Jos pimenevät illat ja pikkujoulukausi muuttuvat liian alkoholinhuuruisiksi, hae ihmeessä apua.

ET-lehti kirjoitti alkoholilaskurista, josta saa apua alkoholin käytön arviointiin.  Jos testi kertoi huolestuttavan tuloksen, tai haluat muutoin stopin juomiselle, tässä apukeinoja. Kannattaa puhua myös näistä apukeinoista, jos ongelma onkin läheisellä.

Mene terveyskeskukseen

Kerro rohkeasti alkoholinkäytöstäsi terveyskeskuksesi hoitajalle tai lääkärille. He auttavat sinut ammattimaiseen päihdepuolen avo- tai laitoshoitoon yhdessä sosiaalitoimen ihmisten kanssa ja ohjaavat esimerkiksi paikkakunnallasi kokoontuvaan vertaistukiryhmään. Kaikkia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluksessa olevia sitoo vaitiolovelvollisuus, älä siis pelkää ongelmasi leviämistä ihmisten ilmoille.

Lähde kotipaikkakuntasi AA-kerhoon

AA-kerhojen puhelinnumerot löytyvät seutusi puhelinluettelosta.Tapaaat kerhoissa muita alkoholin ongelmakäyttäjiä ja irti yrittäviä. Huomaat, ettet ole ongelmasi kanssa yksin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sukella internetiin

Päihdelinkki-sivusto perustuu tutkittuun tietoon. SIeltä löydät runsaasti tietoa alkoholista ja muista päihteistä sekä päihdealan hoitopaikoista yhteystietoineen. Sivustolla voit testata omaa alkoholinkäyttöäsi ja kysyä asiantuntijoilta nimettömänä päihteisiin liittyviä asioita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tiedustele lääkehoitoa

Ota lääkärin kanssa puheeksi, olisiko lääkehoidosta apua sinulle.

Disulfiraami lopettaa juomisputken ja estää uuden alkua aiheuttamalla pienestäkin alkoholimäärästä voimakkaan pahoinvoinnin. Lääkettä käytetään tavallisesti 1-6 viikon jaksoissa ja tarvittaessa niissä tilanteissa, joissa repsahtaminen todennäköisesti uhkaisi. Joskus käyttö kestää kuukausia.

Naltreksoni estää alkoholin humalluttavan vaikutuksen ja päihtymishakuisen juomisen. Sen käyttö yhdistetään usein psykoterapiaan ja muihin psyykkisiin tukihoitoihin. Käyttöaika on noin 1-3 kuukautta. Samaan aikaan saa käyttää alkoholia, mutta alkoholisti ei saa enää juomisesta tyydytystä.

Alkoholin liikakäyttö on yhä useammin myös ikääntyvien naisten ongelma, jolla on kohtalokkaita seurauksia. Lue lisää aiheesta ET-lehden numerosta 19/2014, joka ilmestyy 26.11.2014.

Sisältö jatkuu mainoksen alla