Tamperelaisen Jaana Tuovisen, 66, hiukset alkoivat lähteä viisikymppisenä. Nykyään päälaki on melkein paljas ja tukkaa kasvaa vain reunoilla. Jaana kertoo, miltä kaljuuntuminen tuntuu.

"Ylioppilas- ja hääkuvissa minulla on pitkä, kihara, tumma tukka ja kivat kampaukset. Myös raskauksien ja imetysten aikana hiukseni voivat tosi hyvin.

Myöhemmistä kuvista huomaan, että hiukseni ovat vuosien varrella koko ajan harventuneet ja harventuneet. Vielä vähän alle viisikymppisenä otetuissa kuvissa hiukseni ovat ihan ok, mutta sen jälkeen näkyy selvä hiipuminen.

Hiukseni ovat ohentuneet naistyyppiselle hiustenlähdölle ominaisesti päälaelta alkaen. Nykyään päälakeni on melkein paljas ja hiukset kasvavat vain reunoilla kuin katolisilla munkeilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Huiveilla hiukset piiloon

Koko olemukseni muuttui rajusti viisikymppisenä, kun vammauduin hoitovirheen takia sappikivileikkauksessa. Aluksi tilanne oli katastrofaalinen ja minun pelättiin kuolevan. En pystynyt syömään, ja laihduin 14 kiloa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siinä rytäkässä hiuksetkin saivat varmasti kyytiä, mutta kun käsillä oli paljon isompiakin asioita, en juuri kiinnittänyt niihin huomiota. Hiukseni eivät sentään lähteneet tupoittain tai niin nopeasti, että olisivat tukkineet suihkun viemärin tai imurin suulakkeen.

Peittelin harvenevia hiuksiani pitkään kauniilla huiveilla – kun minulla on huivi päässä ja sen reunoilta pilkistää hiuksia, kukaan ei tiedä, miltä päälakeni näyttää.

Peruukki on helppo ratkaisu

Kuusi vuotta sitten ostin ystävän häihin ensimmäisen peruukkini. Nykyään minulla on neljä peruukkia, joista kahta yleensä käytän vuorotellen. Peruukki on helppo ratkaisu hiusongelmaan: minulla on aina tukka hyvin! Ihmiset eivät näytä juuri huomaavan peruukkiani. Sen väri sopii hyvin silmieni ja ihoni väriin.

Tiedän, että monelle naiselle hiustenlähtö on kova paikka. Minulla se on ollut muihin terveysongelmiin verrattuna pieni paha, jonka voi helposti korjata huiveilla ja hatuilla.

Nykyään kaupungilla näkee silloin tällöin kokonaan kaljuja nuoria naisia, jotka eivät mitenkään yritä peitellä hiuksettomuuttaan. Se on minusta ihailtava asenne: olen tällainen kuin olen, ota tai jätä. Niin yritän ajatella itsekin."

 

Juttu on julkaistu ET-lehdessä 14/2022.

Sisältö jatkuu mainoksen alla