Perheriitojen ja -huolien pitkittymisellä on hengenvaarallisia vaikutuksia, tuore tutkimus kertoo.

Tanskalaistutkimuksen mukaan lähimmäisten riidat, huolet ja vaatimukset lisäävät riskiä kuolla ennenaikaisesti. Sosiaalisista suhteista johtuva stressi altistaa elimistön sairauksille ja kuormittaa sydäntä. Vaikutukset ovat sitä vakavampia, mitä lähempi ihminen on kyseessä.

Tosin kovat konfliktit eivät katso lähimmäissuhteen laatua. Kuolleisuusriski on todella suuri kaikkien niiden ihmisten kanssa, jotka ovat osallisena konfliktiin – olipa kyseessä sitten perheenjäsen tai sen ulkopuolinen henkilö, kuten naapuri.

Sen sijaan kuolleisuusriskiä lisäävät ainoastaan sellaiset huolet ja vaatimukset, jotka liittyivät puolisoon tai lapsiin.  Muita ihmisiä koskevat huolet eivät ole niin vaarallisia terveydelle, tutkijat selvittivät.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että negatiivisuus lähimmissä ihmissuhteissa lisää riskiä kuolla. Tämä tutkimus tarkasteli erityisesti yksityisten ihmissuhteiden lajeja ja laatua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miehet ja työttömät tuntuivat olevan herkimpiä ja suurimmassa vaarassa huonojen ihmissuhteiden aikana.

Ihmissuhteiden aiheuttaman stressin ja kuolleisuuden yhteyttä selvitettiin pitkäaikaistutkimuksessa, johon osallistui lähes 10 000 aikuista. Heitä seurattiin vuosina 2000–2011.

Osallistujilla, joiden puolisot aiheuttivat heille huolta tai vaatimuksia, oli kaksin–kolminkertainen riski kuolla verrattuna heihin, joilla oli todella harvoin riitoja kumppaniensa kanssa.

Sosiaalinen kanssakäyminen ulotettiin tutkimuksessa perheen ja läheisten ystävien lisäksi naapuriin. Toistuvat konfliktit naapurinkin kanssa lähes kolminkertaistivat kuolemanriskin.

Tutkimus julkaistiin Journal of Epidemiology and Community Health -lehdessä.

Onkohan verrattu sinkkuna asuvien kuolleisuusriskiä riitaisassa parisuhteessa asuvien vastaavaan riskiin? Kiinnostaisi tietää, kun asun itsekseni lasten muutettua omilleen, ja välit ovat hyvät. Mieli ei ainakaan ole murheinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla