Munuainen on kuin elimistön supersankari, jolla on monia tärkeitä tehtäviä. Se poistaa kehosta nestettä ja säätelee verenpainetta, mutta silläkin on rajansa.

1. Ylipaino

Haitallisinta on keskivartaloon kertynyt ylipaino eli vyötärölihavuus. Siinä ylimääräinen rasva kertyy sisäelinten ympärille, mikä vaurioittaa sisäelimiä ja verisuonia. Ahtautuneet verisuonet nostavat verenpainetta ja vaurioittavat puolestaan munuaisia.

Lue myös: Keskivartalolihavuus – 6 vaikeaa kysymystä

2. Korkea verenpaine

Vain joka viidennen suomalaisen verenpaine on ihanteellisella tasolla. Korkean verenpaineen voi havaita vain mittaamalla, sillä se ei aina aiheuta oireita. Ihanteellinen verenpaine on alle 120/80. Jos suvussa on todettu munuaissairauksia, verenpaine kannattaa tarkistuttaa säännöllisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Verenpaine koholla? Kaikki sydänvaivoista täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Suola

Liika suolan käyttö on haitallista terveydelle. Se kuormittaa munuaisia, sydäntä ja verisuonia. Runsas suolankäyttö nostaa myös verenpainetta.

Lue myös: Tunnista terveellisin suola

4. Diabetes

Diabeteksen hyvä hoito suojaa munuaisia. Huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes on merkittävä riski saada myös munuaissairaus.

Hirvittävä visio: Miljoona diabetespotilasta Suomessa

5. Huonot elintavat

Huonoilla elintavoilla tarkoitetaan tässä tupakointia ja runsasta alkoholin käyttöä, jotka aiheuttavat verisuonten muutoksia, nostavat verenpainetta ja vaurioittavat munuaiskudosta heikentäen munuaisen toimintaa.

ET:n omalääkäri Risto Laitinen: Nämä neljä kysymystä paljastavat alkoholiongelman

+ Perinnölliset munuaissairaudet

Polykystinen munuaissairaus eli rakkulamunuaistauti on yleisin perinnöllinen munuaissairaus. Se havaitaan yleensä 30 ikävuoteen mennessä.
Munuaisten vajaatoimintaa kehittyy harvoin nuoruusiässä, mutta siihen voi liittyä jo varhaisessa vaiheessa verenpaineen nousua.

Kroonisessa munuaisten vajaatoiminnassa kuona- ja muiden aineiden poistuminen elimistöstä hidastuu. Ilman hoitoa munuaiset lakkaavat lopulta toimimasta ja potilas menehtyy. Yleisiä aiheuttajia ovat muun muassa diabetes, verenpainetauti, perinnöllinen munuaissairaus ja ylipaino.

Lähteet: Munuais- ja maksaliitto sekä etlehti.fi

Tietääkseni missään tieteellisesä tutkimuksessa, ei ole votu näyttää näyttää toteen että suola aihettaisi sydän ja verisuoni tauteja. Ja eikös yleisin maksa sairauksien aiheuttaja ole Parasetamoli.

Suolalla pelottelu jaksaa ihmetyttää, koska suola on ihmiselle elintärkeää. Suolaa tarvitaan, jotta kehon hermoimpulssit, nestetasapaino ja lihaksen toimisivat normaalisti. Samalla kun suolaa vähennetään, lisääntyy yleensä sokerin käyttö. Sokeri aiheuttaa tulehdusta verisuonissa ja edistää kolesterolin kertymistä niihin. Matala-asteinen tulehdus elmistössä lisää taas tutkitusti syövän, altzheimerintaudin sekä diabeteksen riskiä. Nykyiset suolasuositukset takaavat sen, että lääkeyhtiöiden kassan kilinä ei vaimene.

Suolaa voi huoletta käyttää kohtuudella. Tavallisesta pöytäsuolasta poistuu teollisessa prosessissa tärkeitä mineraaleja. Siksi valkaisematon luonnonsuola on paras vaihtoehto.

Jos verenpainetta pelkää, kannattaa lisätä runsaasti kasviksia ja marjoja ruokavalioon. Jos vielä löydät jonkun mukavan liikuntalajin mitä jaksat harrastaa lopun ikäsi, aina parempi. On myös hyvä miettiä laajemmin asioiden taustoja. Mitkä tahot ovat verenpainesuositusrajat aikanaan asettaneet ja mikä on lopulta heidän perimmäinen intressinsä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla