Ikävä vaiva, virtsankarkailu voi johtua monesta eri syystä. Mutta miten siitä pääsisi eroon?

Kärsin virtsankarkailusta. Olen 73-vuotias ja mittani ovat 161 cm ja 67 kg. Kohtuni on poistettu 1980 ja virtsarakon korjausleikkaus on tehty 1990.

En pysty käyttämään paikallisia estrogeenipuikkoja limakalvojen hoitoon sivuvaikutusten takia. Virtsatulehdusta minulla ei ole.

Millä saisin virtsankarkailun kuriin?

Nimimerkki Kiusallinen vaiva

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaatii rohkeutta puhua virtsankarkailusta. Usein ikäisesi nainen salaa virtsankarkailun lääkäriltään ja kärsii siitä yksinäisyydessään. Naisella – ja miehelläkin – virtsarakon ripustus pikkulantiossa löystyy ikääntyessä. Tämä johtaa naisella eriasteisiin virtsarakon ja kohdun laskeumiin. Kun rakon kaulaa ympäröivä lihasten sulkijamekanismi myös menettää jäntevyyttään, on helppo ymmärtää, että virtsarakon sulkuventtiili joskus pettää vaikkapa aivastaessa.

Virtsarakkokin ikääntyy ja menettää venyvyyttään. Tästä seuraa, että tahdosta riippumaton virtsaamistarve syntyy aivoissa ja tietoisuudessa ennen aikojaan, kun rakkoon on kertynyt vain verraten vähän virtsaa. Tuolloin rakon sulkuventtiili saattaa aueta refleksin kaltaisesti osittain tai jopa kokonaan, ja pöksythän siinä kastuvat.

Lääkäri pyrkii jokaisen potilaan kohdalla ymmärtämään, minkä tyyppistä virtsan karkaaminen on. Haastattelukaavakkeet ja virtsaamispäiväkirja auttavat tässä. Naispotilaalle tehdään gynekologinen tutkimus, jossa selvitetään synnytinelinten kunto ja mahdolliset laskeumat. Tutkitaan myös, karkaako virtsa, kun potilas ponnistaa.

Jos kyse on ponnistukseen liittyvästä karkailusta eli ponnistusinkontinenssista, lääkäri mielellään lähettää potilaan vaivaan erikoistuneelle fysioterapeutille, joka tutkii lantiopohjan lihasten toiminnan tarkemmin ja opettaa potilaalle, miten lantiopohjan lihaksia vahvistetaan. Jos hoito ei tepsi, voidaan tarvita pientä ripustustoimenpidettä, joita naistentautien erikoislääkärit tekevät sairaaloissa.

Jos taas kyse on niin sanotusta yliaktiivisesta rakosta tai pakkoinkontinenssista, rakkoa voi harjoittaa kestämään virtsaamispakkoa. Tähän muotoon on myös lääkehoitoa. Tärkeintä on kuitenkin se, että vaivasta uskaltaa puhua lääkärilleen, sillä useimmiten hoidot auttavat hyvin ja elämänlaatu kohenee.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Selvennyksen vuoksi sanon vielä että nimenomaan sokeriton karpalo tai puolukkamehu auttaa. Itselläni alkaa sen verran lievänä, että mulla auttaa runsas veden juominen välittömästi. Menee itsestään ohi. Ystäväni juo joka päivä lsillisen sitruunamehua ennalta ehkäisevästi ja on auttanut. Kannattaa käydä myös hammaslääkärissä kiillevaurioiden maksimoimiseksi. Hänellä ei ongelmaa siitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla