Kuva verisestä vanhuksesta synnytti kiihkeää keskustelua vanhustenhuollon tilasta.

Viime perjantaina helsinkiläinen Hanna järkyttyi. Hänen iäkäs mummonsa oli jälleen kerran kaatunut kotonaan ja makasi taas sairaalasängyssä. Pää tikattuna ja sekavassa tilassa ollut mummo ei ollut sairaalassa ensimmäistä kertaa. Kaatumisia oli tapahtunut ennenkin.

– Aina mummo on kuitenkin kotiutettu, vaikka hän ei millään mittareilla ole enää kotikuntoinen. Perjantaina olin niin ahdistunut, että päätin ottaa mummostani kuvan. Julkaisin kuvan Facebookissa ja perustin sen myötä Vanhustenhoidon nykytila -nimisen sivuston, Hanna kertoo.

Vanhukset puhututtavat – poliitikot vaikenevat

Kuva järkytti ihmisiä ja levisi nopeasti.

– Se oli äärimmäinen teko mutta tehokas. Vanhustenhoidon nykytila -ryhmään on liittynyt perjantain jälkeen yli 2800 jäsentä. 

Ihmiset kertovat ryhmässä tarinoitaan. Osa on turhautuneita ja väsyneitä hoitoalan työntekijöitä, osa omaisia. Myös joitakin vanhuksia on osallistunut keskusteluun.

– Olen tietysti ilahtunut, että ihmiset ovat löytäneet foorumin, jossa jakaa kokemuksia. Silti on mielestäni pöyristyttävää, etteivät poliitikot ole tähän mennessä osallistuneet keskusteluun, sillä heidän mielipiteitään ja näkemyksiään tässä kaivataan, Hanna toteaa.

Heitteillä olevat vanhukset

Hanna aloitti ryhmän mummonsa kuvalla ja tarinalla. Nyt kun kiinnostus on herännyt, hän poisti kuvan. Hanna ei halua myöskään tulla julkisuuteen omalla persoonallaan, sillä aihe on paljon tärkeämpi.

– Halusin olla vain alulle panija, koota ryhmän, jossa voidaan keskustella. On järkyttävää, miten paljon mummoni kaltaisia tarinoita Suomesta löytyy. Systeemissä on jotain todella pahasti vialla.

Siihen voi todella yhtyä, kun lukee ryhmäläisten kertomuksia. Alzheimeria sairastavia yksineläjiä, kaatuilua, huolta omaisen voinnista tulvii jutuista. Myös niin hoitohenkilökunnan kuin sukulaisten syvää uupumusta ja pohdintaa.

Erityisesti kotiin sairaalasta puolikuntoisena passittaminen turhauttaa ryhmäläisiä. Sosionomiopiskelijaksi ilmoittautuva tyttö kirjoittaa ryhmässä muun muassa näin:

"Myös oman mummoni tila huolettaa, täyttää tänä vuonna 90, ei tunnista enää omaa kotiaan ja omat poikansakin menevät sekaisin. Meitä lapsenlapsia ei enää tunnista. Ei ole silti saanut hoitopaikkaa. Mietin vaan miltä itsestä tuntuisi herätä aina yksin vieraasta paikasta, jota ei enää muista kodikseen."

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju