Ennen kuin ostat lemmikin, mieti omistamisen hyvät ja huonot puolet. Lemmikin pito voi olla kallista, mutta lemmikki auttaa jopa toipumaan sairauksista.

1 Mitä vaihtoetoja minulla on?
Mieti, haluatko sylilemmikin, ulkoilukaverin vai sellaisen, joka asuu omassa häkissään tai akvaariossa. Kissojen, koirien ja häkkilintujen lisäksi voit harkita kilpikonnaa, frettiä, matelijoita ja liskoja sekä jyrsijöitä, kuten kania ja marsua. Kymmenistä lajeista löytyy kyllä sopiva.

2 Pitää kysyä myös perheeltä?
Kyllä vain. Tehkää yhteinen päätös ja miettikää, kuka kantaa vastuun lemmikin kokonaisvaltaisesta hoidosta. Jos asut yksin, mieti kuinka paljon sinulla käy tuttavia ja sukulaisia. Osa heistä on varmaan allergisia tai ei pidä eläimistä.

3 Kuinka paljon lemmikki tarvitsee aikaa?
Useat lemmikit ovat laumaeläimiä, jotka kaipaavat seuraa. Varsinkin, jos asut yksin, mieti tarkkaan, riittääkö aikasi lemmikille ja muille harrastuksillesi ja kuinka paljon lemmikkisi joutuu olemaan yksin. Vain akvaariokalat ja osa matelijoista eivät kaipaa ihmisen seuraa, säännöllistä hoitoa kylläkin.

4 Pitääkö ajatella tulevaisuutta?
Jos on ikää jo enemmän, on syytä pohtia, riittääkö sinulla voimia ja mahdollisuuksia huolehtia lemmikistä vielä kymmenenkin vuoden päästä. Eläin pitää hankkia ajatellen, että se saa asua luonasi koko elämänsä. Mieti myös, jaksatko puuhastella lemmikin kanssa ja onko lähelläsi sitoutumiseen valmiita ihmisiä, jos jotain sattuu. Lemmikki tarvitsee hoitopaikan, jos esimerkiksi joudut sairaalaan.

5 Sotkevatko kaikki lemmikit?
Kyllä, kaikki sottaavat. Koirista ja kissoista lähtee aina hiukan karvaa, pari kertaa vuodessa enemmän, ja ne tuovat myös väistämättä hiekkaa ja kuraa sisään. Monilla jyrsijöillä on melko voimakas ominaistuoksu. Häkkilinnut heittelevät jyviä ympäriinsä ja kani tiputtelee papanoitaan lattialle.

6 Millaisen lemmikin voi ottaa kerrostaloon?
Kerrostalossa lemmikin pito voi olla hankalaa. Loska-aikana koira tuo kuraa rappukäytävään, koiran haukku, kissan naukuna ja pientenkin eläinten tassuttelu ja hypähtely saattavat häiritä naapuria. Iso akvaario valtavine vesimäärineen voi olla turvallisuusriski.
Ja jaksatko lähteä paukkupakkasellakin viemään aamulla koiraa ulos? Omakoti- tai rivitalossa asuva voi päästää koiran asioilleen pihalle.

7 Mitä lemmikki maksaa?
Kuluja tulee ruokinnasta, tarvikkeista ja eläinlääkärikäynneistä. Lemmikki saattaa sairastella useinkin, ja eläinlääkärikäynteihin uppoaa helposti satoja euroja. Vapaaehtoisia menoja ovat erilaiset harrastukset. Näyttelyihin hurahtanut saa helposti kulumaan yhteen tapahtumaan sata euroa, ja erilaisten lajien harrastajat saattavat matkustaa satoja kilometrejä päivän koulutustapahtuman vuoksi.

8 Millaista hyötyä lemmikistä on?
Kaikista lemmikeistä on seuraa, ja ne vähentävät yksinäisyyden tunnetta. Ne osoittavat omistajalleen kiintymystä ja ehdotonta rakkautta. Lemmikillä ei ole ”huonoja päiviä”, ja ne hyväksyvät omistajansa juuri sellaisena kuin hän on. Ne antavat usein aiheen nauraa ja tilaisuuksia riemukkaaseen leikkimiseen, mikä aikuisille on harvinaista ja vierastakin. Kukaan ei ihmettele lemmikkinsä kanssa touhuavaa aikuista!

Useiden eri tutkimusten mukaan lemmikin ja ihmisen välinen vuorovaikutus edistää myös terveyttä monella tavalla. Lemmikin fyysinen koskettaminen saa ihmisen voimaan paremmin. Lemmikit alentavat verenpainetta ja hidastavat nopeaa pulssia, lievittävät masennusta ja auttavat toipumaan sairauksista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eläimen omistajat myös käyvät muita harvemmin lääkärillä ja käyttävät keskimääräistä vähemmän lääkkeitä. He selviävät tavallista paremmin stressaavista tilanteista ja kokevat vähemmän yksinäisyyttä. Viime vuosien aikana on osoitettu, että allergiatkin vähentyvät lemmikkien myötä.
Lemmikin avustuksella on myös helpompaa solmia tuttavuuksia, ja muutenkin sosiaalisia tilanteita syntyy enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä maksaa?

Maatiaiskissa maksaa muutaman kympin, mutta jo ensimmäiset kaksi rokotusta vievät yli 50 euroa. Jos eläinlääkäriin on päästävä pyhänä tai heti, kulut saattavat jo kertakäynnillä nousta suuriksi.

Joillekin lemmikeille saa vakuutuksen, joka kattaa osan eläinlääkärikuluista.
Esimerkiksi rotukoiran eläinvakuutus maksaa keskimäärin 300 euroa vuodessa.

Yksikään lemmikki ei pärjää ihmisten ruuanjätteillä, vaan niille pitää ostaa lajille sopivaa ruokaa. Allerginen lemmikki tarvitsee kalliita erikoisruokia.
Kaikki lemmikit tarvitsevat varusteita:  häkin, pedin, ruokakuppeja, hihnoja,
pantoja, turkinhoitovälineitä ja hoito­tuotteita. Osan tarvikkeista voi
ostaa käytettynä.

Esimerkkejä ostohinnosta

Rotukoirat                 600–2000 e
Rotukissat                 500–1500 e
pienet häkkilinnut       50–100 e
Isot papukaijat        1000–2500 e
Kilpikonnat                200–3000 e
Fretit                         250–600 e
Kanit                          20–100 e
Akvaariokalat             1–50 e


Lähteet:
Lemmikkien terveysvaikutukset ja Lemmikkiavusteinen terapia, Jyväskylän yliopisto, Hanna Vänttilä
Suomen Kennelliitto, Suomen rotukissa-yhdistys, Suomen Papukaijayhdistys ry

Sisältö jatkuu mainoksen alla