Sairas suu maistuu pahalle, lemahtaa happamalle ja oirehtii ilkeästi. Ongelma voi olla ientulehdus, sieni tai kuiva suu. Katso myös, harjaatko hampaasi oikein.
Harja käteen kaksi kertaa päivässä
- Pese hampaat aamuin illoin pehmeällä hammasharjalla ja fluorihammastahnalla.
- Käytä hammasvälien puhdistamiseen vahattua ja liuskamaista hammaslankaa, hammasväliharjaa tai hammastikkuja. Puhdista hammasvälit päivittäin.
- Aloita harjaus takahampaista kielen puolelta. Harjan pitäisi olla vinossa kulmassa ienreunaa vasten siten, että se koskettaa sekä hampaita että ikeniä.
- Harjaa 2-3 hampaan ryhmiä pienillä nykytysliikkeillä. Käytä purukalustosi harjaamiseen pari, kolme minuuttia.
- Älä käytä valkaisevaa tahnaa jatkuvasti.
- Sähköhammasharjalla puhdistat hampaasi tehokkaimmin. Vaihda harjan pää tai tavallinen hammasharja noin kerran kuukaudessa.
- Vältä sokeripitoisia ja happamia välipaloja sekä napostelua pitkin päivää. Ota ruoan päälle pari palaa täysksylitolipurkkaa.
- Käy säännöllisesti hammaslääkärissä ja pyydä itsellesi omahoito-ohjeet.
Yleisimmät suun ongelmat ja niiden hoito
1. Kuiva suu
Kuiva suu on ikääntyvälle ja lääkkeitä käyttävälle tuiki tuttu kiusa. Kuivalla suulla on vaikea puhua ja niellä, eikä ruokakaan maistu tavalliseen tapaan.
Kun sylkeä erittyy kitsaasti, myös hengitys alkaa haista.
Jos käytössäsi on kolme tai useampia lääkkeitä, on mahdollista, että suusi kuivuu.
Kuivaa suuta voi hoitaa apteekista saatavilla kuivan suun tuotteilla. Hanki ainakin vaahtoamatonta hammastahnaa, kokeile päivällä suuhun suihkaistavaa keinosylkeä ja testaa suun limakalvoille yöksi levitettävää kuivan suun geeliä.
2. Vihlonta
Hampaiden vihlonta voi johtua paljastuneista juurenpinnoista ja hammaskiilteen kulumista. Joskus vihlonta kertoo öisestä narskuttelusta.
Vihloville hampaille on omia hammastahnoja. Voit käyttää tahnaa harjauskertojen välillä myös siten, että otat hammastahnaa sormenpäähän ja hierot sitä vihlovaan kohtaan. Muista myös suun kostutuksen omahoitotuotteet.
3. Ientulehdus
Tulehtuneet ikenet vuotavat verta ja henkikin saattaa lemahtaa. Ientulehdus pääsee valloilleen, kun bakteerimassan aiheuttama tulehdus alkaa laajentaa ienten verisuonia. Ienverenvuotoa ilmaantuu etenkin hampaita harjatessa.
Katso, mikä suomalaiskeksintö: Näin hampaat pysyisivät suussa pidempään
4. Parodontiitti
Ientulehduksesta voi olla seurauksena hampaiden kiinnityskudossairaus nimeltä parodontiitti. Silloin ientaskut hampaiden ympärillä syvenevät.
Parodontiitti on usein salakavala tauti, sillä se ei oireile ienverenvuotoa lukuun ottamatta useimmiten mitenkään. Jos tauti saa edetä rauhassa, tulehdustila tuhoaa hammasta ympäröiviä pehmytkudoksia ja leukaluuta, hampaat alkavat lopulta heilua ja hampaiden väliin alkaa syntyä rakoja.
Lue myös: Vetäytyneitä ikeniä voi paikata
5. Sieni suussa
Suun sieni eli sammas on useimmiten proteesinkäyttäjän vaiva. Suulakeen, proteesin alle tai kielen pinnalle tulee valkoista katetta tai suulaki punertaa. Sieni aiheuttaa suun kirvelyä tai pahaa makua suussa, mutta voi myös olla oireeton.
Proteesi altistaa sieni-infektiolle, sillä sylki ei pääse huuhtelemaan proteesin alla olevaa kudosta. Sienen saa kuriin, kun puhdisaa proteesin säntillisesti ja huolehdit suun kostutuksesta.
Asiantuntijana erikoishammaslääkäri Annamari Nihtilä Helsingin kaupungin suun terveydenhuollosta. Lähteenä myös: Suomen Hammaslääkäriliitto