Rasvamaksaa ei tunnisteta kovin hyvin. Elintavat johtavatkin useammin epäilyyn kuin itse oireet.

Rasvamaksa on yksi nykyajan elintasosairauksista. Siihen voi vaikuttaa omilla elintavoillaan ja siten välttää sen vakavoitumisen vaikkapa maksakirroosiksi.

Silti rasvamaksan tunnistaminen varhaisessa vaiheessa on vielä kohtuullisen heikkoa.

Oireet ovat usein epämääräisiä.

– Osittain tämä johtuu siitä, että sen oireet ovat usein heikkoja ja epämääräisiä ja osittain siitä, että ihmiset eivät mielellään ota omia elintapojaan puheeksi lääkärin vastaanotolla, pohtii Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös:

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Väsymys yleisin oire

 

Mistä rasvamaksan sitten tunnistaa?

Sari Högströmin mukaan oireet voivat ei-tulehtuneessa rasvamaksassa olla lieviä ja epämääräisiä.

– Pitkään jatkunut väsymys on yksi yleisimmistä oireista. Se on usein epämääräistä ja uuvuttavaa. Samoin monilla on ylävatsakipuja.

Rasvamaksaan sairastuu herkemmin alkoholin riskikäyttäjät, mutta myös ylipainoiset. Keskivartalolihavuus lisää riskiä sairastumiseen.

Oli rasvamaksan syynä alkoholi, ylipaino tai diabetes, niin kaikkien elämäntapojen tarkistus on tärkeää.

– Oli rasvamaksan syynä alkoholi, ylipaino tai diabetes, niin kaikkien elämäntapojen tarkistus on tärkeää. Alkoholin käyttö mininimiin ja ylipainon vähentäminen järkevällä ruokavaliolla on ensiarvoisen tärkeää, Högström toteaa.

Hän kokee huolta siitä, että lääkärit eivät ota rasvamaksaa vielä riittävän vakavasti.

– Tauti olisi alkuvaiheessa vielä hyvin hoidettavissa, joten siksi siihen puuttuminen olisi todella tärkeää. Maksasairaus heikentää lähes aina oleellisesti potilaan toimintakykyä ja hoitamattomana vakavoituu ja saattaa aiheuttaa tulehdusta, jopa maksakirroosia, Högström muistuttaa.

Huolestuttaako? Keskivartalolihavuus – 6 vaikeaa kysymystä

Mikä on rasvamaksa?

Rasvamaksassa maksaan kertyy runsaasti rasvasoluja, erityisesti suuripisaraista rasvaa.

Ravinnosta saatu ylimääräinen energia varastoituu elimistöön rasvana. Suurin osa tästä rasvasta kertyy ihon alle, mutta myös maksaan, muihin sisäelimiin ja vatsaonteloon. Normaalipainoisilla rasvamaksa esiintyy kahdella henkilöllä kymmenestä, mutta ylipainoisilla rasvamaksa löytyy jopa 7–8:lla kymmenestä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla