Ennen kuin ostat lemmikin, mieti omistamisen hyvät ja huonot puolet. Lemmikin pito voi olla kallista, mutta lemmikki auttaa jopa toipumaan sairauksista.

1 Mitä vaihtoetoja minulla on?
Mieti, haluatko sylilemmikin, ulkoilukaverin vai sellaisen, joka asuu omassa häkissään tai akvaariossa. Kissojen, koirien ja häkkilintujen lisäksi voit harkita kilpikonnaa, frettiä, matelijoita ja liskoja sekä jyrsijöitä, kuten kania ja marsua. Kymmenistä lajeista löytyy kyllä sopiva.

2 Pitää kysyä myös perheeltä?
Kyllä vain. Tehkää yhteinen päätös ja miettikää, kuka kantaa vastuun lemmikin kokonaisvaltaisesta hoidosta. Jos asut yksin, mieti kuinka paljon sinulla käy tuttavia ja sukulaisia. Osa heistä on varmaan allergisia tai ei pidä eläimistä.

3 Kuinka paljon lemmikki tarvitsee aikaa?
Useat lemmikit ovat laumaeläimiä, jotka kaipaavat seuraa. Varsinkin, jos asut yksin, mieti tarkkaan, riittääkö aikasi lemmikille ja muille harrastuksillesi ja kuinka paljon lemmikkisi joutuu olemaan yksin. Vain akvaariokalat ja osa matelijoista eivät kaipaa ihmisen seuraa, säännöllistä hoitoa kylläkin.

4 Pitääkö ajatella tulevaisuutta?
Jos on ikää jo enemmän, on syytä pohtia, riittääkö sinulla voimia ja mahdollisuuksia huolehtia lemmikistä vielä kymmenenkin vuoden päästä. Eläin pitää hankkia ajatellen, että se saa asua luonasi koko elämänsä. Mieti myös, jaksatko puuhastella lemmikin kanssa ja onko lähelläsi sitoutumiseen valmiita ihmisiä, jos jotain sattuu. Lemmikki tarvitsee hoitopaikan, jos esimerkiksi joudut sairaalaan.

5 Sotkevatko kaikki lemmikit?
Kyllä, kaikki sottaavat. Koirista ja kissoista lähtee aina hiukan karvaa, pari kertaa vuodessa enemmän, ja ne tuovat myös väistämättä hiekkaa ja kuraa sisään. Monilla jyrsijöillä on melko voimakas ominaistuoksu. Häkkilinnut heittelevät jyviä ympäriinsä ja kani tiputtelee papanoitaan lattialle.

6 Millaisen lemmikin voi ottaa kerrostaloon?
Kerrostalossa lemmikin pito voi olla hankalaa. Loska-aikana koira tuo kuraa rappukäytävään, koiran haukku, kissan naukuna ja pientenkin eläinten tassuttelu ja hypähtely saattavat häiritä naapuria. Iso akvaario valtavine vesimäärineen voi olla turvallisuusriski.
Ja jaksatko lähteä paukkupakkasellakin viemään aamulla koiraa ulos? Omakoti- tai rivitalossa asuva voi päästää koiran asioilleen pihalle.

7 Mitä lemmikki maksaa?
Kuluja tulee ruokinnasta, tarvikkeista ja eläinlääkärikäynneistä. Lemmikki saattaa sairastella useinkin, ja eläinlääkärikäynteihin uppoaa helposti satoja euroja. Vapaaehtoisia menoja ovat erilaiset harrastukset. Näyttelyihin hurahtanut saa helposti kulumaan yhteen tapahtumaan sata euroa, ja erilaisten lajien harrastajat saattavat matkustaa satoja kilometrejä päivän koulutustapahtuman vuoksi.

8 Millaista hyötyä lemmikistä on?
Kaikista lemmikeistä on seuraa, ja ne vähentävät yksinäisyyden tunnetta. Ne osoittavat omistajalleen kiintymystä ja ehdotonta rakkautta. Lemmikillä ei ole ”huonoja päiviä”, ja ne hyväksyvät omistajansa juuri sellaisena kuin hän on. Ne antavat usein aiheen nauraa ja tilaisuuksia riemukkaaseen leikkimiseen, mikä aikuisille on harvinaista ja vierastakin. Kukaan ei ihmettele lemmikkinsä kanssa touhuavaa aikuista!

Useiden eri tutkimusten mukaan lemmikin ja ihmisen välinen vuorovaikutus edistää myös terveyttä monella tavalla. Lemmikin fyysinen koskettaminen saa ihmisen voimaan paremmin. Lemmikit alentavat verenpainetta ja hidastavat nopeaa pulssia, lievittävät masennusta ja auttavat toipumaan sairauksista.

Eläimen omistajat myös käyvät muita harvemmin lääkärillä ja käyttävät keskimääräistä vähemmän lääkkeitä. He selviävät tavallista paremmin stressaavista tilanteista ja kokevat vähemmän yksinäisyyttä. Viime vuosien aikana on osoitettu, että allergiatkin vähentyvät lemmikkien myötä.
Lemmikin avustuksella on myös helpompaa solmia tuttavuuksia, ja muutenkin sosiaalisia tilanteita syntyy enemmän.

Mitä maksaa?

Maatiaiskissa maksaa muutaman kympin, mutta jo ensimmäiset kaksi rokotusta vievät yli 50 euroa. Jos eläinlääkäriin on päästävä pyhänä tai heti, kulut saattavat jo kertakäynnillä nousta suuriksi.

Joillekin lemmikeille saa vakuutuksen, joka kattaa osan eläinlääkärikuluista.
Esimerkiksi rotukoiran eläinvakuutus maksaa keskimäärin 300 euroa vuodessa.

Yksikään lemmikki ei pärjää ihmisten ruuanjätteillä, vaan niille pitää ostaa lajille sopivaa ruokaa. Allerginen lemmikki tarvitsee kalliita erikoisruokia.
Kaikki lemmikit tarvitsevat varusteita:  häkin, pedin, ruokakuppeja, hihnoja,
pantoja, turkinhoitovälineitä ja hoito­tuotteita. Osan tarvikkeista voi
ostaa käytettynä.

Esimerkkejä ostohinnosta

Rotukoirat                 600–2000 e
Rotukissat                 500–1500 e
pienet häkkilinnut       50–100 e
Isot papukaijat        1000–2500 e
Kilpikonnat                200–3000 e
Fretit                         250–600 e
Kanit                          20–100 e
Akvaariokalat             1–50 e

Lähteet:
Lemmikkien terveysvaikutukset ja Lemmikkiavusteinen terapia, Jyväskylän yliopisto, Hanna Vänttilä
Suomen Kennelliitto, Suomen rotukissa-yhdistys, Suomen Papukaijayhdistys ry

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju