Hammasongelmat ovat tuttu juttu monelle. Suomalainen keksintö lupaa helpotusta yleiseen vaivaan.

Pelottaako sinuakin se, milloin hampaat tippuvat suusta? Onko parodontiitti iskenyt jo?

Parodontiitti tarkoittaa hampaiden kiinnityskudosten tulehdusta. Siihen liittyvä hampaiden kiinnityksen kato on yleisimpiä syitä, minkä vuoksi hampaita irtoaa suusta. Suomalainen tutkija on keksinyt uuden yhdistelmän, jolla voi korjata juuri näitä hammastuhoja.

Farmasian lisensiaatti Kirsi Rosenqvist kertoo kehittelemästään uudesta aineesta. Se voi estää hampaiden tukikudoksen tuhoutumisen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Reiät on ehkä paikattu ja hampaita muutenkin hoidettu, mutta se ei riitä. Elämme nykyään pidempään, ja parodontiitti voi olla syy, miksi lopulta tarvitsemme tekohampaat – ei se, että hampaat olisivat reikäiset, kertoo  perjantaina aiheesta väittelevä Rosenqvist.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Väitöstiedotteen mukaan kiinnityskudoksen tuhoutuminen on sitä yleisempää, mitä vanhemmaksi ihminen elää. Kavala tulehdus on usein oireeton. Kun se on diagnosoitu, sitä yleensä hoidetaan suun kautta nautitulla lääkeaineella. Rosenqvist halusi kehittää tähän vaihtoehdon. Sellaisen lääkkeen, joka laitetaan hallitusti sinne, missä sitä tarvitaan eli ientaskussa.

Lääkeaineeseen hän yhdisti bioaktiivista lasia ja teki niistä massan, joka laitettiin kriittiseen kohtaan kymmeneksi minuutiksi.  Keksintö on nyt patentoitu Keksintösäätiön avustuksella ja Rosenqvist toivoo pääsevänsä kaupallistamaan tuotteen.

– Yhdistelmä näyttäisi auttavan parodontiitille tyypillisten kudostuhojen korjaamisessa. Sitä voitaisiin käyttää parantamaan syvien ientaskujen kiinnittymistä ja mahdollisesti korjaamaan syntyneitä kudostuhoja. Näin ihminen saisi pidettyä hampaat suussaan, Rosenqvist mainitsee.

Hei! Tämä artikkeli osui kohdalleni viime hetkellä! Hammaslääkäri totesi etuhampaan poistettavaksi? Nyt pyytäisin apuanne, jotta voisin saada osoitteen kyseiseen hoitoon tai lääkäriin. Vastausta odottaen Ismo Seppälä. ismo.seppala@netti.fi

Syvästi dementoituneita, Alzheimerin kourissa kituvia vanhuksia katsoessani toivon todella, että hampaani tippuisivat, jos kohtaloni on sama. Äitini kuuluu tuohon joukkoon. He eivät itse halua tai pysty hampaitaan pesemään eivätkä anna hoitajien suuhunsa mennä tonkimaan. Hampaat ja ikenet ovat siis aivan kammottavassa kunnossa. Tervetuloa parodontiitti!!

Sisältö jatkuu mainoksen alla