Polven tekonivelleikkaus sujuu sitä varmemmin, mitä rutinoituneempia sairaala ja leikkaava lääkäri ovat, sanoo Terveystalon ortopedi, liikuntatieteen erikoislääkäri Tapio Kallio.

1. Moni haluaisi polvinivelleikkaukseen, mutta ei pääse. Mistä tämä johtuu?

Oireet ratkaisevat. Jos oireet ovat lieviä ja röntgen kertoo, ettei nivelrikko ole vielä edennyt kovinkaan pitkälle, leikkausta ei suositella. Hyöty on tällöin vähäinen. Leikkaus on iso ja siihen sisältyy aina riskejä.

Kannattaa tutkituttaa polvensa ja luottaa lääkäriin.

2. Onko iällä mitään merkitystä leikkaukseen pääsyssä?

Ei ole määritetty ikärajaa, jonka jälkeen leikkausta ei voisi enää tehdä. Vuonna 2016 vanhin polven tekonivelen saanut oli 96-vuotias ja nuorin 16-vuotias.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tekonivel kestää keskimäärin 15 vuotta ja on selvää, että mitä myöhemmällä iällä leikkaus tehdään, sen parempi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos leikkaus joudutaan uusimaan, se on ensimmäistä leikkausta hankalampi tehdä, ja tekonivelen ikä on myös lyhyempi.

3. Voiko teknonivelen elinikää pidentää kotikonstein?

Proteesin kestoon vaikuttavat perinnölliset tekijät, mutta myös elintavoilla on merkitystä. Normaalipainoisella ja tupakoimattomalla tekonivel kestää yleensä pidempään kuin henkilöllä, joka on ylipainoinen tai tupakoi.

Kestoikään vaikuttavat myös jalkojen linjaukset: suorajalkaisuus lisää proteesin kestoa, vääräsäärisyys voi lyhentää sitä.

4. Mitä vaaroja leikkaukseen liittyy?

Vieras esine on herkkä bakteeri-infektioille. Vaarana voivat olla myös laskimotukokset, jotka johtavat
pahimmillaan keuhkoveritulppaan.

5. Onko yksityisesti tehdyllä leikkauksella eroa kunnalliseen?

Tämä ei ole oikea tapa erotella leikkauksia. Kriteereistä tärkein on se, paljonko sairaalassa tehdään leikkauksia per ortopedi. Mitä enemmän toiminta on niin sanotusti liukuhihnamaista, sen parempi potilaalle.

On väärä käsitys, että vähän leikkaavissa sairaaloissa saisi paremman lopputuloksen. Päinvastoin. Pienessä sairaalassa voi saada yksityishuoneen eikä siellä ole ehkä kiireen tuntua, mutta itse leikkauksen kannalta parhaisiin tuloksiin päästään siellä missä leikataan paljon. On tärkeää, että leikkauksen prosessit ovat hiotut ja sujuvat. Leikkausten tuloksia ja potilaan toipumista tulee myös seurata systemaattisesti.

6. Kannattaako hakeutua leikkauksiin joissa käytetään uusinta tietoa?

Innovaatiot ovat tärkeitä, mutta potilaan kannalta on olennaista, että prosesseista ja leikkausmenetelmistä on riittävän pitkä seuranta.

7. Aiemmin tekonivelistä saattoi irrota elimistöön aineita. Onko tällainen vaara vielä olemassa?

Virheistä on opittu. Tähänkin pätee sama suuruuden logiikka: mitä enemmän leikkauksia on tehty, sitä varmemmin leikkauksissa käytetyt proteesimallit ovat testattuja.

8. Miksi kaikki saavat kolmen kuukauden sairausloman? Eikö työn luonteella ole merkitystä sairausloman tarpeeseen?

Varmasti on, mutta ensin pitää olla sellaisessa kunnossa, että voi mennä työpaikalle. Kyse on isosta leikkauksesta, joka voi antaa pieniä oireita vuodenkin ajan. Ensin lihasvoiman on palauduttava. Lisäksi vie aikansa, ennen kuin polven liikelaajuus on oikeassa mitassaan.

9. Maallikosta lonkkaleikkaus on vaikeampi kuin polvileikkaus. Mutta taitaakin olla toisin päin?

Lonkkanivel on pallonivel ja se toimii omassa nivelkupissaan. Teknisesti lonkkaleikkauksesta toipuminen on helpompaa kuin polvileikkauksesta.

Polvessa on enemmän liikkeeseen osallistuvia osia kuin lonkassa. Polvea pitää pystyä ojentamaan ja koukistamaan, siinä on kiertoa ja keinumista. Polvessa on myös nivelsiteitä yllättävän paljon.

Lue myös: Tällainen kokemus on polven tekonivelleikkaus:

 

Tiesitkö tätä?

  • Nivelrikkoa eli artroosia sairastaa noin miljoona suomalaista. Tauti lisääntyy suorassa suhteessa ikään.
  • Polven tekonivelleikkaus parantaa elämänlaatua vähintään 15 vuoden ajaksi.
  • Tekonivelen polveensa saavan keski-ikä on 68 vuotta. Uusintaleikkauksissa keski-ikä on vuoden enemmän, 69 vuotta.
  • Vuonna 2016 Suomessa tehtiin 12 251 polven tekonivelen ensileikkausta. Leikkausten määrä on kasvanut tasaisesti koko 2010-luvun.
  • Vuonna 2016 tehtiin 906 polven uusintaleikkausta. Yleisimmät syyt uusintaleikkauksiin ovat infektio, tulehdus tai tekonivelen epävakaus ja sopimattomuus.
  • Vuonna 2016 polvileikkauksista 64 prosenttia tehtiin naisille.
  • Tekonivelairaala Coxassa tehtiin 2016 yhteensä 1 723 polven tekonivelleikkausta. Toiseksi eniten polvileikkauksia tehtiin Peijaksen sairaalssa (HYKS), 1332 leikkausta. Kolmantena on Turku: TYKS Kantasairaalassa tehtiin 582 leikkausta.

Lähde: THL

Sisältö jatkuu mainoksen alla