Tietous sairaudesta lisääntyy jatkuvasti ja samalla myös hoito on kehittynyt merkittävästi. Ensimmäistä kertaa sairauden kulkua pystytään jopa hidastamaan.

Videolla haastatellaan dosentti, neurologian erikoislääkäri Valtteri Kaasista, joka kertoo viime aikaisesta kehityksestä ja siitä miksi tämä on yksittäisen potilaan kannalta merkittävää

Parkinson viikkoa vietetään tänä vuonna viikolla 15 eli 11.4.

[VIDEO:8250]

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Parkinsonin taudin hoidossa on viimeisten vuosikymmenten aikana tapahtunut merkittävää kehitystä. Suuria edistysaskeleita on tehty erityisesti lääkehoidoissa. Tämän ansioista potilaiden elämänlaatu ja toimintakyky ovat parantuneet selvästi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Parkinsonin tauti on neurologinen ja useimmiten hitaasti etenevä parantumaton sairaus, joka todetaan keskimäärin 60-vuotiaana. Suomessa Parkinsonin tautia sairastaa noin 10 000 potilasta. Sen aiheuttamat muutokset aivoissa muistuttavat normaalin vanhenemisen seurauksena tapahtuvia muutoksia. Parkinsonin taudissa muutokset ovat kuitenkin normaalia nopeampia.

Syytä sairauden syntymiselle ei ole pystytty selvittämään. Sairauden oireet johtuvat aivojen mustan tumakkeen hermosolujen vähittäisestä tuhoutumisesta.

Parkinsonin taudin hoito pystytään tänä päivänä aloittamaan myös entistä aikaisemmassa vaiheessa. Olennaisena muutoksena on se, että aikaisemmin lääkehoidon aloitus katsottiin tarpeelliseksi silloin, kun henkilö koki oireista subjektiivista haittaa. Nykyisten suositusten mukaan hoito voidaan aloittaa jo diagnoosivaiheessa rasagiliinilla tai selegiliinillä ennen kuin oireet aiheuttavat toiminnallista haittaa.

Lääkehoitojen lisäksi kehitystä on tapahtunut muissakin Parkinsonin taudin hoitomuodoissa. Kaasisen mukaan näihin kuuluvat kirurgiset ja kuntoutukselliset hoidot. Esimerkiksi leikkaukset ovat tuoneet tarvittavaa apua haastavampiin tapauksiin. Kirurgia on tärkeä osa hoitoa etenkin vaikeammissa tilanteissa eli silloin, kun lääkehoidoista ei ole riittävää apua.
Mitä kehitys on tarkoittanut potilaan kannalta?

¹Olanow CW, Rascol O. et al. N Engl J Med 2009 361: 1268-1278

Lisätietoja: www.parkinsoninfo.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla