Valkoisesta hymystä haaveilevan kannattaa suunnata hammastarkastukseen, sillä hampaiden valkaisun voi tehdä vain terveeseen suuhun.

Jos tummuvat hampaat harmittavat ja jotain haluaisi niille tehdä, on ratkaistava, valkaistaanko hammasluuta vai riittääkö värjäytymien poisto hampaan pinnalta.

Ainoat hammasluuta valkaisevat aineet ovat karbamidiperoksidi ja vetyperoksidi, joten tuotteiden on sisällettävä jompaakumpaa, jos mielii valkoista. Karbamidiperoksidin hajoamistuotteena syntyy vetyperoksidia. Kun vetyperoksidi hajoaa, kiilteen lävitse hammasluuhun pääsee happea, joka valkaisee värjäytymät.

Valkaisuaineita on erilaisia vahvuuksia. Kotivalkaisuun käytetään yleensä 10–20-prosenttista karbamidiperoksidia tai noin 10-prosenttista vetyperoksidia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Valkaisu voi aiheuttaa vihlontaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hampaiden valkaisu ei vaurioita kiillettä, kun valkaisuvalmistetta käytetään ohjeiden mukaan. Noin puolet hampaitaan valkaisevista saa valkaisusta kuitenkin sivuvaikutuksia, joista yleisimpiä ovat hampaiden vihlonta ja ikenien arkuus.

– Ikävät tuntemukset häviävät yleensä muutamassa päivässä, kun sylki korjaa vauriot, sanoo hammaslääkäri Katri Dubb.

Hän neuvoo käyttämään hampaiden harjaukseen vihloville hampaille tarkoitettua tahnaa. Jos hampaita kuitenkin vihloo kovasti valkaisun aikana, valkaisu kannattaa keskeyttää.

Sivuvaikutukset riippuvat käytettävän aineen vahvuudesta ja käytön pituudesta. Jotta ikäviltä haitoilta vältyttäisiin, valkaisuun käytettävä hapetin ei saa olla liian vahvaa. Esimerkiksi netissä myynnissä ollut 35-prosenttinen karbamidiperoksidituote on aivan liian vahvaa, ja se on aiheuttanut joillekin käyttäjille ikenien palamista. Toisaalta hyvin laimea valkaisuaine on tehoton.

– Ihmisillä on kova hinku saada valkoiset hampaat. Huolestuttavaa on se, että moni ei tiedä, millaisen valmisteen ostaa. Hampaatkaan eivät aina ole siinä kunnossa, että niitä voisi valkaista, Dubb toteaa.

Hampaiden kotivalkaisu kiinnostaa, sillä sen valtti on edullisuus. Hammasvastaanotolla tehtävä niin sanottu penkkivalkaisu voi maksaa jopa 500 euroa.

Muista!

Valkaisuaine vaikuttaa vain itse hammas­kudokseen, joten esimerkiksi vanhat yhdistelmämuovipaikat eivät vaalene. Lisäkustannuksia voi tulla, jos vanhoja paikkoja pitää vaihtaa uusiin.

Kiskovalkaisu

Hammaslääkäri tai suu­hygienisti ottaa potilaan hampaista jäljennökset,
joiden mukaan laboratorio valmistaa potilaalle hammasmuotit eli valkaisukiskot tai -lusikat. Kiskoihin levitetään kotona valkaisugeeliä ja kiskot asetetaan paikoilleen hampaiden harjauksen jälkeen. Valkaisuaika aineesta riippuen 1/2–8 tuntia. Valkaisutulos saavu­tetaan noin 3–8 yössä tai 7–12 päivässä.

Muottivalkaisu

Muottiaihioista muotoillaan kuuman veden avulla henkilökohtaiset valkaisumuotit. Pieni määrä geeliä levitetään valkaisumuotteihin, jotka asetetaan paikoilleen puhdistettujen hampaiden päälle 45 minuutiksi päivässä. Käytetään  1–3 viikkoa.

Liuskavalkaisu

Valkaisugeelillä kyllästetyt ohuet, kertakäyttöiset teipit kiinnitetään ylä- ja alahampaiden pinnalle. Käytetään kahdesti päivässä puoli tuntia kerrallaan 14 päivän ajan. Liuskoja käytettäessä ei saa syödä, juoda, tupakoida eikä nukkua. Paketti sisältää 56 liuskaa: 28 liuskaa alahampaille ja 28 liuskaa ylähampaille.

Vierailija

Parempi kun asiantuntija tekee valkaisun. En itse lähtisi pilaamaan hampaitani.
Siitä sitten uusi masennus. Minulta poistettiin yksi elävä hammas, syvä reikä kuitenkin oli. Hammas ei vaivannut tai antanut mitään merkkejä reiästä, joka oli paikan alla. Kerran putsatessa hampaitani hammas yhtäkkiä siirtyi ja kun kokeilin puoli hammasta tarttui käteeni ja alla ammottava reikä. Eikä vieläkään särkenyt. Tietenkin hammas tuli paikata, ja sainkin nopeasti ajan, mutta siihen laitettiin ekaks lääkepaikka ja otettiin pois purennasta, mutta hamasta alkokin särkeä ja säteili kaikkiin hampaisiin. Uudelleen lekurille, todettiin muutaman millin halkeama, muuta vaihtoehtoa ei lääkärin mielestä ollut kun poisto, ja niin tehtiin. En tiedä olisiko se kuitenkin voitu pelastaa, mutta tässä ollaan ilman hammasta. Itkin kun hammas vedettiin. Se näytti kauniin valkoiselta, itkin,itkin ja itkin. Olen omasta mielestäni hoitanut hampaitani hyvin,mutta se ei riittänyt. En tiedä mikä siinä oli vikana kun se piti poistaa, syvä reikä kyllä, mutta eikö syvääkin reikää voi paikata? Ehdotin uutta lääkepaikkaa, mutta se ei kuulemma olisi auttanut. Nyt mietin mitä tilalle. Syöminen ja puhuminen on hieman muuttunut, onneksi hammas ei ole edessä joten aukko ei näy kun leveästi hymyillessä. Mietin usein olisiko oma hammas kuitenkin voitu pelastaa???

Lainaus:

Minä laitan hampaat yöksi Sinol-kylpyyn, aamulla kannattaa pestä tavallisella astianpesuaineella ja harjalla, kannellinen lasipurkki on oivallinen astia tähän käyttöön.

No joo... sinähän puhut tekareista, hampaat kylpyyn, höh? Mulla on omat hampaat suussa, en sentään astianpesuaineella pese omia luonnon hampaitani.

Sisältö jatkuu mainoksen alla