko verisuonten haurastuminen periytyvää? Voiko silmän mustelma ennustaa aivoverenvuotoa?

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

ET-lehden omalääkäri Risto Laitila vastaa:

Silmän mustelma ei ole merkki aivoverenvuodon riskistä. Iäkkään ihmisen aivoverenvuoto johtuu yleensä pienten aivoverisuonten haurastumisesta. Taustalla on usein verenpainetauti. Verenpainetaudin kehittymisessä perimällä on merkitystä, mutta muulla mekanismilla haurastuminen ei periydy. Eri asia ovat aivovaltimopullistumat, aneurysmat, jotka voivat olla laatuaan perinnöllistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos olet perusterve ja verenpaineesikin on matala, asiat eivät paremmin voisi olla.

Mitä haluaisit kysyä Ristolta terveydestä?

Lähetä kysymyksesi sähköpostitse et-lehti@sanoma.com ja kirjoita viestin aiheeksi Omalääkäri. Voit lähettää kysymyksen myös netissä etlehti.fi/kysyristolta tai postitse ET-lehti, Omalääkäri, PL 100, 00040 Sanoma.

Sisältö jatkuu mainoksen alla