Kuva verisestä vanhuksesta synnytti kiihkeää keskustelua vanhustenhuollon tilasta.

Viime perjantaina helsinkiläinen Hanna järkyttyi. Hänen iäkäs mummonsa oli jälleen kerran kaatunut kotonaan ja makasi taas sairaalasängyssä. Pää tikattuna ja sekavassa tilassa ollut mummo ei ollut sairaalassa ensimmäistä kertaa. Kaatumisia oli tapahtunut ennenkin.

– Aina mummo on kuitenkin kotiutettu, vaikka hän ei millään mittareilla ole enää kotikuntoinen. Perjantaina olin niin ahdistunut, että päätin ottaa mummostani kuvan. Julkaisin kuvan Facebookissa ja perustin sen myötä Vanhustenhoidon nykytila -nimisen sivuston, Hanna kertoo.

Vanhukset puhututtavat – poliitikot vaikenevat

Kuva järkytti ihmisiä ja levisi nopeasti.

– Se oli äärimmäinen teko mutta tehokas. Vanhustenhoidon nykytila -ryhmään on liittynyt perjantain jälkeen yli 2800 jäsentä. 

Ihmiset kertovat ryhmässä tarinoitaan. Osa on turhautuneita ja väsyneitä hoitoalan työntekijöitä, osa omaisia. Myös joitakin vanhuksia on osallistunut keskusteluun.

– Olen tietysti ilahtunut, että ihmiset ovat löytäneet foorumin, jossa jakaa kokemuksia. Silti on mielestäni pöyristyttävää, etteivät poliitikot ole tähän mennessä osallistuneet keskusteluun, sillä heidän mielipiteitään ja näkemyksiään tässä kaivataan, Hanna toteaa.

Heitteillä olevat vanhukset

Hanna aloitti ryhmän mummonsa kuvalla ja tarinalla. Nyt kun kiinnostus on herännyt, hän poisti kuvan. Hanna ei halua myöskään tulla julkisuuteen omalla persoonallaan, sillä aihe on paljon tärkeämpi.

– Halusin olla vain alulle panija, koota ryhmän, jossa voidaan keskustella. On järkyttävää, miten paljon mummoni kaltaisia tarinoita Suomesta löytyy. Systeemissä on jotain todella pahasti vialla.

Siihen voi todella yhtyä, kun lukee ryhmäläisten kertomuksia. Alzheimeria sairastavia yksineläjiä, kaatuilua, huolta omaisen voinnista tulvii jutuista. Myös niin hoitohenkilökunnan kuin sukulaisten syvää uupumusta ja pohdintaa.

Erityisesti kotiin sairaalasta puolikuntoisena passittaminen turhauttaa ryhmäläisiä. Sosionomiopiskelijaksi ilmoittautuva tyttö kirjoittaa ryhmässä muun muassa näin:

"Myös oman mummoni tila huolettaa, täyttää tänä vuonna 90, ei tunnista enää omaa kotiaan ja omat poikansakin menevät sekaisin. Meitä lapsenlapsia ei enää tunnista. Ei ole silti saanut hoitopaikkaa. Mietin vaan miltä itsestä tuntuisi herätä aina yksin vieraasta paikasta, jota ei enää muista kodikseen."

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: