Aktiiviliikkujan sydän on alkanut hakata jo pienestäkin rasituksesta. Voiko syynä olla mykoplasma? Näin vastaa asiantuntijalääkärimme Risto Laitila.

Olen kuntoileva 67-vuotias mies. Kesäisin pyöräilen ja kävelen päivittäin, talviaikaan hiihdän. Jo useampana keväänä sydämen syke on kiihtynyt pienestäkin rasituksesta. Mykoplasman vasta-aineista toinen oli koholla, S-MypnAbG oli 458. AbM sen sijaan oli negatiivinen. Sain kymmenen päivän antibioottikuurin. Millä lääkkeellä nuo vasta-aineet saisi korjaantumaan? Pitäisikö kokeet ottaa uusiksi?
Nimimerkki Mies pohjoisesta

Mykoplasmainfektion, lähinnä keuhkokuumeen, diagnoosin varmistaminen vasta-ainetutkimuksilla ei ole yksinkertaista. Varmimmin se tapahtuu kahden verinäytteen avulla, jossa vaikkapa tuo MypnAbG arvo reilusti kaksinkertaistuu parin viikon väliajalla otetussa kokeessa. Parantumista ei kannata seurata vasta-ainekokeilla, sillä arvot voivat pitkäksikin aikaa jäädä koholle, vaikka potilas parantuukin hyvin.

Vasta-aineet eivät itsessään aiheuta mitään oireita, eikä niitä voi lääkekuurilla hävittää. Jos rasituksen sieto on tällä tavalla heikentynyt jo useampana keväänä, niin onkohan sydän tutkittu huolella? Mykoplasma ei oikein tunnu luontevalta selittäjältä oireillesi. R.L.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla