Bakteeri iskee heikkoon.
Bakteeri iskee heikkoon.

Keuhkokuume on vakava sairaus, joka voi viedä hengen. Pneumokokki- ja influenssarokotteet suojaavat varsinkin iäkkäitä.

Keuhkoputkentulehdus vai keuhkokuume? Molemmat ovat niin sanottuja alahengitystieinfektioita ja oireetkin ovat samanlaisia: yskää, nuhaa ja kuumetta. Sairaudet on kuitenkin tärkeä erottaa toisistaan.

– Keuhkoputkentulehdus on pinnallisempi limakalvoperäinen sairaus, jonka oireet häviävät yleensä itsestään. Keuhkokuume taas on vakava keuhkokudoksen tulehdus, joka voi myös tappaa. Se vaatii aina antibioottikuurin, kertoo yleislääkäri Toni Vänni Terveystalosta.

Keuhkokuume voi olla viruksen tai bakteerin aiheuttama tai sekainfektio, jossa useampi pöpö jyllää elimistössä. Pikkulasten taudin aiheuttaa yleensä virus. Yli 50-vuotiaiden sairastelu voi alkaa virusinfektiona, kuten flunssana tai influenssana, mutta jossain vaiheessa iskee bakteeri, joka aiheuttaa keuhkokuumeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos tulee voimakkaita oireita, kannattaa lähteä heti lääkäriin.

Yleisin taudinaiheuttaja on pneumokokkibakteeri, jota vastaan on nykyään olemassa rokote. Muita tautia aiheuttavia bakteereita ovat mykoplasma ja keuhkoklamydia, joskus myös legionellabakteeri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keuhkokuumeen oireet ovat niin sanottuja yleisoireita. Kuume nousee, sydän hakkaa nopeammin ja hengitys tihenee. Yleiskunto heikkenee äkillisesti ja olo on niin voimaton, että arjen askareet ja kävely tuntuvat raskailta.

– Jos tulee voimakkaita oireita, kannattaa lähteä heti lääkäriin – iäkkäiden ja monisairaiden erityisesti, Toni Vänni painottaa.

Vastaanotolla kuunnellaan, vinkuuko tai rohiseeko hengitys. Tarvittaessa otetaan CRP-verikoe tai keuhkoröntgenkuva, jossa keuhkojen tulehdus näkyy varjostumana. Lääkitys aloitetaan heti.

– Suurin osa paranee kotihoidolla suun kautta otettavalla antibioottikuurilla. Mutta jos potilas on iäkäs tai hänellä on muita vastustuskykyä alentavia sairauksia, hänet saatetaan ottaa muutamaksi päiväksi sairaalaan ja lääke annetaan suonensisäisesti.

Suomessa todetaan vuosittain 60 000 keuhkokuumetta.

Aina kuume ei nouse. Varsinkin yli kuusikymppisillä elimistön lämmönsäätely ei ehkä toimi kovin hyvin eikä elimistö reagoi niin herkästi virusten ja bakteerien hyökkäyksiin. Yleiskunto on heikompi kuin nuorilla. Elimistö ei kestä yskimistä ja keuhkot väsyvät.

– Jos yli 60-vuotiaalla on yhtäkkistä sekavuutta tai perussairaus, kuten diabetes, sydänsairaus tai neurologinen sairaus pahenee nopeasti, syynä voi olla keuhkokuume. Tällöin kannattaa lähteä heti lääkäriin, vaikkei kuumetta tai muita yleisoireita olisikaan.

Toni Vänni suosittelee, että lääkelista kulkisi aina mukana laukussa tai lompakossa. Tieto aiemmasta lääkityksestä on tärkeä tekijä taudinaiheuttajan etsimisessä ja hoidon valinnassa.

Usein potilas on ennen keuhkokuumetta sairastanut useamman flunssan peräkkäin.

– Ensin tulee yksi infektio, ja immuniteetti taistelee taudinaiheuttajaa vastaan. Rikkoutuneen limakalvon kautta muutkin pöpöt pääsevät elimistöön, Vänni kertoo.

Bakteeritartunnan voi saada kauppakärryjen tangosta tai ovenkahvasta.

Pneumokokki ja muut taudinaiheuttajat leviävät pisaratartuntana. Ihmiset ympärillä pärskivät, ja bakteeritartunnan voi saada kauppakärryjen tangosta tai ovenkahvasta.

Suomessa todetaan vuosittain 60 000 keuhkokuumetta. Tautia esiintyy ympäri vuoden, mutta tammi-helmikuun influenssapiikki lisää selvästi myös keuhkokuumeiden määrää. Siksi riskiryhmään kuuluvien kannattaa suojautua joko pneumokokki- tai influenssarokotteella. Iäkkäiden on hyvä ottaa molemmat.

Riskiryhmään kuuluvat yli 65-vuotiaat ja kroonisesti sairaat, joilla on heikko vastustuskyky. Iäkkäitä ja sairaita suojelee myös se, että heidän lähipiiriinsä kuuluvat ottavat rokotteen.

Yli 75-vuotiaista keuhkokuumepotilaista 17 prosenttia kuolee.

Keuhkokuume on aina vakava sairaus, iäkkäille vaarallisempi kuin nuorille. Yli 75-vuotiaista keuhkokuumepotilaista 17 prosenttia kuolee. 60–74-vuotiailla kuolleisuus on kuusi prosenttia, 60-vuotiailla 0,6 prosenttia.

Suun kautta otettava antibioottikuuri taltuttaa bakteerit yleensä viikossa, mutta olo voi olla heikko pitkään. Esimerkiksi kuusikymppinen fyysistä työtä tekevä ei välttämättä ole täydessä työkunnossa vielä kuukaudessakaan.

Kotona toipuva voi helpottaa oloaan juomalla riittävästi nestettä ja ottamalla tarvittaessa särkylääkettä. Jos hengitystiet ovat tukossa, limaa voi irrottaa puhalluksilla. Pulloon laitetaan vettä ja puhalletaan letkunpätkän kautta.

Iäkkäiden pitää myös syödä riittävästi.

– Iäkkäiden pitää myös syödä riittävästi. Jos ravinnon ja varsinkin proteiinin saanti jää heikoksi infektion aikana, vastustuskyky heikkenee entisestään Vänni sanoo.

Viruksia ja bakteereita on mahdotonta välttää kokonaan, mutta perushygieniasta huolehtiminen ja ahkera käsien pesu voivat ehkäistä tartuntoja. Omaa vastustuskykyä voi vahvistaa myös terveellisillä elämäntavoilla ja varmistamalla, että perussairaudet ovat hyvässä hoitotasapainossa.

Äkkiä lääkäriin

  1. Kuumetta yli 38 astetta.
  2. Hengitystiheys yli 16 hengenvetoa minuutissa. Yli 20 hengenvetoa on voimakas oire. Normaali tiheys on noin 12 kertaa minuutissa.
  3. Syke yli 95 lyöntiä minuutissa. Yli 105 lyöntiä on voimakas oire.
  4. Voimaton olo, kävely on vaikeaa.
  5. Oireet alkavat äkillisesti ja yleiskunto heikkenee nopeasti.
  6. Aiempi flunssa ja yskä olivat jo menossa pois, mutta oireet voimistuvat yhtäkkiä uudestaan.
  7. Perussairauden oireet pahenevat äkillisesti. Toipumista auttaa, että juo riittävästi nestettä ja syö kunnon ruokaa.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 2/2018.

Vierailija

Mutta kun virustaudissa ei kuume nouse vaan menee alilämmön puolelle ei uskota että on sairas.
Muuten oireet kuin keuhkokuumeessa. 823

Kumpa olisikin lääkäri

Itse sairastanut keuhkokuumeen kahdesti; ekalla kerralla vasta kolmen viikon jälkeen pystyttiin tekemään diagnoosi. Silloin kova kuume ja kaamea yskä (2009) nyt 10v myöhemmin viiden viikon sairastamisenkin jälkeen, ei sairaslomaa koska keuhkokuvat puhtaat ja crp normaali. Keuhkokuume voi olla kuumeetonkin ja jos oireet ei tue diagnoosia, niin lääkäritkin ihmeissään. Vai onko meillä ollutkin coronan esiastetta aikaisemminkin ? Ekalla kerralla sairaalassa 2viikkoa nyt selvisin kortisonilla ja reilun viikon sairaslomalla. On vaikea tehdä diagnoosia jos oireet ei vastaa taudin kuvaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla