Helsinkiläinen Jaana-Mirjam Mustavuori, 60, päätti, että hiusten värjääminen saa riittää. Vaati rohkeutta antaa oman värin kasvaa esiin.

Kerran kuussa käytän aamupäivän hiusten värjäämiseen. Sitä varten käyn ostamassa luomuhiusväriä luontaistuotekaupasta.

Värjäystä varten laitan kiehuvaan veteen teepussin tai tilkan punaviiniä ja kaadan värijauheen sekaan.

Värjään hiukset kerran kuussa.

Levitän puoliksi jäähtyneen, ruskean väripuuron hiuksiin ja pesen sen pois kaksi tuntia myöhemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lopputuloksena on sotkuinen kylpyhuone ja mahonginpunainen tukka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2019: Kampaaja ehdottaa omaa väriä

Käyn leikkauttamassa hiuksia lyhyemmäksi alkuvuodesta 2019. Kampaajani ehdottaa samalla, että antaisin oman värini kasvaa esiin.

Pidän ajatusta pähkähulluna. Olen värjännyt hiukseni punaisiksi kolmekymmentäviisi vuotta. Haluan olla punapää, villi ja vapaa oman tieni kulkija, en harmaahiirulainen.

Muistan, kun äitini aikanaan palasi kampaajalta kotiin valkotukkaisena. Sitä ennen hän oli värjännyt hiuksensa tummiksi vuosikymmenien ajan. Tällä kertaa hän oli pyytänyt poistamaan värin hiuksistaan kokonaan.

Haluan olla villi punapää!

Äidinäiti taas harmaantui jo varhain, enkä muista mummoa muunlaisena nähneenikään. Isoäidin ikäpolven naiset eivät yleensä värjänneet hiuksiaan, ainakaan maaseudulla.

Kampaajani kertoo, että harmaantuminen on nykyään iso asia suurelle osalle naisista. Jo parikymppiset saattavat pohtia asiaa. Moni nainen nyppii esiin pilkistävät harmaat hiukset pinseteillä tai leikkaa ne itse saksilla pois.

Hiukset ovat tärkeä osa identiteettiä, sanoo psykologi Pia Hansén. Niillä viestitään persoonasta, asemasta ja terveydentilasta. Harmaat hiukset antavat viitteitä ikääntymisestä, ja harva meistä haluaa näyttää vanhalta.

Kuolemanpelko saa meidät välttämään kuolemaa – ja kenties myös harmaantumista – kun taas elämänvietti täyttää meidät elämänhalulla.

Helmikuu 2021 Nyt riittää värjäysruljanssi!

Olen aikeissa värjätä taas hiukseni. Olen parin kuukauden lomamatkalla Beninissä Länsi-Afrikassa, ja tuntuu, ettei otsan ja ohimoiden valkoinen juurikasvu enää pysy kurissa kuukausittaisella värjäyksellä.

Yhtäkkiä mittani täyttyy. En halua käyttää näin paljon aikaa juurikasvun peittämiseen kolmen viikon välein.

Päätän, että Suomeen palattuani leikkautan puolipitkät hiukseni lyhyiksi ja selvitän, minkä väriset hiukset minulla oikeasti on.

Tuhoutuuko naisellinen viehätysvoimani, jos lopetan hiusten värjäämisen?

Mietin kuitenkin, tuhoutuuko naisellinen viehätysvoimani lopullisesti, jos muutun harmaatukkaiseksi. Harmaatukkaisia miehiä pidetään usein charmikkaina hopeakettuina. Mutta entä harmaatukkaiset naiset? Mitä he ovat? Mummoja?

Psykologi Pia Hansén arvelee, että hedelmällisyys vaikuttaa edelleen paljon asenteisiimme ja kauneuskäsityksiimme.

Harmaat hiukset vihjaavat, ettei nainen ehkä voi enää saada lapsia, kun taas harmaatukkainen mies voi lisääntyä vielä 70–80-vuotiaanakin.

Harmaatukkaisella miehellä saattaa olla myös hyvä yhteiskunnallinen asema ja rahaa. Sitä yhdistelmää pidetään seksikkäänä.

Miestä pidetään seksikkäänä harmaantuneenakin.

En ole aiemmin ajatellut hiusten harmaantumista, mutta nyt kuulen ihotautilääkäri Toni Karppiselta, että harmaantumista voi todennäköisesti myös hidastaa. Siihen vaikuttavat terveelliset elintavat kuten monipuolinen ruokavalio ja liikunta, tupakoimattomuus ja liiallisen stressin välttäminen.

Huhtikuu 2021:Hiukset lyhyiksi kuin Judilla

Lähes kaikki samanikäiset ja minua vanhemmat naiset tuttavapiirissäni värjäävät tai vaalentavat hiuksensa, vaikka maailmalla vanhempien naisten harmaita hiuksia pidetään nyt trendikkäinä.

Katson Yle Areenasta englantilaisen elokuvan Nothing but a dame. Siinä näyttelijätär Judi Denchillä on hyvännäköinen lyhyt harmaa tukka. Päätän, että haluan samanlaisen, jos omat hiukseni ovat harmaat.

Minua hirvittää, kun kampaaja leikkaa puolipitkän punaisen tukkani lyhyeksi. Hiukseni kasvavat nopeasti, ja tiedän, että hyvin pian selviää, minkä värinen tukka minulla on.

Hiukset harmaantuvat, kun pigmentin tuotanto heikentyy hiusten karvatupessa, kertoo ihotautilääkäri. Se voi kuulemma johtua pigmenttiä tuottavien solujen määrän vähenemisestä tai niiden toiminnan heikkenemisestä.

Ystävätär lohduttaa, että saan hiukset nopeasti taas värjättyä, jos en kestä totuutta. Facebook-kaverit kannustavat ja kehuvat rohkeaksi.

Heinäkuu 2021:Oho, kuka minua katsoo peilistä?

Olen elänyt kevään ja alkukesän kaksivärisenä ja sopeutunut lyhyisiin hiuksiin. Ne ovat oikein näppärät. Tämä on kolmas kerta elämässäni, kun hiukseni on leikattu lyhyiksi. Edellisillä kerroilla olin 15- ja 37-vuotias. Ensi kuussa täytän 60 vuotta.

Minulla on uusi aika kampaajalle heinäkuun alussa. Katson itseäni peilistä, kun kampaaja leikkaa hiukseni vielä lyhyemmiksi. Yhtään punaista hiusta ei enää näy.

Olen nyt harmaatukkainen. Apua! Laitan Facebookiin kuvia uudesta lookistani ja saan hyvää palautetta: ”Upea. Super. Tyylikäs. Rock. Cool. Pukee sinua.”

Pihalla naapurit pysäyttävät ja kommentoivat hiuksiani. Muutos on niin suuri. Kukaan ei anna huonoa palautetta. Näytän kuulemma nuoremmalta. Aika yllättävää!

Muutos on suuri, mutta kukaan ei anna huonoa palautetta.

Muilta naisilta saadulta palautteella on naiselle suuri merkitys, kun hän on vaihtaa kampausta tai hiusten väriä, arvelee psykologi Pia Hansén. Koko vaivannäkö on turha, jos siitä ei saa palautetta kanssasisarilta.

Syntymäpäivilläni yksi kaveri ei tunnista minua, koska hän etsii juhlaväen keskeltä punatukkaista naista!

Minä en harmaantunut yhdessä yössä vaan 80 päivässä. Yhdessä yössä ei kukaan voi kaiketi harmaantua, mutta ihotautilääkäri Toni Karppisen mukaan hiuksen kasvukauden pituudessa on yksilöllisiä eroja, mikä voi vaikuttaa harmaantumisikään.

Yksi tuttavani harmaantui 30-vuotiaana, toinen 40-vuotiaana.

Mutta miksi ihmisten hiukset harmaantuvat niin kovin eri aikaan? Ihotautilääkärin mukaan geenit ovat tärkein syy.

Yksittäisen hiuksen kasvuaika on noin neljä vuotta, minkä jälkeen hius irtoaa. Noin kymmenen kasvukauden jälkeen pigmenttiä tuottavat solut alkavat rappeutua, ja harmaantuminen alkaa.

Miehillä hiukset harmaantuvat tyypillisesti ohimoilta ja otsan hiusrajasta, naisilla harmaantuminen jakaantuu tasaisemmin.

Syyskuu 2021: Olen harmaatukkainen nainen

Mietin, kuinka pitkään minulla on tietämättäni ollut täysin harmaa tukka. Ei aavistustakaan. Totuttelin kaksi kuukautta tähän muutokseen. Vasta nyt koen näyttäväni itseltäni myös harmaahiuksisena.

Tuijotan peilistä valkoista otsatukkaa, joka sojottaa yhdestä kohdasta suoraan eteenpäin kuin lippa. Otsatukassa on voimakas pyörre, eivätkä valkoiset hiukset taivu samalla tavalla kuin värjätyt hiukset.

Harmaantuminen muuttaa hiusten laatua, kertoo ihotautilääkäri Toni Karppinen. Hiuksen ydin paksuuntuu, ja sitä ympäröivä kuitukerros heikkenee. Harmaa hius on karkeampaa, vaikeammin hallittavissa tai värjättävissä, ja se on alttiimpi vaurioitumaan kuin pigmentoitunut hius.

Luulen, etten tee nyt hiuksilleni mitään pitkään aikaan lukuun ottamatta leikkausta kerran kuussa. Viihdyn lyhythiuksisena. Tykkään uudesta lookistani ja viihdyn kuusikymppisen mielenmaisemassa. Hyväksyn itseni ja vuosirenkaani ja rakastan elämää.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 24/2021.

 

Hiusten harmauttajat

  • Erilaiset sairaudet, kuten valkopälvi tai kilpirauhasen vajaatoiminta, voivat aiheuttaa hiusten pigmenttikatoa missä iässä tahansa.
  • Stressi, tupakointi ja liiallinen UV-säteily voivat myös johtaa hiuksen karvatupen stressitilaan, jonka seurauksena hiukset harmaantuvat.

Lähde: Ihotautilääkäri Toni Karppinen

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kysyitkö saako nainen olla harmaatukkainen? Minä olen osittain valkotukkainen enkä ole koskaan ymmärtänyt pyytää siihen lupaa. Todella dadaistinen kysymys. Olen kyllä pannut merkille että jotkut värjäävät harmaat hiuksensa. Itse en kuitenkaan halua, että päänahkani kiiltelee harventuneen tukkani lomitse. Sitäpaitsi harmaantuminen on kaunista niinkuin vanheneminenkin.

Olen kanssasi samaa mieltä. Mutta kun 70-90- kymppinen värjäyttää joka kuukausi hiuksensa maantien ruskeiksi tai kullan keltaisiksi on se aika kornin näköistä. Kyllähän sitä ihminen ymmärtää harmaantua ja se on hyvä, koska se on luonnollista ja kaunista.

Vierailija

Mamma kirjoitti:
Kyllä kaikki väriaineet haurastuttavat ajan kanssa hiuksia, Onhan se selväkin että vahvat väriaineet  sisältävät ns. myrkkyjä eikä niinkään mitään hoitoaineita. Kun katsoo yleisesti suomalaisia naisia ja heidän hiuksiaan niin suuremmalla osalla  on hapsuttavat ohuet hiukset jotka on enimmäkseen värjättyjä. Jos katsoo näitä tummahiuksisia naisia  eteläiseltä  pallon puoliskolta niin heillä on kauniit ja kiiltävät hiukset aina eikä värjättyjä juuri näe ,  

Väriaineet haurastuttaako...tuskin, hiushan uusiutuu kaiken aikaa. Mutta hiustuppi josta hius kasvaa, kärsiikö se väreistä, en tiedä. Vuosikymmenet värjäsin ja aina on ollut hienoinen hiuslaatu, vaikka sitä oli paljon. Mutta nyt on ollut jo kohta kymmenen vuotta harmaa, koska päänahka allergisoitui eikä kestänyt enää väriaineita. Eiköhän hiuslaatu jonkin verran määräydy tästä, ainakin minulla perisuomalaisesta laadusta. Minun kuontaloni näyttää lähes samalta kuin tuo artikkelin leidi, harmaat hiukset ovat tyylikkäät ja kauniit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla