Munuainen on kuin elimistön supersankari, jolla on monia tärkeitä tehtäviä. Se poistaa kehosta nestettä ja säätelee verenpainetta, mutta silläkin on rajansa.
1. Ylipaino
Haitallisinta on keskivartaloon kertynyt ylipaino eli vyötärölihavuus. Siinä ylimääräinen rasva kertyy sisäelinten ympärille, mikä vaurioittaa sisäelimiä ja verisuonia. Ahtautuneet verisuonet nostavat verenpainetta ja vaurioittavat puolestaan munuaisia.
Lue myös: Keskivartalolihavuus – 6 vaikeaa kysymystä
2. Korkea verenpaine
Vain joka viidennen suomalaisen verenpaine on ihanteellisella tasolla. Korkean verenpaineen voi havaita vain mittaamalla, sillä se ei aina aiheuta oireita. Ihanteellinen verenpaine on alle 120/80. Jos suvussa on todettu munuaissairauksia, verenpaine kannattaa tarkistuttaa säännöllisesti.
Verenpaine koholla? Kaikki sydänvaivoista täältä.
3. Suola
Liika suolan käyttö on haitallista terveydelle. Se kuormittaa munuaisia, sydäntä ja verisuonia. Runsas suolankäyttö nostaa myös verenpainetta.
Lue myös: Tunnista terveellisin suola
4. Diabetes
Diabeteksen hyvä hoito suojaa munuaisia. Huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes on merkittävä riski saada myös munuaissairaus.
Hirvittävä visio: Miljoona diabetespotilasta Suomessa
5. Huonot elintavat
Huonoilla elintavoilla tarkoitetaan tässä tupakointia ja runsasta alkoholin käyttöä, jotka aiheuttavat verisuonten muutoksia, nostavat verenpainetta ja vaurioittavat munuaiskudosta heikentäen munuaisen toimintaa.
ET:n omalääkäri Risto Laitinen: Nämä neljä kysymystä paljastavat alkoholiongelman
+ Perinnölliset munuaissairaudet
Polykystinen munuaissairaus eli rakkulamunuaistauti on yleisin perinnöllinen munuaissairaus. Se havaitaan yleensä 30 ikävuoteen mennessä.
Munuaisten vajaatoimintaa kehittyy harvoin nuoruusiässä, mutta siihen voi liittyä jo varhaisessa vaiheessa verenpaineen nousua.
Kroonisessa munuaisten vajaatoiminnassa kuona- ja muiden aineiden poistuminen elimistöstä hidastuu. Ilman hoitoa munuaiset lakkaavat lopulta toimimasta ja potilas menehtyy. Yleisiä aiheuttajia ovat muun muassa diabetes, verenpainetauti, perinnöllinen munuaissairaus ja ylipaino.
Lähteet: Munuais- ja maksaliitto sekä etlehti.fi
Kyllä oma terveys on pohdiskelun paras kohde. Paranoidinen syyttely vain keskeyttää hoitosuunnitelmia ja aiheuttaa moninkertaisia murheita. Kenen etua sillä ajetaan?
Minulla ei -Luojan kiitos - ole diabetesta, ei rr-tautia, ei ylipainoa enkä käytä paljon suolaa, mutta siitä huolimatta minulla todettiin munuaisessani kystia, joista suurin halkaisijaltaan 6 cm.
Muutaman viikon kuluttua olen menossa kystapunktioon. Hieman pelottaa. Onko teillä muilla lukijoilla kokemusta ko toimenpiteestä ja millaisia.