Milloin on syytä aloittaa insuliinihoito diabetekseen?

Olen käyttänyt kolme vuotta diabeteksen tablettilääkkeiden Diformin ja Januvia yhdistelmää maksimiannoksin.

Pitkäsokerini (HbA1c) on 6.6 prosenttia (49 mmol/mol), paastosokerit 8–11 välillä ja päivällä tasoa 6–8 mmol/l. Aamusokeri huolestuttaa. Pitäisikö aloittaa insuliinihoito vai olisiko jokin muu lääke paikallaan?

Nimimerkki DB

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aika hyväthän sinulla ovat nämä sokerit. Me lääkärit kun tuijotamme ensisijaisesti tuota HbA1c-arvoa, joka kertoo keskimääräisestä veriplasman glukoositasosta ja taudin ennusteesta. Sen perusteella mietitään myös, onko insuliini esimerkiksi tarpeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun päiväsaikaiset, siis juuri ennen aterioita ja pari tuntia niiden jälkeen ottamasi arvot – eikö vain – ovat hyvät, niin silloin HbA1c-arvoon voi luottaa. Se on sopusoinnussa kotimittaustesi kanssa. Kumpikaan näistä tablettilääkkeistä ei aiheuta verensokerin ylenpalttista laskua, hypoglykemiaa siis, ja siksi tämä on hyvä yhdistelmä.

Sinulla on kohtalaisen tuore diabetes, joten haima tuottaa insuliinia vielä melko hyvin. Mutta silti oma insuliini ei aivan riitä hillitsemään maksan yöllistä sokeritehtailua, ja siksi tarvitaan Diformin-tabletin sisältämää metformiinia. Se on kakkostyypin diabeteksen peruslääke juuri tämän takia.

Jos pitkäsokeri tulevaisuudessa alkaa karata lapasesta kaikista lääkehoidon ja lääkkeettömän hoidon ponnisteluista huolimatta, niin
insuliinihoidon aloittamisen raja kulkee HbA1c-arvossa 7 prosenttia
(53 mmol/mol). Kun se ylittyy, aloitetaan iltainsuliini.

Vaikka verensokerin omamit­taukset ovat oman diabeteksen ymmärtämisen kannalta tärkeitä, yleensä ottaen kotimittauksista ei sinun kaltaisillesi potilaille tavallisesti ole hyötyä, kun ajatellaan diabeteksen lisäsairauksien kehittymistä ja näin ollen taudin ennustetta.

Kun diabetes on kestänyt vähintään vuoden eikä lääkityksessä ole hypoglykemiaa aiheuttavia lääkkeitä, ei kotimittauksia tarvitsisi rutiininomaisesti edes tehdä, jos HbA1c on tavoitteessa. Tämäkin kertoo osaltaan siitä, ettei jonkin verran yleisen tavoitteen, siis paastoarvon 7, ylittävillä paastoverensokereilla ole isossa kuvassa suurta merkitystä.

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla