Helsingissä vanhusten kotihoidon käynneistä lähes puolet ovat alle 16 minuutin pituisia pikavisiittejä. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat (HS).

Suomalaisvanhuksista yhä useampi asuu pian kotona laitoksen sijaan. Ja heidän joukossaan on ihmisiä, jotka viettävät päivässä peräti 22 tuntia yksin kodeissaan. Samalla kodinhoito puurtaa täysiä, mutta heillä ei ole aikaa toimia seuralaisina, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Lehti selvitti pääkaupungin karua tilannetta.

Kotihoidon käynneistä 40 prosenttia kestää alle 16 minuuttia. Melkein saman verran eli 39 prosenttia käynneistä kestää 16–30 minuuttia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Helsingissä noin joka neljäs 85-vuotias saa kotihoitoa.  Osa asiakkaista ei pysty nousemaan vuoteesta tai istumaan pyörätuolissa. Silloin aika kuluu vuoteessa, kuvailee HS. Kotihoidossa kun tehdään vain välttämättömin. Kaikki ylimääräinen jää tekemättä tai tehdään ylitöinä, kertoo sosiaali- ja terveydenhuollon Superin ammattiliiton paikallisjohtaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ideaali on, että saa olla kotona ja kaikki palvelut tuotetaan kotiin. Se ei vain onnistu kaikkien kohdalla. Meillä on vanhuksia, jotka oikeasti tarvitsevat sen laitospaikan, sanoo ammattiliitto Superin paikallisjärjestön puheenjohtaja Hannele Hyvönen HS:ssä.

ET-lehdestä numero 11/2014 voit lukea lisää kotihoidon ja omaishoidon epäkohdista. Esimerkiksi Harrilla ja Helenalla on kovia kokemuksia asiasta: heillä kävi vuodessa yli 68 hoitajaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla