Vanhan kansan mukaan villahousut suojaavat virtsatietulehduksilta. Mitä sanoo omalääkärimme Risto Laitila? Onko sanonnassa mitään perää?

1. Herkistääkö kylmä virtsatietulehduksille?

Maailmassa ei ole ennätetty tutkia kaikkia asioita. Onhan se vähän kapea-alainen ajatus, että jokin asia ei ole totta ennen kuin se on tutkittu. Jos kansanviisaus sanoo, että villahousut suojaavat virtsatieinfektioilta, ei sitä pidä tuomita.

Mikään eettinen toimikunta ei hyväksyisi sellaista tutkimusta, jossa 200 naista istutettaisiin kylmille kiville ja katsottaisiin mitä tapahtuu. Lääkäri tässä asiassa uskoo vanhaa kansaa enemmän kuin tiedettä.

2. Onko talvella enemmän virtsatientulehduksia kuin kesällä?

Ei kai tästäkään ole mitään tutkimusta, enkä ole havainnut itsekään vastaanotollani tällaista ilmiötä. Naisten virtsatieinfektiot ovat kovin yleisiä. Miehet kertovat, että he kylmettävät eturauhasensa hirvimetsällä, muta se on eri asia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: 17 kysymystä ja vastausta pakkasesta – "Purukumi suojaa"

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Voiko itse tehdä jotakin, että välttyisi ikävältä pissavaivalta?

Karpalotuotteet ovat olleet hyväksi iät ja ajat. Varovasti voi sanoa, että niillä saattaa olla estomielessä jonkin verran tehoa.  Antibioottikuurin aikana ne saattavat tehostaa lääkkeiden vaikutusta. C-vitamiinikin voi olla hyväksi, mutta mikään ei korvaa antibioottihoitoa.

Jos on oireita, niin kannattaa soittaa lääkäripäivystykseen eikä kannata luottaa pelkkään karpalomehuun. Antibioottikuuri voidaan määrätä ilman laboratoriokokeita. Lääkärille ei tarvitse aina mennä. On olemassa puhelinhaastattelurunko, jonka mukaan resepti voidaan kirjoittaa. Jos potilas on 18–65-vuotias nainen, jolla on tyypillisiä oireita, ei tarvitse ottaa näytteitä.

4. Tuleeko oireita aina?

Mitä enemmän  tulee ikää, on myös oireettomia virtsainfektioita.  Rakossa voi kasvaa bakteereita, vaikka ei olisi tulehdusoireita. Niitä ei tarvitse hoitaa tai tutkia. Mutta voi olla, että tauti etenee vanhuksilla munuaisiin asti ja silloin se voi olla kova sairaus.

5. Milloin pitää mennä lääkäriin?

Jos on kuumetta muiden oireiden lisäksi – tai selkäkipuja.

6. Onko muuta parannuskeinoa kuin antibiootit?

Ei. Ei kannata ajatellakaan muuta. Joillakin tauti uusiutuu säännöllisesti. Jos tauti tulee kovin usein, määrätään estolääkitys.

Lähde: ET-lehden omalääkärin Risto Laitilan haastattelu.

Keskustele aiheesta

Miten sinä hoidat virtsatietulehdusten oireita? Miten vältyt niiltä kokonaan? Kerro vinkkisi alla olevassa kommentointikentässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla