Testaa riskisi! munuais- ja maksaliiton kampanjasivulla on yksinkertainen testi, jolla saat selville sairastumisriskisi. Ennaltaehkäisy on munuaissairauksien parasta hoitoa.

Munuaisten toiminta alkaa heikentyä 40. ikävuoden jälkeen, ja arviolta 30–40 prosentilla yli 65-vuotiaista on ainakin lievä munuaissairaus.

– Lievä ja keskivaikea munuaisten vajaatoiminta on usein oireeton, eikä yleensä aiheuta ikääntyvillä ongelmia. Munuaissairaus on kuitenkin tärkeä havaita ajoissa, sillä se lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, kertoo HYKS:n nefrologian klinikan ylilääkäri dosentti Eero Honkanen.

Jos munuaiset lakkaavat toimimasta kokonaan, ihminen menehtyy ilman dialyysihoitoa. Vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa voidaan hoitaa myös munuaisensiirrolla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Puhu lääkärille

Jos testi osoittaa kohonnutta riskiä, kannattaa pyytää lääkäriä selvittämään munuaisten kunto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Munuaisten toimintaa voidaan tutkia virtsa- ja verinäyttein.

– Munuaisten toiminnan heikkenemisen taustalla olevat syyt on selvitettävä, sillä munuaisten vajaatoiminnan etenemistä voidaan hidastaa, ja joskus jopa estää, lääke- ja ravitsemushoidolla. Verenpainetauti ja diabetes on todettava ajoissa ja hoidettava tehokkaasti, Honkanen sanoo.

Diabetes kuriin

Niin, se ennaltaehkäisy: verenpaineen, diabeteksen ja veren rasvahäiriöiden tehokas hoito, tupakoinnin lopettaminen, painonhallinta ja munuaisille haitallisten lääkkeiden välttäminen. On myös tärkeä tietää, onko suvussa munuaissairauksia, koska sairauksien kehittymisen riski on silloin suurempi.

Diabetesta sairastavia on Suomessa puoli miljoonaa, ja heistä jopa 30 prosentille saattaa kehittyä muutoksia munuaisiin. Tyypin 2 diabetes, joka on erityisesti ikääntyvien sairaus, johtaa entistä useammin dialyysihoitoa vaativaan munuaisten vajaatoimintaan.

Dialyysihoidot ovat kehittyneet

Munuais- ja maksaliiton ylläpitämän Suomen munuaistautirekisterin mukaan 38 prosenttia Suomen dialyysissa olevista ja munuaisensiirron saaneista on yli 65-vuotiaita. Kun väestö vanhenee, yhä useampi ikääntynyt tarvitsee tulevaisuudessa dialyysihoitoa.

Dialyysissa olevista ja munuaisensiirron saaneista oli yli 65-vuotiaita vuonna 1994 vain 14 prosenttia. Dialyysihoidon kehittyminen toi 1980–90-luvuilla yhä vanhempia potilaita hoidon piiriin, joten vuonna 2004 yli 65-vuotiaiden osuus oli jo 27 prosenttia.

– Positiivista on, että yhä useammat elävät pidempään sekä dialyysihoidossa että munuaissiirteen kanssa, sanoo Suomen munuaistautirekisterin vastaava lääkäri, dosentti Patrik Finne.

Tee testi, jossa selvität riskisi saada munuaissairaus

Tuoreimmat tiedot suomen dialyysi- ja munuaisensiirtopotilaiden hoidosta

Sisältö jatkuu mainoksen alla