Justus miettii tatuoinnin ottamista, mutta hänellä on yksi pulma ennen sitä. Joutuuko hän syömään antibiootit ennen sitä?

Minulla on sydämen läppävika, mitraaliprolapsi. Haluaisin ottaa käsivarteeni tatuoinnin, vaikka tiedän, että lääkärit tatuointeja vastustavatkin.

Pitäisikö minun ottaa antibiootit ennen toimenpidettä, kuten hammaslääkärissä?

- Justus

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Syy miksi Justuksen on otettava antibiootteja ennen joitakin hammaslääkärin toimenpiteitä, on se, että hän välttyisi sydänläppien kohtalokkaalta tulehdukselta, endokardiitilta. Se muille taustatiedoksi. Suussa, iholla, kaikilla elimistön pinnoilla on bakteereja odottamassa tilaisuutta päästä livahtamaan verenkiertoon ja sitä kautta kaikkialle elimistöön. Tietyissä hammastoimenpiteissä, poskiontelon punktiossa ja koepalojen otossa esimerkiksi, tuota tapahtuu aina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos sydänläppä ei ole terve, kuten Justuksella, hän kuuluu riskiryhmään ja saa siksi antibioottia ennen toimenpiteitä. Tätä sanotaan endokardiitin profylaksiaksi. Profylaksiaohjeissa listataan kaikki ne potilasryhmät ja toimenpiteet, joissa antibiootti tulee antaa.

Tatuointi ei ole lääketieteellinen toimenpide, ja siksi sitä ei ohjeissa mainita, vaikka syytä ehkä olisi.

Tatuonnissa väriaineet viedään neulojen avulla orvaskeden lävitse verinahkaan. Siinä tulehdusbakteereille, stafylokokeille ja streptokokeille, avautuu tilaisuus päästä verenkiertoon ja aina sydänläppään asti.

Valittavan antibiootin täytyy antaa suoja juuri mainittuja bakteereja vastaan. Mars lääkäriin, Justus!

Sisältö jatkuu mainoksen alla