Kun kerrytät kuitusaldoa pitkin päivää, saat parhaat terveyshyödyt. Verensokeri tasaantuu, kylläisyyden­tunne kestää pitkään ja sydän- ja verisuonisairauksien riski pienenee.

Mitkä kasvikset ovat erityisen kuitupitoisia? 

Esimerkiksi juureksissa, kaaleissa ja sienissä sekä siemeniä sisältävissä marjoissa on paljon kuitua.

Kasviksia ei kuitenkaan kannata valita pelkästään kuitupitoisuuden perusteella, vaan tärkein tavoite on syödä erilaisia vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja monipuolisesti ja vaihtelevasti.

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos ruisleipä ei maistu, mistä muualta kuitua voi saada? 

Myös sataprosenttisissa kauraleivissä ja täysjyväisissä sekaleivissä on paljon kuitua. Rouheet, pähkinät ja siemenet tuovat sitä lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sydänmerkillä merkityssä leivässä on runsaasti kuitua.

Ruokakaupassa on hyvä tutkia, että leivässä olisi kuitua vähintään 6 g/100 g. Sydänmerkillä merkityssä leivässä sitä on runsaasti.

Jos leipä ei maistu ollenkaan, sen sijaan voi syödä puuroja, myslejä ja muita viljatuotteita.

Kannattaako leseillä lisätä päivän kuitusaldoa? 

Leseillä saa kivasti kuitua päivään. Niiden käyttö kannattaa aloittaa pikku hiljaa, jotta vatsa tottuu. Samalla on tärkeää juoda riittävästi, koska kuitu sitoo nestettä suolistossa.

Jos ruis- ja vehnälese ovat vatsalle hankalia, kannattaa kokeilla kauralesettä.

Ruis- ja vehnälese voivat olla herkälle vatsalle hankalia, mutta kauralese harvemmin aiheuttaa vaivoja. Siitä saa beetaglukaania, joka auttaa alentamaan veren kolesteroliarvoja.

Leseitä voi lisätä esimerkiksi puuron ja jogurtin joukkoon sekä sämpylä- ja piirastaikinaan.

 

Miksi tarvitsemme kuitua? 

Kuitupitoinen ruoka turpoaa mahalaukussa ja hidastaa sen tyhjenemistä. Siksi se auttaa tasoittamaan syömisen jälkeen nousuun lähteviä veren sokeri- ja rasva-arvoja. Se pitää pitkään kylläisenä ja on hyödyksi painonhallinnassa.

Kuitupitoinen ruoka auttaa myös ehkäisemään ummetusta.

Kuitupitoinen ruoka edistää myös vatsan toimintaa ja auttaa ehkäisemään ummetusta.

Lisäksi runsas kuidun saanti pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen ja paksusuolen syöpään.

Nämä olivat esimerkkejä ET-lehdessä 20/2024 julkaistusta kuituaiheisesta jutusta, jonka voit tilaajana lukea kokonaisuudessaan myös täältä. Jos et ole lehden tilaaja, tutustu Digilehdet.fi-palveluun tai tilaa lehti tästä.

 

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Katja Nissinen.

 

 

 

Mistä terveysaiheesta haluaisit lukea?

Lähetä ehdotuksesi sähköpostitse et-lehti@sanoma.com ja kirjoita viestin aiheeksi Terveys.
Sisältö jatkuu mainoksen alla