Alkoholi ei ole maksan ainoa vihollinen.

Kaikki tietävät, että rankka juominen vahingoittaa maksaa. Moni ei kuitenkaan tule ajatelleeksi, että lääkkeilläkin voi vaurioittaa maksaansa, jos ei noudata annosteluohjeita. Myös luontaistuotteiden annosteluohjeita on tärkeää noudattaa.

Huolimattomasti otetut pillerit voivat johtaa maksan vajaatoimintaan. Sen huomaa usein vasta, kun tauti on jo pitkällä.

Luontaistuotteiden aiheuttamat maksavauriot liittyvät yleensä pitkäaikaiseen käyttöön. Jos samanaikaisesti syödään lukuisia luontaistuotteita, annokset saattavat olla monikertaisia, jolloin myös yhteisvaikutukset ja mahdolliset haitat kasautuvat. Lisäksi luontaistuotteilla voi olla haitallisia yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tarkkana sienten kanssa

Munuais- ja maksaliiton mukaan myös myrkyllisten sienten syöminen vaurioittaa maksaa. Myrkyllisiä sienilajeja kasvaa Suomessa puolisensataa, ja vakavia oireita aiheuttavia sienilajeja on muutamia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Osa myrkyllisistä sienistä sisältää solumyrkkyjä, jotka vaurioittavat maksaa ja munuaisia. Sellaisia ovat esimerkiksi valkokärpässieni, kavalakärpässieni, myrkkynääpikkä ja raakana syöty korvasieni, sanoo THL:n erityisasiantuntija Heli Reinivuo.

Hän antaa yksinkertaisen yleisohjeen: sieniä, joita ei osaa tunnistaa, ei saa syödä.

Maksasta voi pitää huolta terveellisillä elämäntavoilla. Kannattaa siis välttää ylipainoa, pitää alkoholin kulutus kurissa ja harrastaa liikuntaa.

Maksa hajottaa alkoholia, lääkkeitä ja muita vahingollisia kemiallisia aineita sekä elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä. Maksa varastoi ja jakelee ravintoaineita, vitamiineja, sokeria sekä rasvaa. Se tuottaa proteiineja ja muita aineita, jotka edistävät vammojen paranemista, sekä erittää sappea ruuansulatuksen tarpeisiin.

Munuais- ja maksaliitto viettää Maksaviikkoa toukokuun 4. päivä alkaen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla